Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ana sponsorluğunda “Yılın Yeşil Beyni” ve “Yılın Genç Yeşil Beyni”ni seçti.

Lise ve üniversite gençliğinin “Yaşamsal üçlü” olarak nitelendirilen çevre, enerji ve su kaynakları hakkında öğrencilerin bilincini artırmayı hedefleyen yarışmaya 17 farklı ülkeden 271 proje katıldı.

Tümer: 9 akademik yıl boyunca hem eğitim, araştırma, hem de toplumsal sorumluluk bilinci ile yürüttüğümüz faaliyetlerde sürdürülebilirlik, çevre ve enerji konularının hep özel bir yeri ve önceliği olmuştur.

Karaatmaca: 17 farklı ülkeden 271’i aşkın proje üretilmesi gençlerimizin bilinçlenmesi, farkındalık yaratması, ülkemize ve aslında dünyaya sunulan önemli bir zenginliktir.




Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ana sponsorluğunda düzenlediği “Yılın Yeşil Beyni” ve “Yılın Genç Yeşil Beyni” yarışması sonuçlandı.

Yarışma finalinin açılış etkinliğinde Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Aybars Karaatmaca’ya teşekkür plaketi sunuldu. Yarışmaya 17 farklı ülkeden 271 proje katıldı, başarılı projeler 26 Ekim saat 18.30’da düzenlenecek törenle ödüllendirilecek.

‘Yılın Yeşil Beyni’ final sunumları ve açılış konuşmaları, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Final sunumları ve açılış konuşmalarının yapıldığı törene üst düzey akademisyenler, Türkiye basınından değerli isimler ve öğrenciler katıldı.
Nepal’den Mısır’a, Portekiz’den Endonezya’ya kadar 17 farklı ülkedenbirbirinden ilginç 271 projenin başvuru yaptığı “Yeşil Beyinler”de özellikle ‘sürdürülebilir çevre’ kavramı öne çıktı.

Jüri kimlerden oluştu?

Yarışmanın jürisinde Milliyet Gazetesi eğitim köşe yazarı Abbas Güçlü, Synergy Küresel Enerji kurucu ortağı Yusuf Ertaç, T.C. Bilim, Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı AB Uzmanı Abdullah Buğrahan Karaveli, Intel Türkiye AR-GE Direktörü Aslı Arslan, Lefke Avrupa Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Türkman, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülfem Bakan, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kağan Tuncay, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Makina Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Sönmez, VEN ESCO Genel Müdürü Arif Künar'ın yer aldı. Törenin açılış konuşmalarında hazır bulunan jüri üyelerine konuşmaların ardından ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus Rektörü tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.

Tümer: Sürdürülebilirlik, çevre ve enerji

Üçüncüsü düzenlenen yarışmanın final sunumları öncesi düzenlenen açılış konuşmasını ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer gerçekleştirdi. Rektör Tümer yaptığı konuşmasında özellikle çocuk ve gençlerin bilinçlendirilmesi için böylesi projelerin çok önemli olduğunu söyledi. Tümer, 9 akademik yıl boyunca hem eğitim, araştırmahem de toplumsal sorumluluk bilinci ile yürüttükleri faaliyetlerde sürdürülebilirlik, çevre ve enerji konularının hep özel bir yeri ve önceliğinin olduğunu sözlerine ekledi. Tümer, kampus fonundan desteklenen bilimsel araştırma projesi kapsamında, içinde bulundukları bölgenin rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelini belirlemek üzere bir proje gerçekleştirdiklerini söylerken konuşmasına şöyle devam etti: “Nisan 2012’de 60 metre uzunluğunda, ölçüm cihazları ile donanmış bir direği kampus içinde belirlediğimiz alana yerleştirdik. 1 yıl boyunca her 10 dakikada güneş ve rüzgar verileri toplandı. Bu verileri ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu olarak değerlendirerek yenilenebilir enerji potansiyelini ortaya koymaya çalıştık. Yapılan hesaplar, kampus dahilindeki güneş enerjisi potansiyelinin dünyada kurulu güneş enerjisi santrallerinin ortalama veriminin yüzde 85 üzerinde olduğunu gösteriyordu. Tüm bu çalışmalar sonucunda 1 Megawatt’lık bir güneş santralinin son derece verimli olacağı sonucuna vardık ve gerekli lisans başvurumuzu yaptık. Yaptığımız tüm araştırmalar, hem kampusumuzun daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşması hem de bu alanda bir örnek teşkil etmesi ve ürettiğimiz bilginin yakın çevremizden başlayarak dünyaya yayılması için faaliyetlerimizden biri. Diğer taraftan öğrenci ve çalışanlarımızın girişimi ile başlatılan ve giderek yaygınlaşan Yeşil Kampus İnisiyatifi ise hem bu konudaki farkındalığı artıran hem de kampusumuzda enerji tasarrufu sağlayan çok önemli bir proje. ”

Karaatmaca: Geleceğe yatırım

Rektörün ardından Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca yaptığı konuşmasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Kuzey Kıbrıs’taki varlığının,ülkemize kattığı değerin, bilimin ışığıyla aydınlattığı nesillerin geleceğimize en önemli yatırım olduğunu söyledi. Karaatmaca bir ODTÜ’lü olarak yaşadığı mutluluğu dile getirdi.
Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri’nin Kuzey Kıbrıs Turkcell’in yoğunlaştığı bir odak alanı olduğunu belirten Karaatmaca “Çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilir olması, en az teknoloji kadar önemlidir ve tüm insanlığın ortak değerleri olarak, yaşam kalitemizin yükselmesine ışık tutacaktır” dedi.
Karaatmaca liseler ve üniversiteler arasında düzenlenen “Yılın Yeşil Beyni” yarışmalarına dünyanın dört bir yanından gösterilen yoğun katılımın bu projenin ne kadar doğru olduğunun da bir göstergesi olduğunubelirtti.Rüzgar ve güneş enerjisi ölçümü için ODTÜ’ye ayrıca katkı sağladıklarını ve bundan mutluluk duyduklarını ifade eden Karaatmaca sözlerine şöyle devam etti:
“17 farklı ülkeden 271’i aşkın proje üretilmesi gençlerimizin bilinçlenmesi, farkındalık yaratması, ülkemize ve aslında dünyaya sunulan önemli bir zenginliktir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun bu önemli organizasyonunda seçkin jürimizin ödüle değer gördüğü tüm projeler inanıyorum ki hayatımıza farklı bir yön çizecektir. Güvenli ve mutlu bir geleceğin en önemli anahtarı; enerji, çevre ve su kaynaklarının sürdürülebilir olmasıdır. Kuzey Kıbrıs Turkcell, bu yıl 15’inci kuruluş yılı coşkusunu yaşıyor. Kuzey Kıbrıs’a 15 yıldır, teknoloji ve sosyal sorumluluk anlamında yatırım yapıyor, ülkemizden kazandığımızı yine ülkemizle paylaşıyoruz. Kuzey Kıbrıs Turkcell bu yatırımlarına devam edecektir. Çünkü ülkemiz, insanımız ve gençlerimiz dünyanın en ileri teknolojilerini hak ediyor.”
Karaatmaca son olarak Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğundaki “Yılın Yeşil Beyni” yarışmasına katılım gösteren tüm öğrencileri kutlayarak projede katkısı olan herkese başta ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus Rektörü olmak üzere teşekkür etti.


Ülkeler ve projeler

‘Yılın Yeşil Beyinleri Yarışması’na bu yıl lise kategorisinde Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Ekvator, Endonezya, Filistin, Hindistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Mısır, Nepal, Pakistan, Singapur, Türkiye ve Ürdün olmak üzere 17 ülkeden 271 proje finale katıldı.

Üniversiteler kategorisinde ise Endonezya, Hindistan, İngiltere, Mısır, Portekiz, Türkiye ve KKTC olmak üzere 7 ülkeden 30 proje katıldı. Endonezya, Hindistan, Portekiz ve Türkiye’den ise 5 proje finale kaldı.
 
Editör: TE Bilisim