Sağlık Bakanı Ahmet Gülle Zerrin Akalın Başkanlığındaki Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği heyetini kabul etti.

Dernek Başkanı Zerin Akalın kabulde yaptığı konuşmada, 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası nedeniyle farkındalık yaratma ve sorunların gündeme getirilmesi adına ziyaretler başlattıklarını söyledi.

Organ nakliyle ilgili yasanın onaylanmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Akalın, yasanın işlerlik kazanması yanında personel eğitiminin çok önemli olduğunu, bu konuda Bakanlığın kamuoyuna bilgilendirme yapmasını beklediklerini dile getirdi.

Akalın, organ nakli konusunda bazı kişilerde güvensizlik bulunduğunu ve konu hakkında negatif görüşler bulunduğunu da belirtti.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de diyaliz ve böbrek hastalarının kendileri için çok önemli bir hasta grubu olduğunu belirterek, bu haftanın bu hastalığın en anlamlı olarak değerlendirilebileceği bir hafta olduğunu kaydetti.

Organ Nakli Yasası hakkında Meclis komitesinin çok hassas şekilde çalıştığını, her türlü suiistimalin önlenebilmesi için gayret gösterdiğini anlatan Gülle, bu aşamada Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’nin yaptığı katkılardan dolayı derneğe teşekkür etti.

Tüm partilerin de komite aşamasında verimli çalıştığının altını çizen Gülle, yasanın oy birliğiyle geçtiğini fakat esas işin şimdi başlayacak yeni dönemde olduğunu ifade etti.

Bakan Gülle, organ naklinin kuralları ve ilgili yasaları, STÖ işbirliği ile şeffaf bir anlayışla yönetilmesini amaçladıklarını kaydederek, artık KKTC’nin bu özgüveni kazanması gerektiğini, açıklık, katılımcılık ve işbirliğiyle sorunları aşması gerektiğini belirtti.

İlgili tüzüklerin hayata geçirilmesi için 6 ayrı tüzük komitesi kurduklarını bunun 4’ünün çok önemli ve acil konuları ele alacağını anlatan Gülle, yılsonuna kadar tüzük çalışmalarının tamamlanıp, yılbaşıyla birlikte böbrek nakillerine geçilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Gülle, organ naklinin üst düzey bir uygulama olmasında dolayı, en üst düzey personelle gerçekleştirileceğinin de altını çizerek, Hacettepe’den birkaç kez Adaya gelen ekiple çalışma yapıldığını, altyapı olanaklarının değerlendirildiğini, imzalanacak protokolle bu ekiple uygulamaların yapılacağını belirtti.

Gülle, “Hastaların rahat olup bizlere güvenmesini istiyoruz” diyerek, yeni dönemde diyaliz ve böbrek hastaları için daha fazla iyileştirmelerin yolda olduğunu da bildirdi. 
Editör: TE Bilisim