TDP Genel Başkanı Özyiğit, özellikle yoğunlaştırılmış müzakerelerin süreceği Ekim ayı başta olmak üzere, yıl sonuna kadar olan sürenin Kıbrıs'ın geleceği açısından belirleyici olacağını vurguladı.

Özyiğit, yazılı açıklamasında, liderlerin Ekim ayında esaslı konulardaki anlaşmazlıkların en aza indirilmesine yönelik yoğun bir çalışma temposuna gireceklerini, ardından da güvenlik ve garantiler ile toprak başlıklarının beşli toplantıda ele alınması için zemin oluşturulmaya devam edileceğini hatırlattı. Özyiğit, 2016 yılı sonuna kadar esaslı konularda ciddi aşama kaydedilmesi halinde referanduma giden sürecin netleşebileceğini kaydetti.

Özyiğit, "Sayın Mustafa Akıncı'nın da ısrarla vurguladığı gibi, sürecin nereye varacağını cesaret, irade ve kararlılık belirleyecektir. Bu noktada da liderler kadar, her iki taraftaki çözüm ve barış yanlılarına büyük görev düşmektedir" dedi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, New York'ta gerçekleştirilen zirve sonrasında, ne 'çözüm kesin oluyor' havasına, ne de 'bu iş asla olmaz' karamsarlığına kapılmak gerektiğine dikkat çekti.

Belirsizliğin sona ereceği, Kıbrıs Türkü'nün de uluslararası hukukla birlikte, toplumsal anlamda Avrupa'nın bir parçası olacağı bir düzende yaşamasını sağlayacak çözümün bulunması için son ana kadar mücadele verileceğini ifade eden Özyiğit, 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözüme ulaşma yönündeki 'temkinli iyimserlik' yönündeki duruşlarının sürdüğünü dile getirdi.

“ÇÖZÜMSÜZLÜKTEN ÇIKAR SAĞLAYANLAR TOPLUMA UMUTSUZLUK POMPALAMAYA ÇALIŞIYOR”

New York zirvesinin ardından özellikle çözümsüzlükten çıkar sağlayan kesimlerin ısrarla sürecin tıkandığı yönünde mesaj vererek topluma umutsuzluk pompalamaya çalıştıklarını belirten Özyiğit, "New York zirvesinin ardından yapılan açıklamalarda kısa süre içinde bir çözüme varılması hedefi teyit edilmiştir. Dolayısı ile net olarak ifade edilmese de doğal bir takvim oluşmuş durumdadır" ifadelerini kullandı.

“GENEL SEKRETER DEVREYE GİREREK KATKI KOYACAK”

BM Genel Sekreteri Ban'ın görev süresinin yıl sonu itibarı ile sona ereceğini de anımsatan Özyiğit, liderlerin önümüzdeki aylarda gösterecekleri ilerlemelere bağlı olarak Genel Sekreterin devreye girerek toprak, güvenlik ve garantiler konularının konuşulacağı farklı bir formatı devreye koyarak sonuca ulaşılmasına katkı koyacağını kaydetti.

Adil, dengeli, her iki toplumun da içselleştireceği bir çözümün önemine dikkat çeken Özyiğit, "Bir taraf kendi haklarını korumaya çalışırken, hassasiyet gösterirken, karşı tarafın da hakları olduğu göz ardı edilmemelidir. Bu şekilde yaklaşım gösterilmesi 2 evet çıkması için çok ciddi bir zemin yaratacaktır. Zorlukların farkında olmakla beraber, bugüne kadar ortaya konan çaba, efor ve sağlanan gelişmenin boşa gitmemesi adına çalışmak Kıbrıslılara verilecek en büyük ödül olacaktır" dedi.
Editör: TE Bilisim