Yeşilırmak Direnişi ve Bütünleşme Günü’nün 40’ıncı yıldönümü törenlerle kutlandı; direnişte şehit düşenler de anıldı.

Yeşilırmak’taki ilk tören saat 17.00’de şehitlikte düzenlendi. Törende protokol sırasına göre kabirlere çelenk kondu, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’yla birlikte bayraklar gönder çekildi, şehitlik özel defteri imzalandı ve dua okundu.

Şehitlik özel defterini Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, KTBK 49’uncu Alay Komutanı Kurmay Albay Coşkun Aydoğan, GKK 2’inci Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Vecdi İlke imzaladı.

Şehitlikteki tören, şehitliğin gezilmesi ve kabirlere çiçek bırakılmasıyla tamamlandı.

ATATÜRK BÜSTÜ’NDEKİ TÖREN

Yeşilırmak Direnişi ve Bütünleşme Günü’nün 40’ıncı yıldönümü kutlamalarına daha sonra 5 Eylül Meydanı’ndaki Atatürk Büstü’nde devam edildi.

Burada da protokol sırasına göre büste çelenkler kondu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiir okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmaları Yeşilırmak Muhtarı İsmet Özpolat ile KTBK’dan 49’uncu Piyade Alay, 4’üncü Tabur, 3’üncü Bölük Komutanı Piyade Üsteğmen Tarık Barış yaparken, şiiri ise Yedidalga İlkokulu öğrencisi Sedef Kervanlı okudu.

Tören, resmigeçitle sona erdi.

Törenlere, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, KTBK Komtanlığı temsilen 49’uncu Alay Komutanı Kurmay Albay Coşkun Aydoğan, GKK’yı temsilen 2’inci Piayde Alay Komutanı Piayde Albay Vecdi İlke, bazı bölge milletvekilleri, devlet ve hükümet yetkilileri, askeri yetkililer, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ÖZPOLAT: “MÜCADELE TARİHİNDEKİ YERİMİZİ ŞEREFLE ANIYORUZ”

Yeşilırmak Muhtarı İsmet Özpolat yaptığı konuşmada, bugünün; yıllarca düşman kuşatması altında kaldıktan sonra Kıbrıs Barış Harekatı ile özgürlüğe kavuşan Yeşilırmak bölgesinin Kıbrıs Türk topraklarıyla kucaklaşıp bütünleştiği günün 40’ıncı yıldönümü olduğunu vurguladı.

Özpolat, Yeşilırmak bölgesinin Kıbrıs Türk halkının verdiği şanlı mücadelesinde, Anavatan’dan Kıbrıs’a gönderilen silah ve cephaneyi yurdun diğer bölgelerine gönderdiğini ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda düşmanla savaşarak teslim olmadığını anlattı.

40 yıl önce bugün özgür topraklarla bütünleşen Yeşilırmak bölge halkının mücadele tarihindeki yerini şerefle andığını ifade eden Özpolat, mücadelede şehit düşenleri andı.

BARIŞ: “GELECEK NESİLLERE YOL GÖSTERİCİ VE ÖĞRETİCİ”

KTBK 49’uncu Piyade Alay, 4’üncü Tabur, 3’üncü Bölük Komutanı Piyade Üsteğmen Tarık Barış ise, Yeşilırmak halkının insanca yaşama ve varolma hakkını koruma yönünde zorlu mücadeleler vererek elde ettiği barış ve özgürlüğün 40’ıncı yıldönümünü çoşkuyla kutlamanın gurunu yaşadıklarını dile getirerek, mücadelede şehit düşenleri saygıyla andıklarını söyledi.

Tüm yokluklara rağmen Yeşilırmak’taki direnişin vatan topraklarını savunmanın kutsallığı yönünden genç nesillere örnek olduğunu ifade eden Üsteğmen Barış, Türk insanının her türlü olanaksızlığın üstesinden gelebileceğini Kıbrıs ve Yeşilırmak bölgesinde gösterdiğini vurguladı.

Barış, özgürlük mücadelesinin ne kadar acı ve zorluklarla dolu olduğunu bilen ve o günleri yaşayan Yeşilırmak bölge halkının, verilen mücadelede gelecek nesillere yol gösterici ve öğretici olduğunu da sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim