Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, rehabilite edilmesinden önce Dikmen Deponi Alanı’na dökülen ve toprağın doyuma ulaşması ile birlikte zaman zaman Lefkoşa’ya kadar ulaştığında gündeme gelen sıvı sanayi atıkları ile vidanjör sularının şimdi artık bütün Mesarya’yı ve Mağusa’yı sarmış durumda olduğuna dikkat çekti.

Sahir, yazılı açıklamasında, gerek çevre, gerekse insan sağlığı açısından çok büyük bir tehdit oluşturan bu sorunun  ciddiyetle ele alınması ve köklü bir çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı.

“KİRLİLİĞİ LOKALİZE ETMEK VE DAHA FAZLA ALANI TEHDİT ALTINA ALMASINI ÖNLEMEK GEREK”

“Haspolat’tan çıkan sularla birlikte, her gün çevreye dökülen 350 tonu aşkın vidanjör ve 300 ton kadar peynir altı suyu ile tonlarca kan ve unlu sulardan oluşan sanayi atıkları Mağusa ve körfezini tehdit eder boyutlara geldi. Hem organik, hem de kimyasal açıdan büyük kirlilik taşıyan ve sorumsuzca, ilgililerin bilgisinde Kanlıdere’ye dökülen söz konusu atık sular, Mesarya’yı boydan boya kirlettikten sonra, şimdi de Glapsides körfezine akıtılmak isteniyor” diyen Sahir, bugün için acilen yapılması gerekenin  kirliliği lokalize etmek ve daha fazla alanı tehdit altına almasını önlemek olduğunu  belirtti.

Daha fazla zaman kaybetmeden ivedilikle sorunu kökten çözecek tesisleri bir an önce yapmak gerektiğinin altını çizen Sahir, bu yapılıncaya kadar da, atıkların ulu-orta her yere dökülmesinin önlenmesi, artık denetim altında ve kirliliğin yayılmasına izin verilmeyecek, kontrollü bir yerde toplanması gerektiğini ifade etti.

KKTC’de çevre sorunlarının ya kayıtsızlık, ya da yetersizlikten dolayı giderek çözümsüz hale geldiğini dile getiren Sahir, yetkilileri çevre konularını ciddiyetle ele almaya ve sorunları biran önce çözmeye davet etti.

Editör: TE Bilisim