Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, bakanlığının, yerel yönetimlerin uluslararası alanda kurduğu üyelikleri önemsediğini ifade ederek, siyasi, yurttaş ve sivil toplum diplomasisi kadar, şehir diplomasisine de önem verdiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Lefkoşa ve Gazimağusa’nın ardından bugün Girne Belediyesi’ni ziyaret ederek, Başkan Sümer Aygın ile görüştü.

Ziyarette konuşan Erk, ekonomik ve politik izolasyon altında bulunan ülkenin her türlü yurtdışı temsiliyetinin önem taşıdığına işaret ederek, Kıbrıs Türkü’nün sesini dış dünyaya duyurma ve Kıbrıs sorunuyla ilgili kendi duruşunu izah etmede sıkıntı olduğunu söyledi.

Bakanlığın bu sınırlı imkanı azami ölçüde kullanma ihtiyacı olduğu ve dış temsilcilik kanalıyla yapabilecekleri bulunduğunu belirten Bakan Erk, bunu güçlendirmek için de, yerel yönetimlerin kendi kapasitelerinde kuracağı bağlantı ve çalışmalar olduğunu kaydetti.

“YEREL YÖENTİMLERİN ULUSLARARASI ÜYELİKLERİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Bakanlığının, yerel yönetimlerin uluslararası alanda kurduğu üyelikleri önemsediğini ifade eden Erk, siyasi, yurttaş ve sivil toplum diplomasisi kadar şehir diplomasisine de önem verdiklerini vurguladı.

“Siyasi izolasyonlar nedeniyle bakanlığın ulaşamadığı yerlere yerel yönetimler şehir diplomasisi bağlamında ulaşabilirler” diyen Bakan Erk, bu kapsamda üç büyük belediye; Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne Belediyesi ile görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu belediyeleri ”dışilişkileri zengin ve yurtdışı temasları yoğun” belediyeler olarak niteleyen Bakan Kutlay Erk, sözkonusu belediyelerle yaptıkları görüşmelerde, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerin de başlayacağı bir dönemde; belediyelerle, şehir diplomasisi ile ne gibi bir eşgüdüm içerisinde çalışabilecekleri, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorunundaki çözüm öneri, beklenti ve haklarını üçüncü taraflara nasıl anlatabileceklerini ele aldıklarını kaydetti.

Yerel yönetimlerin her zaman dış bağlantı kurmaları, bunu çeşitlendirmelerini arzu ettiklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, bu dış bağlantılara örnek olarak Girne Belediyesi’nin İslam Belediyeler Birliği’ne üye olmasını gösterdi.

Bu tür uluslararası üyeliklerin Dışişleri Bakanlığı’nın çalışma yapabileceği sahalar olmadığını da ifade eden Dışişleri Bakanı Erk, dışişlerinin yerel yönetimlerin kurduğu bu önemli alanları kullanması gerektiğini vurguladı.

DİĞER BELEDİYELERE DE ÇAĞRI...

Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne Belediyeleri dışında kalan diğer tüm belediyelerden de dış ilişkiler alanında temas kurmalarını isteyen Bakan Erk, “yeter ki siz dış ilişkiler alanında kuracağınız şehir diplomasisisnde faal olun, biz Dışişleri Bakanlığı olarak gereken desteği veririz” dedi.

Bakan Erk, Girne Belediyesini, bu alanda yaptığı ve başarılı bulduğunu belirttiği çalışmalar nedeniyle kutladı.

AYGIN: “HÜKÜMET- YEREL YÖNETİM İŞBİRLİĞİNE ÖNEM ERİYORUZ”

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ise, Başbakan Sibel Siber ile Turim Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı’nın ardından Dışişleri Bakanı Kutlay Erk’i de belediyede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, görüşmenin Bakan Erk’in isteği neticesinde gerçekleştiğini söyledi.

Görüşmede Bakan Kutlay Erk’e belediyenin yurtdışı temasları hakkında bilgi veren Sümer Aygın, Hükümet- yerel yönetim işbirliğine önem verdikleri söyledi. 
Editör: TE Bilisim