Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Güven ve İşbirliği İçin Hareket (UNDP-ACT)’ın Lefkoşa ara bölgede bulunan genel merkezinin enerji ihtiyacı yeni teknoloji güneş enerjisi cihazlardan sağlanıyor.
Merkeze kurulan solar paneller geçtiğimiz günlerde aktif hale getirildi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan UNDP-ACT Program Müdürü Christopher Louise “Biz daha modern, çevre dostu teknoloji kullanımı için üzerimize düşeni yapıyoruz. Güneş enerjisi kullanarak elektrik üreten bu paneller sayesinde ofislerimiz artık çevre dostu enerji kullanıyor. Avrupa Birliği Bölge Ofisi (RBEC), ofislerimiz bu teknolojiden yararlansın diye, 2011 yılında 100.000 dolarlık yardım yaptı” diye konuştu.

Bilindiği üzere, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mooni 2010 yılındaki “Greening the Blue” projesinin tanıtımı sırasında, tüm dünyadaki BM ofislerinin operasyonlarında çevre dostu enerji kullanımına ağırlık verileceğini açıklamıştı.

Açıklamada, UNDP’nin konu ile ilgili çalışmalarının devam edeceği ve dünya çapındaki diğer ofislerde de ayni uygulamaların hayata geçeceği vurgulandı.
Yapılan araştırmalara gore, tüm dünyada, binalardan havaya salınan Karbondioksit miktarının genele oranla %37 olduğu vurgulanırken, çevre dostu enerji kullanımının yaygınlaşması gerektiğinin altı çizildi.

Yapılan açıklamada, 2010 yılında Güney Kıbrıs’ta yaşanan trajik Mari patlamasına da değinilerek, Kıbrıs adasının enerji üretimi konusunda zor koşullar altında olduğu belirtildi.
UNDP-ACT tarafından desteklenen iki toplumlu “Kıbrıs 2015” Projesi de yaptığı çalışmalarda, adanın devam edilebilir gelişimi için, yenilenebilir, çevre dostu enerji kaynaklarına duyduğu ihtiyaca vurgu yapmıştı.

UNDP-ACT genel merkezine yerleştirilen güneş panelleri 15 KW’lık elektrik üretebiliyor.
 
Editör: TE Bilisim