Sağlık BakanıAhmet Gülle “protokolün daha net olması gerekir” deyip, fiyatlarla ilgili bir sorun olduğunu ima ederken, YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, YDÜ’nün uyguladığı ve 50 aydır tek kuruş dahil tahsil edemediği ücretlerin Türkiye’den düşük olduğunu söyledi.

Gülle, devlethastanelerinde tedavi edilemeyen hastaların Türkiye’de anlaşmalıoldukları hastanelere sevk edileceğini ifade ederken, Savaşan ise kendi yurttaşlarını uluslararası standartlarda bir hastaneden mahrum etmek isteyen bir sağlık Bakanı’nı anlamakta güçlük çektiklerini belirtti.

YDÜ Hastanesi’nin sevkli hastaların tedavisinden oluşan 80 Milyon TL civarında bir alacağı olduğunu belirtirken, bunun hükümet ile YDÜ arasında bir mesele olduğunu, bu durumu hastalara asla yansıtmayıp, sevk edilen hastaları kabul etmemezlik etmeyeceklerini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın protokolü yenileme talebine karşılık ise Savaşan, “Mevcut bir protokol var. Geçmiş Bakanlarla bu protokol ile çalışıldı. Mevcut bakan ile de bu protokol çerçevesinde çalıştık. Bugün değişen ne ki Bakan, özellikle kanser hastalarını yurtdışına ya da Güney Kıbrıs’a mahkum edecek bir tavır içine giriyor” dedi.

Sağlık Bakanlığıile Yakın Doğu üniversitesi Hastanesi arasında süregelen ve yüzlerce hayatı kurtaran sevk protokolü 1 Eylül itibarı ile yürürlükten kaldırılıyor. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde tedavi edilemeyen ve şifayı YDÜ’de bulan hastaların akıbeti ise belirsizliğe itildi.

Sağlık BakanıAhmet Gülle Kıbrıs postası Gazetesi’ne “protokol daha net olması lazım” derken, aslında fiyatlarla ilgili bir pürüz olduğunu ima etti.

Diğer taraftan Yakın Doğu Hastanesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Savaşan YDÜ’nün fiyatlarının Türkiye’deki hastanelerden daha düşük olduğunu ifade etti ve mevcut protokoldeki ücretlerin İstanbul, Ankara ve Adana katsayılarının ortalamasından 2 puan daha düşük olduğunu belirterek, “Daha pahalıdır. Bizimle protokol yapmıyorlar”sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Gülle: “Hastalara geri ödenecek”

Hastaların akıbetinin sorulduğu Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Devlethastanelerinde tedavi olamayan hastaları Türkiye’de anlaşmalıoldukları hastanelere sevk edeceklerini belirtti. Gülle, Türkiye’ye seyahat etmek istemeyen hastaların ısrarla Yakın Doğu Üniversitesi’ni tercih etmeleri durumunda faturayı kendi ceplerinden ödeyecekleri, sonra da Sağlık Bakanlığı’na ibraz edecekleri faturaların “belirlenen tarife” üzerinden hastalara geri ödeneceğini söyledi.

Savaşan: “Rencide olmasına izin vermedik”

Kıbrıs Postası’na konuşan YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Savaşan, 2010 yılından beridir günde ortalama 15 devlet tarafından sevk edilen hastaya hizmet verildiğini ifade ederek, “2010 yılından bu yana çeşitli sağlık bakanları dönemlerinde ve bugünkü Sağlık Bakanı döneminde de devlet hastanelerinden

4 yıldan bu yana sayıları binleri aşan ve devletimiz tarafından sevk edilen hastalarımıza verdiğimiz sağlık hizmetlerinden kaynaklanan 80 Milyon TL’ye yakın alacağımız olmasına karşın bunu hiçbir zaman konu etmedik ve hastalarımızı da bu yüzden rencide olmasına izin vermedik” dedi.

“Kendi insanını mahrum ediyor”

Savaşan ayrıca:“Borçlu olan taraf biz olmamıza karşın Sağlık Bakanı’nın borçlu taraf bizmişiz gibi sevkleri durdurmasını anlamamız mümkün değildir.

Ayrıca Kurucu Rektörümüz Dr. Suat Günsel’in ülke insanımızı sağlıkta dışa bağımlılıktan kurtarmak ve ailelerinin yanında tedavi olmalarını sağlamak için KKTC kazandırdığı uluslararasıstandartlara sahip bir hastaneden bir Sağlık Bakanı’nın kendi insanını mahrum etmesini son derece yanlış buluyoruz.

Yapılmaya çalışılan bu uygulama ile başta kanser hastaları olmak üzere pek çok kritik hastamızı yurtdışına ve Rum tarafına muhtaç edilmesinin takdirini kamuoyuna bırakıyorum” şeklinde konuştu.
(KIBRIS POSTASI)

Editör: TE Bilisim