Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkala İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Bingöl Üniversitesi’nde 30’a yakın akademisyenin katılımıyla gerçekleşen kongrede; ‘Bingöl Tarihinden Kesitler’, ‘Cumhuriyet Döneminde Bingöl ve Çevresinde Psiko Sosyal Değişim’, ‘Bingöl’de Kaybolan Tarihi Mekânlar’, ‘Doğu’da Medrese Geleneği’, ‘Cumhuriyet Dönemi’nde Bingöl’de Toplumsal Değişim’ ile Bingöl tarihinde bilinmeyen konular irdelendi.

YDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı, kongre düzenleme kurulu başkanı Prof. İbrahim Çapak, geniş katılımla gerçekleşen kongrenin başarıyla sonuçlandığını belirterek, kongrenin gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacağını kaydetti.

Bingöl Üniversitesi tarih bölümünde yapılacak yüksek lisans ve doktora çalışmalarının da ‘Cumhuriyet Dönemi’nin aydınlatılması ve geçmişe dair bir takım çalışmalara katkı sağlayacağını ifade eden Çapak, “Bingöl’ün artık kabuğunu kırdığı, değiştiğini belirtmek isterim. İlk sempozyumu 2006’da gerçekleştirdiğimizde, sempozyumu gerçekleştirebilecek bir mekanımız yoktu. Bizi destekleyecek kurumlarımız da yoktu. Belediye, esnaf odaları ve sendikalardan aldığımız destekle Bingöl’e gelmiştik. Mekânımız olmadığı için bir sinema salonunu kullanmıştık.Şimdi kültür merkezi, üniversite ve modern salonlarımız var. Dolayısıyla fiziki bir takım gelişmeler var, bunlar bizi mutlu ediyor” dedi.

YDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Mehmet Mahfuz Söylemez ise, Urartular döneminden kalma bazı ören yerleri bulunan Bingöl’ün köklü bir tarihe sahip olduğunu söyledi.

Mahfuz, “Dünyanın en eski kara yolu buradan geçmektedir. Büyük İskender döneminde Makedonyalıların hakimiyetine girmiştir. Selekoslardan sonra Sasanilerin hakimiyetinde kalmıştır. Hz. Ömer döneminde ise İslam topraklarına katılmıştır. Daha sonra Emeviler ve Abbasilerin hakimiyetine girmiştir. 1515 tarihinde yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı devletinin bir parçası haline gelmiştir. Osmanlı döneminden kalan başta medreseler, tekke ve zaviyeler olmak üzere bir çok eğitim kurumunun kalıntılarını hala üzerinde taşımaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında önce Genç vilayetine, sonra Elazığ iline, daha sonra Muş vilayetine bağlanmıştır” dedi. Mahfuz, Bingöl’ün 1936 yılında il olduğunu kaydetti.
Editör: TE Bilisim