‘4 Yılın sonunda Akdoğan’da yaşamanın ayrıcalık olacağı bir döneme adım adım ilerliyoruz’

"Bizler bu göreve aday olmayı düşündüğümüz zaman belediyenin durumunu da dıştan gözlemliyorduk.Gözlemlerimize göre belediyenin durumunu ekonomik ve işlevsel anlamda iyi olarak tanımlamamız mümkün değildi. Ancak görevi devraldıktan sonra beklediğimizden de kötü bir tabloyla karşılaştık. Geçmiş belediye yönetimi anımsayacağınız üzere Akdoğan Belediyesi’nin herhangi bir yere veya kuruma borcu olmadığını açıklamıştı.

Bizler mali ve idari yapısı çökmüş, düzensiz, ayrımcılıklarınyapıldığı,keyfiliğin hat safhada olduğu, işlevini yitirmiş kısacası “batmış” bir belediyeyi devraldık.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Akdoğan Belediyesibizlerin yönetiminde 100 gün gibi çok kısa bir sürede hizmet, verimlilik ve işlevsellik anlamında birçok ilklere imza atmıştır.Bizden önceki yönetimin 12 yılda yapması gereken ama yapamadığı işleri biz 100 günde gerçekleştirdik. Gerek Akdoğan halkı gerekse tüm civar köylerden, yaptığımız icraatlar ve verdiğimiz hizmetlerden dolayıçok büyük takdir almanın gururu ve mutluluğu içerisindeyiz.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesinden hareketle belediyenin mali ve işlevsel-icraat durumunu sizlerle paylaşmak boynumuzun borcudur.

4 Temmuz 2014 Tarihli mali raporagöre:

Elektrik Borcu:2,000,000TL

Sosyal Sigortalara borcu:2,200,000TL

İhtiyat Sandığı borcu:1,200,000TL

Vergi Borcu:1,300,000TL

ÖdenmemişFaturalar Toplamı:500,000TL

Belediyeler Birliği borcu:87,000TL

En büyük sorun olan su sorunu çözüldü

•İlk iş olarak belediyeye ait en yüksek su kapasitesine sahip kuyuya elektrik enerjisi bağlandı. Eski idare bu kuyuyu jeneratörle çalıştırıp günde 300TL ve yukarısı mazot sarfiyatına sebep oluyordu. Biz bağlama bedeli olan 3 bin STG’lik tutarı toplam 6 taksite yayarak ödemeye başladık ve şu anda 2 taksit kalmıştır.


•Belediye’nin kendi öz kaynakları ile tedarik ettiği suyun, Akdoğan halkına değil bölgedeki bazı hayvancılara peşkeş çekilmesinden kurtarılmıştır. Akdoğan sokaklarında gece saat 11-12’lere kadar su taşınırken günde 60-90 ton su bir başka yerleşim yerinin ağıllarına taşınıyordu. Bu uygulamadan hemen vazgeçildi.


•Kısa sürede bölgemizde mevcut yeni bir su kuyusuna elektrik ve su hattı döşenerek yeni bir kaynağın depoya aktarılması sağlandı. Şu anda 2 adet yeni su kuyusunun sondaj çalışmaları devam etmekte olup önümüzdeki yaz sezonuna hazırlıklı bir şekilde girmeyi planlıyoruz.


•Kaçak su alımı üzerine ciddi ve emin adımlarla gidilmesi sonucu 280 adet (sökük, kırık, atıl vaziyette) su sayacının büyük kısmının yerine montelenmesi tamamlanmak üzeredir.
•Bölgemizde mevcut tüm belediyelerimizle ilişkilerimizi düzeltip işbirliği yapıyoruz. Örneğin; 4 ay öncesinde Akdoğan susuzken, şimdi çevre belediyelerimize su yardımı yapmaktayız.
Geniş çapta temizlik ve çevre düzenlenmesi yapıldı

•Temmuz-Ağustos döneminde Akdoğan’da sokak temizliği tamamlanarak önce vatandaşlarımızın daha sonra bölge ve köy halkının takdiri alınmıştır.

•Akdoğan’a ait 3 ana giriş yolu temizlenerek, ( Vadili, Türkmenköy,Yiğitler) badana, boya, ağaç budama işleri yapılarak bir farklılık yaratılmış ve halk tarafından büyük takdir toplanmıştır.

•Akdoğan - Türkmenköy anayolu 34 yıldan sonra temizlenip çağdaş bir görünüme ve halkın kullanımına sunulmuştur.50cm yükseklikteki tehlike saçan, kazaya sebebiyet veren banketler doldurulup halkımızın daha güvenli ve rahat bir şekilde yolculuk etmesi sağlanmıştır.

•Akdoğan’da mevcut tüm ana yolları havara malzemesi ile doldurularak silindirle düzeltilmiştir. Ova yollarının tamiri kişilere özel değil, tüm Akdoğanlı ve bölge halkının kullanımına sunulmuştur.

•Kaldırımlar üzerinde ekili olan ağaçlar, özellikle hurma ağaçları budanıp temizlendi ve badana yapıldı. Geçmiş dönemden kalma kaldırım çalışması tamamlanarak çağdaş görünümüne kavuşturuldu.

•Yıllardan beri atıl vaziyette olan mezbahamız 2 günlük bir çalışmanın sonucu iç ve dış temizliği yapılmıştır. Kireçlenip, ilaçlanmıştır. Elektriğinin çalındığı mezbaha binası kontrol altında tutulmaktadır. Önümüzdeki yıllarda yeni mezbaha yapma sözümüz vardır.12 yıldan beri Belediye’yi idare eden zihniyet her bütçe yılında ‘salhane projemiz hazırdır, projesi ceptedir, parası hazırdır’ deyip halkımızla dalga geçmiştir.

•6 yıl gibi bir zamanda tamamlanamayan şelale; eksikleri olmasına rağmen kısa sürede tamamlanıp, çiçeklendirilmiştir. Su bağlantısı yapılıp çevre düzenlemesi sağlanmıştır. En kısa sürede de elektrik bağlantısı yapılacaktır.

•Köy içerisini ve çevresini çepeçevre kaplayan çöp yığınları ve molozlar kısa sürede kaldırılıp Akdoğan’a yeni bir çehre kazandırılmıştır.4 aylık sürede 750 kamyon moloz kaldırılmıştır.

•Tüm kaldırım altındaki dere yatakları temizlenerek, su baskınlarına karşı gerekli tedbirler alındı. Ayrıca kapanmış olan dere yatakları halen temizlenmektedir.

•Akdoğan’da mevcut tüm okullarımıza bugüne kadar görülmemiş kökten çevre temizliği, su temini, tuvalet bakım ve onarım, boya ve badana işleri yapılmıştır. Bu işler okul açıldıktan sonra değil, açılmadan önce yapılmıştır. Eğitime ve çocuklarımıza verdiğimiz değer gün geçtikçe hizmet artırma yoluyla kanıtlanmıştır.

•Haşerelerle mücadele kapsamında 18-25 Ağustos tarihleri arasında Akdoğan’ın tüm ev ve iş yerleri imza karşılığında normal sıhhiye pompaları ile ilaçlanmıştır. Halkın takdiri gelen teşekkür ve tebriklerden belli olmuştur.

•Akdoğan Mezarlığımıza yeni bir çehre kazandırarak layık olan temizliğine kavuşturduk. Çevre temizlenerek, çökmüş mezarlar toprakla dolduruldu. Tamir isteyen yerlerinde tamirini gerçekleştirdik.

•Yıllarca atıl vaziyette olan Atatürk Büstümüzün tüm elektrik tesisatı değiştirilip, büstün çevresi çiçeklendirilmiştir.

•Bizler Devlet kurumlarımıza müracaat edip hiçbir meblağ harcamadan çöplüklerimizi ıslah etmiş durumdayız. Buradan halkın huzurunda Karayolları Dairesine, Jeoloji ve Maden Dairesine, Su İşleri Dairesi’ne teşekkürü bir borç biliriz.

•Sağlık Ocağı’nın tüm ihtiyaçları giderilip, su tesisatları, tuvaletleri ve çevre temizliği komple yapılmıştır. Ayrıca Sağlık Ocağı’na belediyemiz tarafından temizlik malzemesi yardımları da yapılmaktadır.

Güven ile birlikte gelirlerde artış oldu



•Geçmiş yönetimin tahsilat oranı %30-35’lerde iken, şu anki tahsilat oranı %70-75 civarındadır. Bu da halkımızın, verdiğimiz düzgün e adaletli hizmetten ne kadar memnun olduğunun göstergesidir. Geçmiş yönetimlerin siyasi rant uğruna suistimale uğrattıkları tahsilatı, vatandaşlarımız misli şekilde ödemek zorunda bırakılmıştır. Ancak biz bunun tedbirini de alarak merkezi hükümetle çareler ürettik ve gecikme zamlarının affı formülünü uyguladık.

•Yıllardır vatandaşların istemesine rağmen belediyeye pos cihazı takılmadı. Gerekçe olarak da prosedürü fazlaymış denildi. Bizler 1 aylıkçalışma ile Vakıflar Banka’sı ve Kooperatif Merkez Bankası ile anlaşarak belediyemize pos cihazı taktırıp 1 ayda 15,000TL’lik tahsilat yaptık.3. pos cihazı takmak için de girişimlerimiz devam etmektedir.

Salhane ve vidanjör gelirinde %100 artış

Vidanjör geliri aylık 100-250 TL arası komik rakamlardayken, şu an aylık 3 bin-5 bin TL arasına ulaşmıştır.Geçmiş idarenin kişiye özel hale getirdiği salhane gelirleri komik rakamlardayken, şu anda %100’e yakın bir artış elde etmiştir.

Araçlara bakım ve onarım

•Belediyemiz tarihinde ilk kez yapılan uygulamayla, belediyenin tüm araçlarına her cuma gerekli tüm bakım, tamir ve servisleri yapılmaktadır. Bunun sonucunda hizmetlerimiz daha verimli ve hızlı hale getirilmiştir.

Mazotta büyük tasarruf

•Benzin ve mazottan tasarruf etme amacıyla belediyemize 2 adet motosiklet alınmıştır.

•Ambarlarımıza taktırılan kamera sistemi sonucu yıllarca istismar edilen mazot ve Belediye’nin tüm demirbaşı kontrol altına alınmıştır. Ayrıca mazot deposuna taktırdığımız pompa sonucu harcanan akaryakıtın ne kadar olduğunu, nereye harcandığını günü gününe bilmekteyiz. Devraldığımız zaman aylık mazot gideri 15 bin-17 bin TL iken (Hiçbir iş yapılmamasına rağmen) şu an aylık giderimiz 10 bin-11 bin TL olup araçlar günde 8-10 saat arası çalışmaktadır.

Belediye ambarlarında demirbaş eksiklikleri bulundu.

•Belediye’ye ait demirbaş listelerinde yaptığımız araştırmalar sonucunda kağıt üzerinde mevcut görülen ancak belediye ambarında mevcut olmayan araç-gereç, alet, taşınır iş makineleri, motorlar, borular, dalgıçlar vs. kısmen tespit edilip, Belediyemize geri kazandırılmıştır. (Bunlar: 3 adet ot biçme makinesi,1 odun kesme makinesi, belediye parkına ait 25 adet sandalye ve masa…)Ciddi boyutlarda maddi meblağlara sahip demirbaşlar halen bulunmamakta ve yasal süreç devam etmektedir.

Belediyenin İdari yapısı ve personel ödemelerinde düzenlemeler yapıldı

•Belediyemizin hantal yapısı değiştirilip, tüm personelin sorumluluklarını, görevini ve üretkenliğini ortaya koyma fırsatı sağlanmıştır. Adama göre iş mantığı değil, işe göre adam aritmetiği ön plana çıkarılmıştır. Dolayısıyla belediyemiz birkaç kişinin tek elinden kurtarılmış oldu. Günü birlik çıkar ve menfaatler üzerine kurulan düzene son verildi.

•Personele ödenen maaş ve özlük hakları gününde ödenmeye başlanmış olup 12 yılın sonunda ilk kez tüm personele aynı anda maaşları ve bayramlıkları ödenmiştir.

•34 yıllık Akdoğan Belediyesi’nde bir tek telefon hattının bulunması işlerin aksamasına ve tek hattan dolayı telefonun sürekli meşgul bulunmasına neden oluyordu. Biz mevcut hat sayısını 4’e yükselterek halkımızın bize kolayca ulaşmasına olanak sağladık. Alo 185 hattı yakında devreye girip vatandaş 24 saat dilek ve şikâyetini belediyeye aktarabilecektir.

Esnafa olan borçlar ödenmeye başlandı

•Yerli ve yabancı esnaflara olan borçları ödenmeye başlanıp, piyasaya gerekli güveni sağlamaktayız. Geçmiş dönemlerde belediyeye kapanan tüm kapıları (hırdavat, mazot, yedek parça, tamirci, bankalar…) teker teker açıyoruz.

Arıtma tesisi,mezbaha ve dalgıçların elektrik borcu güncel hale getirildi

•Belediyemizin 2 milyon TL’lik elektrik borcu vardır. Arıtma tesisi, mezbaha ve dalgıçların birikmiş taksit borçları nedeniyle kesilen elektriklerinin geriye dönük borçları ödenmiş olup güncel hale getirilmiştir. Şu anda taksitlerimizi aksatmadan ödemeye devam ediyoruz.
İkinci Bahar Yaşam Kulübü projesi hayata geçirildi

•Akdoğan Belediyesi 65 yaş ve üzeri vatandaşların yaşam kalitesini artırma hedeflerinden biri olan ‘İkinci Bahar Yaşam Kulübü’ projesini hayata geçirdi.

•Yaşama geçirilen projede bu hizmetlerden yararlanacak 300 civarında vatandaşımız bulunmaktadır. Bu projeyle yaşlılarımız aylık periyodlarla evlerinde sağlık kontrolünden geçirilerek ihtiyaç duyan üyelere berber ve kuaför hizmeti verilecektir. Tüm üyelerimizin doğum günlerinde ve özel günlerde onlara unutulmadıklarını hatırlatmak adına evlerine ziyarete gidilmektedir. İlerleyen günlerde de gezi turları düzenlemeyi amaçlamaktayız.

Sosyal ve Kültürel alanda faaliyetler başladı

•Şu anda Akdoğan’da kültürel faaliyetlerde patlama yaşandığını söyleyebiliriz. Yenilikçi Kadınlar Derneği, Akdoğan Belediye Korosu, Tiyatro Çalışmaları, Sinema Gösterimleri belediye çatısı altında olup, çağdaş bir kültür salonuna kavuşuncaya kadar çalışmalar belediye binamızda yapılmaktadır.

PROJELER:

* Sosyal aktivite merkezi

*Köy kadın kursları projesi

*Her eve kesintisiz Su projesi

*Yeşil Alanlar oluşturma projesi

*Bölgeye piknik alanı projesi

*Salhane projesi

*Mevcut belediye parkının tekrardan projelendirilip hizmete sunulması

*Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılması ve denk bütçe oluşturma

*Araç park yerlerinin oluşturulması

*Alo Akdoğan Belediye Hattı

*Uygun olan her yere Çocuk parkları projesi" 
Editör: TE Bilisim