Kuşkusuz yasa, sadece yasama organının bir ürünü olmamakla birlikte Yasa denince ilk akla gelen ise yasa koymak, değiştirmek ve kaldırmak yetkisine sahip KKTC Cumhuriyet Meclisinden başkası değil.

Bahse konu yetki neden KKTC Cumhuriyet meclisine verilir sorusunun cevabı ise çok basit ; Devlet çatısı altında bulunan yurttaşların yani bizlerin, yani Kıbrıs Türk halkının daha iyi yaşaması için.

Peki, bizlerin, Kıbrıs Türk halkının daha iyi yaşaması için, KKTC Cumhuriyet Meclisi, kaç adet yasayı genel kurulda onaylama becerisini gösterebilmiş ?

2019 yılının geride kalan 11 ayında, Cumhuriyet Meclisi genel kurulunun onayladığı yasa sayısı, sadece 5 (BEŞ) .

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 11 aylık sürede geçirdiği kanun sayısı ise, 33.

Ay ay hangi yasa ve kanunların geçtiği TBMM ve KKTC Cumhuriyet Meclisi resmi web sitelerinde detaylı yer almakta.

KKTC Cumhuriyet Meclisinde bekleyen yasa tasarıları ve önerilerinin sayısı ise 48.

Ve bunların 22’si ise değişiklik önerisi yani var olan yasaların üzerinde çalışılacak cinsten.

Yani, hiç yoktan, sıfırdan bir çalışma gerekmiyor.

Bekleyen yasa tasarı ve önerileri içerisinde neler yok ki.

Bilişim Suçları, Av ve Avla ilgili Yaban Hayatı Düzenleme, Köy ve Mahalle İhtiyat Heyetleri, Şans Oyunları, Tüketicilerin Korunması İlişkin Gıdaların Resmi Kontrolü ve Hijyen, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele, Hasta Hakları, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, bekleyen yasa tasarısı ve önerilerinden bazıları.

Herkes şikayetçi.

Garip ve trajikomik bir şekilde en çok da milletvekilleri ve Bakanlar şikayetçi gerekli yasaların çıkmaması, güncellenmemesi veya revize edilmemesinden.

Yasa koymak, değiştirmek ve kaldırmak yetkisine sahip KKTC Cumhuriyet Meclisi çatısı altında halkın oyları ve onların haklarını korumak adına oturanlar sanki kendileri değilmiş gibi.

Ve kaç milletvekili ve Bakan acaba,  KKTC ve TC tarafından imzalanan protokol kapsamında hazırlanan “2010-2012 Kamunun Etkinliğinin ve Özel Sektörün Rekabet Gücünün Artırılması Programı”nda yer alan araştırma çalışmalarından biri olan  “KKTC’de Yasa Hazırlama ve Yasa Yapma Süreci Kurumsal ve Fonksiyonel Analizi”

raporunu okumuştur ?

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından Nisan 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında yürütülerek tamamlanan rapor, KKTC Başbakanlık ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği desteği ile bitirilmiş üstelik.

 Ve şikayetler arasında ağlanacak halimize gülüyoruz.

Ve UBP Gazi Magosa milletvekili Resmiye Canaltay, Cumhuriyet Meclisinin yasa yapma kısırlığını bir kez daha gözler önüne sererek “Kral Çıplak” deme cesaretini ortaya koydu.

TBMM’nin üretkenliğine imrenilmesini gerekirken paralel yasalar için, ülke insanının daha iyi yaşaması için çalışılmasının gerekliliğine dair Resmiye Canaltay’ın haklı isyanına kulak vermeli.

KKTC Meclisindeki koltuklarda oturan 50 milletvekilinin, 210 sayfalık “KKTC’de Yasa Hazırlama ve Yasa Yapma Süreci Kurumsal ve Fonksiyonel Analizi” raporunun en azından 202-209 sayfalarında yer alan sadece 7 sayfacıktan ibaret “Sorunlar ve Çözüm Önerileri Özet Tablosu”nu okumaları da yasa çıkarma kısırlığı noktasında yeni bir yol haritası olabilir.

Tespit edilen 36 sorun, çözüm önerileri ile birlikte raporda yer almakta.

2012’de yayınlanan raporun üzerinden koskocaman 7 yıl geçti.

Ve o günden bugüne kadar da hiçbir şey değişmedi.

Yasaların kendisine verdiği yurttaşlık hakkı olarak Kıbrıs Türk’ü, 2012’den bugüne kadar seçilen hiçbir milletvekiline artık oy vermemekte yerden göre haklıdır.

Başbakanlık ve Bakanlık yapanlara ise bugünden sonra selam bile vermesin.

Editör: TE Bilisim