Medya Etik Kurulu adına açıklama yapan Kurul Başkanı Prof.Dr. Süleyman İrvan, 10 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası”na ilişkin kaygıları değişik platformlarda dile getirdiklerini ve yasa önerisini hazırlayan Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Sayın Tufan Erhürman’la iki kez toplantı yaparak kaygıları ilettiklerini ifade etti.

“Sayın Tufan Erhürman, basın özgürlüğüne ilişkin kaygılarımızı gidermeye yönelik bir öneri hazırlamış ve bu öneriyi bizimle ve diğer meslek örgütleriyle paylaşmıştır. Yasa değişlik önerisinin genel gerekçesinde de ifade edildiği gibi, hazırlanacak yasalarda özgürlükler dengeli biçimde korunmalı ve özellikle basın özgürlüğünü zedeleyecek adımlardan kaçınılmalıdır” diyen Prof.Dr. Süleyman İrvan, öneride gazetecilerin kaygılarını gidermeye yönelik dört maddenin yasaya eklendiğini ifade etti.

AİHM içtihadı geçerli
Medya Etik Kurulu Başkanı Süleyman İrvan, Yasa değişiklik önerisinde doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne atıf yapıldığını ifade ederek, bunun basın özgürlüğü açısından çok önemli olduğunu, AİHM’in basın özgürlüğünü koruyucu nitelikteki kararlarının mahkemelere ışık tutacağını belirtti. “AİHM kararları çerçevesinde suç sayılmayan ve basın özgürlüğü kapsamında görülen gazetecilik faaliyetleri artık KKTC’de de aynı şekilde değerlendirilecektir” diyen Prof. İrvan, AİHM ölçütlerinin ulusal mahkemelerde de geçerli olduğunun vurgulanmasının önemli olduğunu ifade etti.

Resmi yazışmalar
Yasa değişiklik önerisinde resmi yazışmalar konusuna da açıklık getirildiğini belirten Prof.Dr. Süleyman İrvan, öneride, resmi yazışmaların elde edilmesinin ve yayımlanmasının yasa kapsamında suç teşkil etmeyeceğinin vurgulandığını ifade etti.
Yasa’da basın özgürlüğü açısından dile getirdikleri kaygıları giderme uğraşı veren Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Sayın Tufan Erhürman’a teşekkür eden Medya Etik Kurulu Başkanı Süleyman İrvan, Yasa değişikilik önerisinin Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edileceğini umduklarını söyledi.
 
Editör: TE Bilisim