Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Meclis’ten geçen tüm yasaların Anayasa’ya uygun şekilde hayat bulmasının önemli olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Meclis Başkanı Sibel Siber, Reddediyoruz Platformu üyelerinden oluşan bir heyeti kabul etti.

Siber, kabulde yaptığı konuşmada, demokratik hukuk devletlerinde geçen yasaların Anayasa ile uyumlu olması gerektiğini ifade ederek, Meclis’ten geçen bir yasanın Anayasa mahkemesinden dönmeyecek şekilde hazırlanması gerektiğini belirtti.

Siber, daha titiz çalışılmasının ve yasa tasarılarının daha Meclis’e gelmeden bakanlıklarda hazırlanma aşamasında gerekli hukuki görüşlerin alınmasının önemi üzerinde durdu.

Yasa yapma konusunda devlet kadrolarında yeterli sayıda uzman personelin olmadığını daha önce de birkaç kez vurguladığını belirten Siber, bu konuyla ilgili çalışma yapılmasının bir gereklilik olduğunu söyledi.

Siber, Yüksek Mahkeme Başkanı tarafından da dile getirilen devlete hizmet verecek bir hukuk komisyonu kurulmasının bu tür sıkıntıları büyük ölçüde giderebileceğine inandığını söyledi.

Uluslararası anlaşmaların Anayasa’ya göre 1 yılı aşkın bir süreyi kapsıyorsa mutlaka Meclis komitesine sevk edilip, Meclis’ten onay alması gerektiğini anımsatan Siber, bugüne kadarki süreç incelendiğinde, birçok uluslararası anlaşmada bu yolun izlenmediğinin görüleceğini dile getirdi.

“Hatalı bir uygulama yanlış bir kurumsal hafıza oluşturmuşsa ne yazık ki sürekli tekrarlanıyor” diyen Siber, bunun böyle olmaması için devlet kadrolarında liyakata önem verilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Siber “Hepimiz istiyoruz ki bu ülkede yaşam kalitemiz yüksek olsun. Sokaklarda yüzleri gülen insanlar olsun. Bu da ancak çağdaş yasaların ve tüzüklerin hazırlanması, uygulanması ve bireye olumlu yansıması ile mümkün olur” dedi

REDDEDİYORUZ PLATFORMU

Reddediyoruz Platformu üyesi Orhan Erönen de Koordinasyon Ofisi Anlaşması’na karşı sergiledikleri duruşun; ülkeler arası işbirliğine karşı bir duruş olmadığını belirtti.

Erören, ülkeler arası işbirliği anlaşmalarına karşı olmadıklarını, ancak söz konusu anlaşmaya, hukuksal yönden ve toplumun sosyal yapısına yönelik bir nevi toplum mühendisliği olarak gördüklerinden dolayı karşı olduklarını ifade etti.
Editör: TE Bilisim