Larnakalılar Derneği, Kıbrıs Türk varoluş mücadelesinde Rumlar tarafından çeşitli tarihlerde gerçekleştirilmiş olan 5 toplu katliamdan biri olan ve tarihe şehit edilen “Kayıp Otobüs” olarak geçen bu katliamın 50’inci yıldönümünde andı.

Larnakalılar Derneği Başkanı Göksel Saydam yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki haklarını gasbetmek ve Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak amacıyla Kıbrıslı Türklere karşı 21 Aralık 1963’de Rumların başlatmış olduğu saldırılar sonucu diğer Türk Bölgelerinin yanı sıra İskele ve Tuzla yerleşim bölgelerinin de Rumların silahlı kuşatması altına alındığı kaydedildi.

Bu yerleşim bölgelerinde yaşayan Kıbrıslı Türklerin ellerindeki sınırlı sayıdaki olanaklarla bir yandan kendi savunmalarını yaparken, bir yandan da geçimlerini sağlamak mecburiyetinde kaldıklarını dile getiren Saydam, bu kişiler arasında bulunan ve Larnaka’da Egemen Üs Bölgesi statüsünde olan Dikelya’da yıllardan beri çeşitli görevlerde çalışan Türklerin bir Türk’e ait otobüs ile hergün işlerine gidip gelmekte olduklarını belirtti.

“13 Mayıs 1964 günü yine bu emekçi kardeşlerimiz erkenden evlerinden ayrılıp, gönül ve amaç birliği içinde ailelerine ekmek getirmek amacıyla bu otobüsle Dikelya’daki işlerine gitmek için yola çıkmışlardır. Seyahat ettikleri esnada silahlı Rumlar tarafından yolları kesilerek alıkonan bu kardeşlerimiz meçhul bir yer götürülerek topluca ve teker teker kurşuna dizilerek katledilmişler ve bir su kuyusuna atılmışlardır. Otobüs ise bugüne kadar bulunamamıştır” ifadelerini kullanan Saydam, Kıbrıs Türk varoluş mücadelesinde Rumlar tarafından çeşitli tarihlerde gerçekleştirilmiş olan 5 toplu katliamdan biri olan ve tarihe şehit edilen “Kayıp Otobüs” olarak geçen bu katliamın üzerinden 50 yıl geçtiğini kaydetti.

Bu vahşetin Kıbrıs ve dünya tarihindeki yerini alması, şehit edilen bu kardeşlerinin anılarının yaşatılması ve bu tür olayların tekrarlanmaması için “Kayıp Otobüs Anıtı” yapımı için gerekli proje çalışmalarının Dernek tarafından tamamlandığını dile getiren Saydam, Şehitlikler ve Anıtlar Komitesi’nin onayını da almış olan bu projeyi gerçekleştirmek için yetkililer nezdinde mali kaynak arayışlarının başlamış olup, bu konuda tüm yetkililerin ve kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerini beklediklerini belirtti. 
Editör: TE Bilisim