Yarın 21 Mart Dünya Ormancılık Günü…Orman Mühendisleri Odası (OMO), Gün nedeniyle yayımladığı mesajda, 21 Mart’ın Kuzey yarımkürede ilkbaharın, Güney yarımkürede de sonbaharın başlangıç günü olması nedeniyle bu tarihin  “Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlandığına işaret ederek, tüm ormancılar ve ormana gönül verenlerin günü kutladı.

OMO Başkanı Cemil Karzaoğlu imzasıyla yayımlanan mesajda, “Dünya Ormancılık Günü”nün Kuzey Kıbrıs’ta 1978 yılından beri kutlandığına işaret edildi.

“Bu yıl 35. yılı kutlanacak olan ‘Dünya Ormancılık Günü’nün’ Amacı:  Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de mevcut ormanların korunması, geliştirilmesi ve çok yönlü faydalarının çeşitli yayın organları ile halka duyurulması ve bu yönde ki ilginin artırılmasıdır” ifadesine yer verilen açıklamada şöyle denildi:

“Ülkemizin ulusal ormancılık amaçlarının başında mevcut orman alanlarımızın etkin bir şekilde korunması gelmektedir. 34 yıldır,  ülkemizde ormanlarımıza zarar veren ve ormanlarımızı yok eden faktörlerin keçiler ve orman yangınları olduğu hep dile getirilmiştir. Üzüntü ve endişe ile kamuoyunun bilgisine getirmek isteriz ki ormanlarımızı yok eden keçiler, yangınlar ve yasadışı işgaller ile birlikte 19/2003 sayılı yasa ile de ormanlarımız devlet eli ile hızla tahrip edilmektedir.”

OMO mesajında,  19/2003 Sayılı Alçak Orman Arazilerinin Devri ve İcarı Yasası’nın bir bölümünün, alçak orman arazilerinin yatırım amacıyla uzun vadeli kiralanmasını öngördüğüne dikkat çekilerek, Yasa’nın bu kısmıyla Bafra bölgesinde yaklaşık 2 bin dönüm orman arazisinin turizm amaçlı olarak yatırımcılara kiralandığı hatırlatıldı.

Bunun, halka ait olan bu arazilerden halkın yararlanmasının engellenmesi anlamına geldiği ifade edilen mesajda, eğitim adı altında bazı üniversitelere de orman arazisinin kiralanmasının düşünüldüğü ifade edildi.

Mesajda, “bunlar yetmezmiş gibi sırada Kapraz bölgesindeki ormanların olduğuna” işaret edilerek, bu konuda  hazırlanan yasa taslağının Cumhuriyet Meclisi’nin gündeminde bulunduğu ileri sürüldü.

OMO Mesajında, 19/2003 sayılı Alçak Orman Arazilerinin Devri ve İcarı Yasası’nın diğer bir bölümünün ise, alçak orman arazilerinin, tarımsal amaçlı olarak kullananlara devri veya uzun vadeli kiralanmasını öngördüğü belirtilerek, “Son günlerde basına yansıyan ve kamuoyunun bilgisine getirilen Karpaz bölgesinde orman arazilerinin tarla haline dönüştürülmesi, orman örtüsünün ve Kıbrıs’a özgü her türlü etmenin tahribi 19/2003 sayılı yasasının verdiği güvenle yapılmaktadır” denildi.

Mesajda, yasanın uygulanması halinde 25 bin dönümlük orman arazisinin elden çıkarılacağı ifade edilerek, şu an itibarıyla Karpaz bölgesinin tüm sahillerinin istila edildiği iddia edildi.

Tüm bu olumsuzluklara karşın, Orman Dairesi’nin son 15 yıllık çalışmaları sonucunda, var olan orman varlığının yüzde 15 arttırıldığı ifade edilen mesajda, “Ülke topraklarımızın yaklaşık  yüzde 23’ü kadarı orman olarak faaliyet içindedir. Bu alanın yüzde 53’ü verimli orman sınıfına girmiştir.  İnanıyoruz ki bu güzide kurumumuza daha fazla imkan sağlanırsa 2050 yılında istenilen  yüzde 30 verimli orman sınıfına çıkacağımız aşikârdır” ifadesine yer verildi.

OMO mesajında, ormanların kendi kendisini yenileyebilen doğal varlıklar olduğuna işaret edilerek, keçiler tarafından kemirilse, yangınlar tarafından yok edilse de yeniden ormana dönüşebildiği vurgulandı.

Mesajda, turizm yatırımı adı altında beton yığınlarına dönüştürülen veya tarımsal amaçlı olarak vatandaşın kullanımına devredilen orman alanları kaybedilmiş alanlar olduğu ve bir daha ormana dönüştürülemeyeceğine dikkat çekilerek, “Hükümetler, ormanlarımız üzerindeki ormanları yok edici ellerini çekmeli, tespit edilen ve hükümet programlarında da mevcut olan ormanların artırılmasına yönelik ulusal ormancılık amaçlarımızın gerçekleşmesi için çalışmalar yapmalıdırlar” denildi.

Editör: TE Bilisim