Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi basın toplantısında yasama ve yürütmeyle birlikte devletin üç bacağından birini oluşturan yargının çok ciddi yük ve baskı altında olduğunu söyledi.

Bedevi Meclis’in gerekli yasal düzenlemeleri, hükümetin de doğru uygulamaları ve ekonomik gelişimi sağlaması gerektiğini aksi halde oradaki yetersizliğinin hukuka ve topluma yansıyacağını söyledi.

“KOŞULLAR İYİLEŞTİRİLMELİ”

Davaların daha hızlı şekilde ilerleyip, mahkeme kararlarının da daha makul sürelerde neticeye vardırılmasının gerekli olduğunu kaydeden Bedevi, adalet çalışanlarının çalışma mekanları ve koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini de belirtti.

“DEVLET KAYNAKLI TIKANMALAR”

Ünver Bedevi, mahkemelerin ve özellikle avukatların davalarla ilgili devlet kaynaklı bilgi ve belgelere pratik, hızlı ve masrafsız ulaşabilmesinin sağlanması gerektiğini, devletten kaynaklanan “anlamsız uygulamalarla ve gereksiz bürokrasiyle” sürecin tıkanmaması gerektiğini savundu.

“YASAL DÜZENLEMELER GEREKLİ”

Tebliğ ve İcra sisteminde yaşanan sorunlara ve gecikmelere yasal düzenleme gerektiği, ipotekli gayrimenkullerin satışı ile ilgili yıllardan beri yaşanan kilitlenmelerin yasal düzenleme personel ve uygulama açısından düzeltilmesi gerektiğini belirten Bedevi, makul ve mantıklı sürelerde mahkeme emirlerinin uygulanmasının sağlanmasını istediklerini ifade etti.

MAZBATALAR VE YENİ FAİZ YASASI

Mazbata işlemlerine siyasiler tarafından getirildiğini iddia ettiği  hukuk dışı ve suni kilitlenmenin derhal aşılması ve adaletin önünün tıkanmaması gerektiğini söyleyen Bedevi, adil ve kalıcı bir Faiz Yasası’nın derhal geçirilmesi ve geçirilecek Faiz Yasası’nın anlaşılabilir, hesaplanabilir ve uygulanabilir olmasının şart olduğunu belirtti.

Bedevi “Sorunu çözmeyecek geçici ve göstermelik bir yasal düzenleme veya yasamanın veya yürütmenin yargının kararlarına müdahalesi ile, inandığımızı söylediğimiz ‘Hukuk Devleti’ ve ‘Hukukun üstünlüğü’ kavramlarına ters düşeriz, ‘Kuvvetler Ayrılığı’ ilkesini ihlal ederiz.”  dedi.

“MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞANLARA FIRSAT TANIMAYACAĞIZ”

Bedevi, devletten maaş ve emeklilik ödeneği almayıp serbest çalışan ama kamu görevi ifa eden ve sadece adalet sistemi içerisindeki fonksiyonları itibarı ile bile birer “adalet neferi” olan avukatları ve bu onurlu  mesleği itibarsızlaştırmaya çalışanlara asla fırsat tanımayacaklarını da bildirdi.

AVUKAT PATLAMASI

Artan ekonomik krizden dolayı davaların çoğalmakta ancak neticelerin gecikmekte ve azalmakta olduğunu da ifade eden Bedevi, ayrıca yanlış eğitim politikaları ve mesleğe girişlerin sınırlandırılamaması neticesinde meslekte sayısal bir patlama yaşandığına işaret etti.

Barolar Birliği Başkanı Bedevi, bu kötü gidişatı n durdurulmaması halinde hem kalitenin düşmeye devam edeceğini,  hem de toplumun menfi yönde etkileneceğini söyledi.

“POLİS İNSAN HAKLARINI BENİMSEMELİ VE HAZMETMELİ”

Polisin takındığı tutum ve uygulamalarının sıkıntı yaratmaya devam ettiğini belirten Bedevi, öncelikle polisin hukuku ve insan haklarını benimsemesi ve hazmetmesi gerektiğini söyledi.

Bedevi, avukatların kimden gelirse gelsin insan hakları ihlallerine ve işkenceye karşı hiçbir zaman yılmayacağını da belirterek, görevlerini layığı ile yapan polis mensuplarının her zaman yanında olmaya devam edeceğini açıkladı.

Bedevi şöyle devam etti:

“Mesleğimizi ve yargı sistemimizi direk etkileyen bir diğer önemli husus ise ülkemizde halen bir Adli Yardım Kurumu’nun olmayışıdır.

Bu eksikliğin artık giderilmesi ve ihtiyaçlı kişilere adli yardım sağlanması için gerekli yasal mevzuat yapılmalı ve gerekli maddi kaynak ayrılmalıdır. Devlet olmak ve gerçek bir Hukuk Devleti olabilmek kolay değildir.

Kısaca değinilen tüm bu konular ve daha birçok konuda Avukatların meslek örgütü  Baro, gönüllülük esasına göre ve seçimle oluşturduğu kadrolarıyla detaylı çalışmalar yürütmektedir. Baro hem meslek örgütü oluşunun hem de yargı bacağının ve adalet mekanizmasının merkezinde oluşunun bilincinde ve toplumsal ve vicdani vazife üstlenerek çalışmalarına ve mücadelesine devam edecektir.”

“AD-HOC KOMİTE ÇALIŞMALARININ TAKİPÇİSİYİZ”

Şu anda gündemde olan hapislik ve  mazbata kanununun önünün açılması gerektiğini söyleyen Bedevi, oluşturulan Ad-hoc komitede yapılandırma ve faiz yasasının da gündeme geleceğini ve kendilerinin de gelişmelerin takipçisi olacaklarını söyledi.

Bedevi mevcut yapılandırma yasalarının çalışmadığını ve her seferinde başa dönüldüğünü de sözlerine ekledi.

ASAFOĞULLARI

Lefkoşa Barosu Başkanı Gökan Asafoğulları da, geçmiş yıllardaki sıkıntıların bu yıl aşılması dileğinde bulundu.

Asafoğulları, basından da mazbatalar konusunda gereksiz karalama ve hakarete varan söylemlere haberlerinde yer vermemelerini istedi ve bu konuda hassasiyet beklediklerini dile getirdi.

AKTER

Girne Barosu Başkanı Buğra Akter de,  yargı sistemine güvenin sarsılmasının kişileri haklarını başka şekillerde aramaya iteceğini kaydederek, günübirlik ve günü kurtarmaya yönelik yasalar çıkarılmasının yargı sistemini çökerteceğini vurguladı.

DELİBAŞ

Güzelyurt Barosu Başkanı Zehra Delibaş yeni Adli Yıl’ın hayırlı olmasını diledi ve Meclis’ten “tek taraflı” değil, avukatlık mesleğini de içine alacak kapsamlı yasalar yapmasının beklendiğini hatırlattı.

Editör: TE Bilisim