Eroğlu, “İnşallah başka zamanlarda böyle bir yangınla karşılaşmayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün Yedidalga - Yeşilırmak Çilek Üreticileri Birliği heyeti ile Yeşilırmak Muhtarı Ersoy Köycü’yü kabul etti.

Derviş Eroğlu, yangının söndürülmesinde asker ve Tarım Bakanlığı yetkilileri ile köylülerin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabası olduğunu anımsattı.

Yangının sulu tarım yapılan tarlalara girmemesinin avantaj olduğunu söyleyen Eroğlu, “Yeşilırmak halkı çalışkanlığını yangın söndürme sırasında da gösterdi” dedi.

Bölgedeki fiziki şartların, rüzgârın ve saatin yangının büyümesindeki etkisine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, yangına müdahale sırasında fazlalıkların ve eksikliklerin görüldüğünü belirtti.

Derviş Eroğlu, yangının can kaybı ve daha ciddi zarar olmadan söndürülmesinin önemine işaret etti ve yangınla ilgili hazırlanan raporun yetkililer tarafından inceleneceğini dile getirdi. 

Bölge halkına geçmiş olsun dileklerini yeniden ileten Eroğlu, söz konusu yangının bölgedeki üçüncü yangın olduğunu anımsattı, tedbirin gerekliliğini yineledi.

“ÖLÜMÜ YAŞADIK”

Ziyaret sırasında heyet adına bir konuşma yapan Yedidalga - Yeşilırmak Çilek Üreticileri Birliği Onursal Başkanı Cavit Atalar, geçtiğimiz hafta Yeşilırmak’ta meydana gelen yangına erken müdahale edilmediğini ifade etti.

Atalar, “Eğer koordineli bir şekilde çalışılsaydı yangın Yeşilırmak’a kadar gelmeyecekti. Biz akşamüzeri 18.00’den gece yarısı 02.00’ye kadar deyimi yerindeyse ölümü yaşadık, çok büyük bir tehlike atlattık” dedi.

Bölge halkının yangını söndürmek için büyük mücadele verdiğini, hatta hayatını tehlikeye attığını dile getiren Atalar, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na birkaç fotoğraf sunarak yangının boyutu konusunda ayrıntılı bilgi verdi, söndürme çalışmalarının nasıl yapıldığını anlattı.

“YANGINI SAAT 15.00’TE BİLDİRDİK”

Yangına yardımın biraz geç geldiğini ifade eden Cavit Atalar, “Biz yangını saat 15.00’te bildirdik ama yetkililer yangının bu kadar büyük olacağını tahmin etmemiş olabilir” dedi.

Atalar, müdahalenin saat 18.00’e doğru olduğunu, yangın helikopterinin ise bölgeye saat 19.30’da geldiğini anımsattı.

15 YIL ÖNCEKİ YANGIN

Atalar, 15 yıl önce de Rum tarafından çıkıp Kuzey’e sıçrayan bir yangından bölgen,n etkilendiğini hatırlatarak, alınacak tedbirlerle bir daha böyle bir yangının yaşanmamasını diledi.

“İKİ YANGIN ÇIKTI”

Ziyarette söz alan Yeşilırmak Muhtarı Ersoy Köycü o gün bölgede yaklaşık yarım saat arayla 2 yangın çıktığını anlattı.

Tehlikeyi yangının çıktığı andan itibaren farkında olduklarını belirten Köycü, yangının büyümesinin çeşitli nedenleri olduğunu söyledi.

“YANGINA HIZLI MÜDAHALE EDEMEDİK”

Köycü, “Yangına hızlı müdahale edemedik, itfaiye dar yollardan girmedi ve yangın süratle ilerledi” dedi.

Ersoy Köycü, yangın konusunda tedbir alınması için hazırladıkları önerileri rapor halinde Yeşilırmak Muhtarlığı adına Eroğlu’na sundu.

Köycü, söz konusu önerilerin yetkililer tarafından teknik olarak incelenmesini talep etti.

Konuşmasında deniz kıyısından sınıra kadar 3 şerit daha açılmasının şart ve acil olduğunu dile getiren Köycü, “Bu günlerde bir yangın daha çıkarsa köyümüz yine tehlike altında kalacak” dedi.

“BÖLGEDE BİR JENERATÖRÜN VE DİZEL MOTORUN OLMASI GEREKİYOR”

Yangın sırasında elektriklerin tedbir amaçlı kesildiğini dile getiren Köycü, su motorlarının elektrikle çalıştığını ifade ederek, “Bölgede bir jeneratörün ve dizel motorun olması gerekiyor” ifadesine yer verdi.

Editör: TE Bilisim