Yeni bir yangın helikopterini her gündeme getirdiğimizde bir yandan helikopterin çok pahalı oluşundan, diğer yandansa pilotların eğitimi ve burada hazır bulundurulması güçlüğünden (hatta servis/bakım zorluğundan) dem vurulup KİMSE BİR ADIM ATMIYOR. Başpınar yangını sırasındaki yangında yetkililerimizin yol kenarında KARA GÖZLÜKLERİYLE gökyüzüne bakarak Türkiye’den gelecek yangın helikopterini beklerken çekilen görüntüler ise akıllardan çıkmıyor.

Oysa bu sorunun çözümü mümkün, üstelik çok düşük bir maaliyete (belki olağan bir yangın helikopteri için gerekenin 10’da 1’i kadar para harcayarak)...Halehazırda ülkemizdeki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız ve KTBK’nın elinde askeri helikopterlerimiz var. Güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde devriye yapma, protokol maksatlı (örneğin Erenköy törenlerine devlet yetkililerini götürme vs)gibi görevler yerine getiriryorlar (ki şahsen ben protokolün bunu kullanması ne kadar gerekli tartışılır diye düşünüyorum).

Özetle, bu işlevi yerine getirebilecek HELİKOPTER var, PİLOT var, SERVİS/BAKIM sorunu yok (bu zaten halehazırda mevcut helikopterlere yapılıyor). EKSİK OLAN şey bu helikopterlere monte etmek üzere gerekli yangın söndürme APARAT’ının satın alınması ve monte edilmesi.

Bu öneriyi az önce telefonla görüştüğüm Başbakan Siber ile de paylaştım. Askeri ve siyasi tüm yetkililerle temas halinde olduklarını ve BU DA DAHİL tüm seçenekleri değerlendireceklerini söyledi. Öyle anlaşılıyor ki daha önce karar verilen “Türkiye’de bir helikopter beklesin ve istenildiğinde gelsin” konusu çok işlevsel değil, gecikmeler olabiliyor, özellikle bürokratik engeller nedeniyle.


Tabi halehazırda yanan, kül olan yerler artık kolay kolay geri gelmeyecek ama en azından bundan sonrası, elde ne kaldıysa oraları için HADE! 
Editör: TE Bilisim