Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Lefkoşa Büyükelçiliği, Siyasal Bölüm Şef Yardımcısı Victor Marsh Yakın Doğu Enstitüsü’nün daveti üzerine Yakın Doğu Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Enstitü Müdürü, Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş, Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Nur Köprülü ve Öğr. Gör. Erhan Ayaz’ın da katıldığı etkinlikte Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri ile bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında Yrd. Doç. Dr. Nur Köprülü, öğrencilerin derslerde edindikleri kuramsal bilgilerin bu tür etkinliklerle desteklenmesi gerekliliğine işaret etti. Küresel ölçekte alanlarında uzman, karar-yapıcıların deneyimlerinin Üniversite eğitiminin önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Köprülü, uluslararası ilişkiler ve diplomaside teori ile pratiğin birlikte yürütülmesinin önemini vurguladı.

Victor Marsh, “Soğuk Savaş Sonrası Dönem” temalı konuşmasında, öncelikle Soğuk Savaş dönemi uluslararası sistemi analiz ederek, dönemin temel niteliklerini ve bu dönemdeki temel aktörler olan ABD ve SSCB’nin politikalarına vurgu yaptı. Ardından öğrencilerin soruları ile etkileşimli bir tartışma gerçekleştirildi. Bu çerçevede, Soğuk Savaş’ın devam edip etmediği hususu mercek altına alınarak, Victor Marsh, içerisinde bulunulan uluslararası ilişkilerin soğuk savaş dinamiklerini ve unsurlarını içermediğinin altını çizerek; İkinci dünya savaş sonrasında dünya siyasetinde yaşanan gelişmelerin günümüzden farklılığına işaret etti.

Rusya-Ukrayna-Kırım meselesi, Arap Ayaklanmaları sonrasında Ortadoğu, günümüzde devletlerin silahlanma politikaları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin rolü, bölgesel çatışmalar gibi küresel sistemde meydana gelen sorunların tartışıldığı yuvarlak masa toplantısı, farklılıklar içerisinde barışa ihtiyaç duyulduğu noktasında görüş birliği ile sona erdi. 
Editör: TE Bilisim