"Şimdi Y kuşağı zamanındayız ve bu kuşak yaratıcılık istiyor"


İletişim Uzmanı ve kuşak araştırmacısı Evrim Kuran “Yeni Nesil Müşteriler, Y Kuşağını” anlattı, “Y Kuşağını anlamak” başlıklı sunumunu yaptı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell İnsan Kaynakları’nın düzenlediği konferansı, Turkcell çalışanlarına ve Turkcell kurumsal müşterileri ile bayileri de izledi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca'nın da katıldığı etkinlikte, yeni nesil müşterilerin beklentileri ve özellikleri konuşuldu.
Konferans sonunda Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca ile İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Zühre Aydan Ayaz tarafından konuşmacı Evrim Kuran’a teşekkür plaketi takdim edildi.
Potansiyel müşterileri daha yakından tanımak, 21’inci yüzyılı doğru okumak ve yeni kuşakların tercihleri, ihtiyaçları ve önceliklerini kavramak için düzenlenen konferansta, Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesi, yeni nesil gençlerle “aynı dili konuşmak” üzerine yoğunlaştı.

5 farklı kuşak

Konferansta "5 kuşak hakkında öngörü sahibi olduklarını" anlatan Evrim Kuran, "Şu anda 1991 ve 1992’lilere hizmet satmaya başlayacağız, bu çocuklar tabletlerini ellerinden bırakmıyorlar" diye konuştu..
1980 ile 2000 arası doğanların ise Y kuşağı olduğunu belirten Evrim Kuran, “Şimdi Y kuşağı zamanındayız ve bu kuşak değer istiyor, yaratıcılık istiyor” şeklinde düşüncelerini açıkladı.
Eskinin "günlük" tutulan defterlerin yerini şimdi "blog"ların aldığını anlatan Evrim Kuran, facebook'un dünyada 1.06 milyar kullanıcısı olduğunu, Türkiye’nin ise 32,5 milyon kullanıcı ile Avrupa’da birinci sırada yer aldığını belirtti. Kuran, bu kullanıcıların yüzde 80’inin “Y kuşağı”nı temsil ettiğine de dikkat çekti.
Evrim Kuran, beş farklı kuşağı şöyle özetledi:
“İkinci dünya savaşı ve ekonomik buhranın etkilediği “Sessiz Kuşak” (1927-1945), insan hakları hareketlerinin etkilediği “BabyBoomer” (1946-1964), petrol krizi, barış ile sinemanın etkilediği “X Kuşağı” (1965-1979), körfez savaşı, küresel ısınma, internet, iPod ve playstationla büyüyen “Y Kuşağı” (1980-2000)
X kuşağının özellikleri neler? Bireysel yaşamı ve farklılaşmayı seviyorlar... Y kuşağı ise sosyal olmayı, grubun bir parçası olmayı istiyor. Y kuşağı aynı zamanda sosyal zekânın en yüksek olduğu dönem. Şimdi Y kuşağı zamanındayız ve bu kuşak değer istiyor, yaratıcılık istiyor…”

Evrim Kuran Kimdir?

Evrim Kuran, Hacettepe Üniversitesi İngiliz dili ve edebiyatı mezunu. İnsan kaynakları alanında yüksek lisans yaptı. Sabancı Üniversitesi’nden Executive MBA derecesini aldı. 2001’den bu yana kuşak araştırmaları yapıyor. O yıllarda, ilk kez ‘Y kuşağı’ndan söz ettiğinde, herkes “Bırak bu işleri!” dedi. Bırakmadı. Şimdi de yüzün üzerinde ulusal ve çokuluslu markayla kuşaklar ekseninde çalışıyor. Yazılar yazıyor. Konferanslarda konuşuyor.
 
Editör: TE Bilisim