Anlat bize Sayın Ruhsar Vudalı, Engelliler niye spor yapmalı, niye basketbol oynamalı?
Tekerlekli sandalye basketbolunu öğrenmem aileye yakınlığımdan dolayı 1997 yılında Ramadan Cemil İşletmelerinin sponsorluğunda yapılan uluslararası turnuva ile başladı .

Turnuva sayesinde KKTC Engelliler Spor Federasyonu kurucusu ve başkanı sevgili Mustafa Çelik’le de tanışmış oldum , huzurla uyusun engelli camiası için yaptıklarını yazılara sığdırabilmek çok zor .

O yıllarda teşhisi konmuş kas distrofisi hastasıydım fakat hareket kısıtlılığım olmadan hayatıma devam ediyordum .

Yıllar içinde bazen yoğun , bazen seyrek tekerlekli sandalye basketbol takımı maç izleyicisi oldum . Mustafa Çelik’in ısrarlarına rağmen basketbol oynamayı denememek sonrasında pişmanlıklarım arasındadır . Geçen yıl takımın hedefi süper lige çıkmaktı ve iddalıydı , Eylül ayında takım oyuncusu yakın arkadaşım Ömer Bulduk enerjine ihtiyacım var deyince basketbolla dolu çok güzel aylar geçirdim . Bana çok yakın ilgi gösteren yönetim kadrosu ve takım oyuncularıyla inanılmaz heyecanlı bir süreç yaşadım .


Nereden çıktı Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığı?
Allah Rahmet Eylesin Engelliler Spor Federasyon başkanı Yusuf Musioğlu’nun vefatı sonrasında başkanlık görevine getirildim .


Hedeflerin neler Federasyonda?
Güçlü bir yönetim kuruluyla 4 Temmuz 2019 ‘da göreve başladık . Faaliyet gösteren Basketbol , atıcılık dışında down sendromlu ve otistikler için bocce , yapabilecek engel grupları için golf , yer tenisi eğitimleri başlatmayı planlıyoruz , mevcut federasyonlarla işbirliği içinde farklı spor dallarında engellilerimizi aktifleştirmek istiyoruz .


Yakın zamanda başlıca etkinliğiniz ne olacak mesela?
2019-2020 sezonunda KKTC tekerlekli sandalye basketbol takımı Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu tekerlekli sandalye basketbol 1. liginde mücadele edecektir , 11 m
11 maç Kıbrıs da , 11 maç için Türkiye’nin farklı illerine deplasman maçlarına gidilecek .
Zorlu yolumuzda maçlara , etkinliklere katlım bizleri motive edecektir . Birlikten kuvvet doğar diyerek motivasyon için desteklere ihtiyacımız olduğunu söylemek istiyorum

Spor aktiviteleri dışında başka hedefleriniz yok mu?
Var elbette. Mesela Engelli bireylerin hak arayışı içinde olduğu, mimari engellerin konuşulduğu bir ülkede güç olsada sporun birleştirici gücünün farkındalığı ile çalışacağız .


Ülkede ailenin, toplumun ve devletin engelliye bakışı nasıl?
Bu soruya cevap verirlen bir engelli olarak ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Ama birilerinin artık kral çıplak demesi lazım. Maalesef bu ülkede engelli olmak bir kusur gibi görülüyor. Hatta farkında olmalısınız engellere dair farklı bir jargon var ve bu jargon kimi zaman hakaret kimi zaman da alay etmek için kullanılıyor. Mesela "sağır" diyoruz, mesela "topal" diyoruz. Hiç utanmadan hiç sıkılmadan. Acımasız bir toplumuz. Engelli çocuğundan utanan, saklayan zalim bir toplumuz.

Peki Devlet nasıl engellimize karşı?
Sadece devlet demeyelim. Bir de belediyeler var. Ama ne acıdır ki toplumda süregelen zalimlik devlette ve belediyelerde de devam ediyor. Kimse sağlıklı bireyi umursamazken engelli hiç akla gelmiyor. Herşey şov için herşey göstermelik. Reel bir engelli politikası maalesef ki yok ve maalesef ki kimsenin de umurunda değil.

Peki bu noktada ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Ben önce Ruhsar olarak sonra da Engelliler Spor Federasyonu Başkanı olarak engellilerin de engelsizler kadar yaşam hakkı olduğunu vurgulama derdindeyim. Yapacağımız her etkinlik bu farkındalığa katkı koyma amacı taşıyacaktır.

Editör: TE Bilisim