SUNA ERDEN/STAR KIBRIS

 Girne’de Şubat ayında ortaya çıkan yasa dışı kürtaj davasının dünkü oturumuna iddia makamının sürpriz tanığı damgasını vurdu. Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen davada Ada Hospital’da kürtaj yaptıran N.D isimli 24 yaşındaki genç kadın tanık olarak dinlendi.

TANIKLIK İÇİN TÜRKİYE’DEN GELDİ
Yasa dışı kürtaj davasının dünkü oturumunda Ada Hospital Hastanesi’nde 2014 yılında kürtaj yaptıran 24 yaşındaki N.D isimli kadın tanık olarak dinlendi. N.D, tanıklık yapmak için dün sabah Antalya’dan KKTC’ye geldi. N.D’den gömülü olarak buluna fetüslerle eşleştirmek amacı ile kan ve DNA örnekleri alındı. Sabah saatlerinde ifadesi alınan N.D öğleden sonra da tanık kürsüsüne çıkarıldı. Sanıkların avukatları, N.D’nin tanık olarak dinlenmesinin ertelenmesini isteyerek, tanığı sorgulamak için zaman istedi. Avukatlar, tanığın ifadesinin nüshasının ellerine yeni geçtiğini, sorgulama için hazırlanmak istediklerini beyan ederek, tanığın dinlenmesinin başka güne ertelenmesini talep etti.

SAVUNMA İTİRAZ ETTİ, MAHKEME KABUL ETMEDİ
Davanın savcısı Erdinç Akyener, yasalara göre ifadesi alınan kişinin aynı gün tanık olarak dinlenebileceğini, ayrıca adaletin tecelli etmesi için tanıklara müdahalenin önlenmesi gerektiğini, 17-19 haftalık fetüsün annesi M.A’nın geçen zaman içerisinde ifadesini değiştirip düşman tanık ilan edildiğini hatırlattı. Tanığa müdahale olabilir endişesi taşıdığını kaydeden Akyener, ayrıca Türkiye’den gelen tanığı akşam göndermek zorunda olduğunu da dile getirdi. Savunmanın itirazı ve savcılığın talebini değerlendiren mahkeme, avukatların sorguya hazırlanabilmesi için duruşmaya bir saat ara verdi. Aranın ardından N.D tanık kürsüne çıktı.

NE YAŞADIYSA ANLATTI
Kürtaj tarihinde 22 yaşında olan N.D yaşanan süreci şöyle aktardı: “Şimdiye kadar KKTC’ye iki kez geldim. İkinci gelişim tanıklık yapmak içindir. İlk defasında ise kürtaj yaptırmak için geldim.17 Mart 2014 tarihinde KKTC’ye giriş yaptım 21 Mart 2014 tarihinde ise çıkış yaptım. Kürtajla aldırdığım bebeğim erkek ve 5 aylıktı. KKTC’ye gelmeden önce Türkiye’de bir kadın doğum uzmanına göründüm. Bebeğim gayet sağlıklıydı. Türkiye’de bebeği aldırmayacağımız için erkek arkadaşım Fahri beyle görüşüp ayarladı.”

ERKEK ARKADAŞI PARA VERİP GÖNDERDİ
“ Bana bir miktar para verdi ve beni KKTC’ye gönderdi. Buraya geldim. Havaalanından taksi ile Ada Hospital’e gittim. Beni kapıda karşıladılar. Fahri beyin odasına girdim. Ultrason çektiler, kan aldılar. Fahri beye bebeğin 5 aylık olduğunu söyledim. Sabah hastaneye gittim, öğleden sonra operasyona girdim. Operasyondan sonra 4 gün hastanede kaldım.21 Mart tarihinde sabah taburcu oldum akşam ise Türkiye’ye döndüm. Operasyon için 8 bin TL ödedim.”

“AĞLADIM, GÖZYAŞLARIMI RASIHA HANIM SİLDİ”
Savcı Akyener’in “ameliyatta kimler vardı ve neler yaşandı” sorusu üzerine N.D sözlerini şöyle sürdürdü: “Fahri bey, Rasıha hanım ve Ayşegül hanım vardı. Ayşegül hanım kanımı aldıktan sonra yeşil ameliyat elbisesi giydim. Bebeği aldırmak istemediğim için ağlamaya başladım. Rasıha hanım pamukla gözyaşlarımı sildi. Operasyondan sonra hastanede kaldığım süreç içerisinde Verda hanım beni ziyaret etti. Tansiyonum düştüğü için bana bakmaya gelmişti. Beni muayene etti ve ’Nasılsın iyi misin’ diye sordu.

SANIKLARI TANIDI
Daha sonra savcı, tanıktan sanıkları teşhis etmesini istedi. Tüm sanıklar ayağa kalktı. Tanık N.D, Verda Tunçbilek, Fahri Karagözlü ve Ayşegül İşbilir’i tanıdığını ve operasyona bu üç sanığın girdiğini söyledi.

SAVUNMADAN BEBEK ÖLÜYDÜ İDDİASI
Tanık N.D mahkemede ifade verdikten sonra sanık avukatları tarafından sorgulandı. Sanıklar Taner Okburan ve Ayşegül İşbilir’in avukatı Emre Kadri, “Siz Türkiye’de doktora gittiniz ve bebeğinizin ölü olduğunu öğrendiniz. Bir umut belki farklı bir şey olur diye buraya geldiniz. Size bebeğinizin ölü olduğunu söylendi” iddiasında bulundu.

NEDEN ŞİMDİ?
Tanık N.D ise bebeğinin gayet sağlıklı olduğunu, ölü olmadığını, istemediği halde aldırttığını söyledi. Fahri Karagözlü’nün avukatı Güneş Menteş de Kadri ile aynı iddiayı ortaya koyarak bebeğin ölü olduğunu öne sürdü. Menteş, kürtaj davasının 10 aydır kamuoyunun gündeminde olduğunu ifade ederek, tanığa “neden şimdi geldiniz” sorusunu yöneltti.

“VİCDAN AZABI ÇEKİYORDUM”
Tanık N.D, “15-20 gün önce Türkiye’de ATV’de Müge Anlı’nın programında yasa dışı kürtaj davası olduğunu izledim. Daha sonra internetten baktım. Tüm doktorların kelepçeli fotoğrafları vardı. Hepsini tanıdım. Bebeği aldırmak istememiştim. Erkek arkadaşım bebeği istemedi ve kürtaj operasyonunu ayarladı. KKTC’ye geldiğimde her şey hazırdı. Aldırmak istemediğim için vicdan azabı çekiyordum. Bu nedenle tanıklık yapmak için geldim” dedi.

MASKESİZ GÖRDÜM
Rasıha Serdaroğu’nun avukatı Tahir Seroydaş ise kürtaj operasyonuna giren ismin Rasıha Serdaroğlu olmadığını, tanığın anestezi uzmanını hatırlayacak konumda olmadığını, çünkü doktor veya hemşirelerin operasyonda maske taktıklarını öne sürdü. Tanık N.D ise hastanede kaldığı 4 gün boyunca birçok kişiyi gördüğünü, ameliyattan önce ise maskesiz olarak Rasıha Serdaroğlu’nu gördüğünü ifade etti. Seroydaş, Rasıha Serdaroğlu’nun operasyon esnasında gözlüklü olup olmadığını sordu. Tanık N.D ise gözlüksüz olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Seroydaş, duruşma öncesi müvekkilinden gözlüklerini çıkarmasını istediğini ifade ederek, “Ben söyledim gözlüklerini çıkar. Oysaki müvekkilim yıllardır gözlük takmaktadır ve 2014 yılında da gözlükle iş yapmaktaydı” iddiasında bulundu. Savunmanın bu hamlesi üzerine tanık N.D , o gün Rasıha Serdaroğlu’nun gözlüksüz olduğunu tekrarladı.

YENİDEN CEZAEVİ
Sürpriz tanığın dinlenmesinin ardından kürtaj davası yeni tanıkların dinlenmesi için Pazartesi gününe ertelendi. Duruşmanın ardından tutuklu yargılanan sanıklar Verda Tunçbilek, Mehmet Ali Tunçbilek, Rasıha Serdaroğlu, Fahri Karagözlü, Ayşegül İşbilir ve Taner Okburan yeniden cezaevine götürüldü.
Editör: TE Bilisim