Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Çanakcı, ülke genelinde birçok açık alana, özellikle de dere yataklarına atılan ölü kanatlı hayvanlara karşı uyardı. Çanakcı, “Bu hayvanların ölüm sebeplerinin Newcastle hastalığı olması durumunda, doğada oluşacak tahribatın hesabını ne yazık ki hiç kimse veremeyecektir” dedi.

Birlikten yapılan açıklamaya göre Çanakcı, Newcastle hastalığının, “çok bulaşıcı” bir hastalık olduğunu, sadece evcil kanatlı hayvanlar için değil, doğadaki yabani kanatlı hayvanlar için de hayati tehdit oluşturduğunu söyledi.

Çanakcı, “Hastalık tespit edilip, itlafı yapılan veya şüpheli şekillerde ölen kanatlı hayvanlar, biyogüvenlik önlemleri alınarak, gerek derin çukurlara gömülerek, gerekse yakılarak yetkili merciler tarafından yok edilmelidirler” dedi.

Çanakcı, vatandaşlara da çağrı yaparak, evlerde beslenen kanatlı hayvanlarda ölümlerin veya hastalık belirtilerinin görülmesi halinde veya doğaya atılı ölü kanatlı hayvanların tespit edilmesi durumunda birliğe, veteriner dairesine veya belediyelere ulaşarak bilgi vermelerini istedi.

Resmi makamların halkı daha iyi bilgilendirmeleri gerektiğini belirten Çanakcı, en kısa sürede “acil eylem planı” oluşturulması çağrısı yaptı. 
Editör: TE Bilisim