‘’Veteriner Dairesi, özellikle Hayvancılar Birliği başkanı olarak benim açıklamış olduğum ‘’KKTC’ye getirilen süt ürünlerinde son kullanım tarihlerinin yakın olarak getirildiği veya bloklar halinde getirilerek ambalajlanıp son kullanım tarihini vurulduğu’’ iddialarıma karşılık, görüşlerimin gerçeği yansıtmadığını açıklamıştır. Bunun üzerine birlik başkanı olarak Veteriner Dairesi’ne ve Tarım Bakanlığı’na birkaç soru sorup bunların cevaplarını talep etmekteyiz.

1- Bu ülkeye getirilen bütün süt ürünleri gerçek ambalajlarında mı getirilmektedir?
2- Market raflarında satılan ürünlerin ülkeye getirildiği şeklinde mi pazarlanmaktadır?
3- Veteriner Dairesi denetimlerini ne şekilde yapmaktadır? Gümrüklerde mi yoksa ithalatçı firmanın getirdiği ürünlerde mi?
4- Ürünlerin bloklar halinde gelmediğini bizlere kanıtlaya bilir mi?
5- İthalatçı firmaların fabrikaları ve depoları kontrol edilmekte mi?
6- Türkiye dışında getirilen ürünlerin ambalajlarındaki etiketlerde neler yazıldığı incelenmekte mi?
7- Bu ürünlerin kaliteleri ve içerikleri laboratuarlarda kontrol edilip ilgili firmaya ve Bakanlığa sunuluyor mu?
8- Bloklar halinde bu ülkeye getirilen süt ürünlerinin depolarda ne kadar süre bekletildikleri, zamanında piyasaya sunulup sunulmadığı, getirildikten sonra dilimlenip tekrar etiket ve son kullanma tarihi vurulup vurulmadığını veteriner dairesi kontrol etmekte midir?

Bunun gibi birçok soru işareti bir ithalat zihniyeti bu ülkede mevcuttur ve yine iddia ediyoruz ki bu ürünler orijinal ambalajlarında gelmeyip bloklar halinde getirilmekte ve ithalatçı firmaların depolarında tekrar paketlenip, son kullanma tarihi vurulmaktadır. Veteriner Dairesi’nden beklediğimiz raporlar halinde bu firmaların bugüne kadar getirmiş olduğu ürünlerinden yapılan tahlillerin ve denetimlerin kamu oyuyla paylaşılmasıdır. Bu konuda bir yasal boşluk vardır. Kesinlikle yasanın bu konuda değiştirilip, düzenlenmesi gerekir. Tarım Bakanlığı ve Veteriner Dairesi yuvarlak kelimeler kullanarak sorumluluktan kaçmaktadır. Kamuoyu bilgisine getirmek bizim hem üreticimize karşı hem de tüketicimize karşı en büyük sorumluluğumuzdur.

Bu ülkeye blok halinde ithal edilen ürünlerin nasıl pazarlandığını veya ne zaman pazarlandığını takip ediyor musunuz. Veya her gelen malın tüketilene kadar depolardan çıkışını kontrol ediyor musunuz.
Raflardan toplanan son kullanma tarihli ürünlerin tekrar paketlenip piyasaya pazarlandığı konusunda nasıl bir denetim yapıyorsunuz. Bu ülkeye bloklar halinde gelen ürünler acaba bloklar halinde mi marketlere, restorantlara ve otellere pazarlanmaktadır. Bunu hiç sorguladınız mı?
Paketleme yaparak piyasaya ürün pazarlayan hangi firmayı kontrol ettiniz veya etmektesiniz.
Neden ithal süt ve et ürünleri orijinal paketlerinde ülkeye getirilmemektedir?
Lütfen yukarıdaki soru işaretlerine TARIM BAKANLIĞI cevap versin.


 
Editör: TE Bilisim