Oylamada 34 milletvekili kabul oyu kullanırken, 16 milletvekili ise oylamaya katılmadı. 

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Sunat Atun kararnameye ilişkin raporu okuyuşunda milletvekillerine detaylı bilgi verdi.

ARIKLI

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında ikinci ekonomik paketin açıklanmasını beklediklerini ancak bu beklentilerin boşa çıktığını söyledi. Arıklı, Bakanlar Kurulu’nda ekonomi ile ilgili ne konuşulduğunu merak ettiğini ifade ederek, bugün önlerine gelen kararnamenin doğru olduğunu ancak vergi ödemeyenlerle ilgili ne gibi önlemler alındığını sordu.

Arıklı, zarar gösteren kişilerin kurumların üzerine gidilip gidilmediğini, vergiden kaçan veya vergi ödemeyen şahısların yaşam standartlarına bakılıp bakılmadığını sorarak, “Zenginlere dokunmadan Türkiye’den para beklendiğini” öne sürdü ve bu durumu eleştirdi. Hükümetin krizin ciddiyetini anlamadığını öne süren Arıklı, vatandaşın da geleceğe yönelik umutlarının  azaltıldığını söyledi.

“Servet vergisinin” getirilmesi, öz kaynakların artırılması ve ülkenin üzerine düşen ekonomik tedbirleri almasının gerektiğini ifade eden Arıklı, bunun ardından enflasyon oranında Türkiye’den para istenebileceğini kaydetti.

Arıklı, bugünkü kararname ile maliyeye ne kadar kaynak gireceğinin de açıklanmasını isteyerek, tasarıya destek vereceklerini söyledi.

ATAOĞLU

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da, kararnamenin önemli bir ekonomik uygulama olduğuna işaret ederek, insanların vergisini nasıl ödeyebileceğinin de önemli olduğunu kaydetti.

Ataoğlu, Pile’de yaşayan vatandaşların KKTC’ye geçememesi konusuna da değinerek, Pile’de yaşayan ve Kuzey Kıbrıs’ta iş yeri olan kişilerle ilgili de bir açılım yapılması gerektiğini söyledi. Ataoğlu, ayrıca Güney Kıbrıs’ta çalışan kişiler ve eğitim alan öğrencilerle ilgili de bir açılım yapılmasının gerekliliğine değindi ve bunların belli başlı kriterlerle yapılabileceğini anlattı.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, içinden geçilen günlerin sağlık açısından oldukça kritik bir dönem olduğuna işaret ederek, bu dönemde büyük bir özveriyle çalışan hemşirelerin gününü kutladı.

Özyiğit, ayrıca halk sağlığı için çalışan tüm sağlık çalışanları ve belediye çalışanlarını tebrik etti. Özyiğit, Sağlık Bakanı Ali Pill’ye vatandaşların kanser ilaçları ile ilgili eksiklikleri ve talepleri de iletti.

Cemal Özyiğit, kararname ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Özyiğit, 2020 bütçesini ilk günden eleştirdiklerini, yetersizliğinden bahsettiklerini ve gündeme getirdiklerini ifade ederek, dünyanın ekonomik krizden çıkmak için piyasaya para pompalandığını anlattı.

Güney Kıbrıs’ta bir dönem yaşanan ekonomik krizde “varlık vergisi”nin uygulandığını ve yüksek gelirlerden traşlanan kaynakla alt gelirlilere verilip, piyasanın ekonominin çarklarının çalıştırıldığını ifade eden Özyiğit, turizm ve yüksek eğitimde gerekli tedbirler alınmazsa ekonominin çok zorlanacağını kaydetti.

Güney Kıbrıs ile kapıların ne zaman açılacağının henüz belli olmadığını, açılması durumunda da ortaya çıkacak sonuçların bilinmediğini ifade eden Özyiğit, Pile’deki vatandaşların da sorunlarının giderilemediğini anlattı.

Özyiğit, kapıların açılmasının ekonomiyi güçlendireceğini, çarkların hızlı dönmesini sağlayacağını, ancak tarihin henüz belli olmadığını ifade ederek, “Bu çarklar nasıl dönecek biri bize anlatsın” dedi.

“Türkiye’den para gelecek mi?” diye soran Özyiğit, üst kazanç grubundan da vergi alınamadığından geriye bir tek iç borçlanmanın kaldığını belirtti.

Hükümetin lüks harcamalarını da gözden geçirmesini ve bu kaynakların ihtiyaç duyulan kalemlere aktarılmasını isteyen Özyiğit, ambargo tanımayan bilişim sahasına da gerekli önemin verilmesini ve devletin de bu sektörden kaynak yaratacak adımlar atmasını önerdi.

Özyiğit, aksi takdirde, bugün önlerine gelen kararname gibi birilerinin vergi ödemeye gelmesini bekleyerek ve o ödemelere indirim yapmanın yeterli olmayacağını ifade etti. Özyiğit, yapılması gerekenin üst gelir gruplarından gerekli vergilerin alınması olduğunu söyledi.

Kararnameye destek vereceklerini ifade eden Özyiğit, bu süreçte herkesin şapkasını önüne koyarak düşünmesini istedi.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, ivedilik gerektiren ekonomik konular ve Meclis kapalı olduğundan dolayı geride kalan süreçte bir çok kararnamenin gündeme geldiğini belirtti. Erhürman, hükümetin bu konuda meclisin açılmasının ardından gerekli adımları attığını ve kararnamelerin Meclis’te Anayasa’ya uygun hale getirildiğini anlattı.

Erhürman, artık Meclis’in açık olduğunu ve artık Meclis iradesinin olduğunu ifade ederek, kararnamelerin sürekli hale getirilmemesi gerektiğini kaydetti.

Vergi toplamak ve maliyeye katkı sağlamak için çıkarılan kararnamelerin yasaya çevrileceğini ifade eden Erhürman, Türkiye’den de bu süreçte kaynak geleceğinin anlaşıldığını ifade ederek, tam da bu dönemde kaynakların nasıl ve nerelere harcanacağının konuşulması ve meclisin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Erhürman, kaynağın nasıl harcanacağıyla ilgili bir plan program gerektiğini, çünkü kaynağın kısıtlı olduğuna işaret ederek, ülkenin en önemli gelir kaynakları turizm ve yüksek eğitimden bir süre kaynak gelemeyeceğinin ortada olduğunu kaydetti.

Bu yüzden kapıların açılmasının, sağlık ön planda tutularak en erken zamanda değerlendirilmesi gerektiğini, bunun yanında içte düşen alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, aksi halde piyasada yaşanacak gelir kaybının çok büyük sorunlar yaratacağına işaret etti.

Erhürman, bu yüzden gelen kaynağın nerelerde kullanılacağının “yaşamsal” olduğunu belirterek, ilk etapta sağlık olacak şekilde kötü senaryolara hazır olunması gerektiğini, ikinci olarak da işsiz kalan kişilere yönelik kesilen ödemelerin, sigorta ödemelerinin, yatırımların ve işletmelere verilecek desteklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı.

Gelecek kaynağın “ülkeyi rehavete kaptıracak noktaya getirmemesini” de isteyen Erhürman, turizm, yüksek öğretim, inşaat sektörü, tarım, hayvancılık, küçük sanayi, çevre ve bilişim alanlarında yeniden yapılanmaya tam da bu dönemde gidilmesi gerektiğini, ayrıca gelir vergisinin de yeniden kurgulanması gerektiğine inanç belirtti.

“Bu dönemden ders çıkarmak niyetindeysek bunların yapılmasının tam da zamanı” olduğunu ifade eden Erhürman, sağlık ve ekonomide rehavete kapılmadan yeni kurgulanacak bir dönemin içinde olduklarını ve bunun kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

ÖZERSAY

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, hemşirelerin gününü kutlayarak, hemşirelerin yaşadığı sıkıntılara gerekli hassasiyetleri göstereceklerini belirterek, tüm sağlık çalışanlarını özverili çalışmalarından ötürü kutladı.

Özersay, Maliye’nin bütçede memurlardan kesinti yaparak, özele bin 500 TL ödeme yapıldığı yönündeki söylemlere de değinerek, bu ödemelerin gelirlerden değil, fondan yapıldığını söyledi.    

Güney Kıbrıs ile kapıların açılmasını ve karşılıklı ticaret ilişkilerini geliştirmeyi desteklediklerini ancak bu konuda toplum sağlığını riske edecek bir adımı atmayacaklarını ifade eden Özersay, risk almadan geçişlerin açılmasını desteklediklerini ancak bu adımları sadece Güney’de çalışan veya eğitim alan öğrenciler açısından bakarak değil de sağlık alanında sağlığın gerektirdiği şekilde atacaklarını kaydetti.

Pile’de yaşayan vatandaşlarla ilgili de belli bazı adımlar atılabileceğini, bu konuda tartışmaların yapılmasının gerekli olduğunu ifade eden Özersay, Pile ile ilgili atılan bazı adımları anlattı. Özersay, vatandaşların bazı sıkıntılarını aşamadıklarını çünkü Rum tarafına kimin nasıl ne zaman gittiğinin, kiminle irtibat kurduğunun bilinemeyeceğini belirtti.

Özersay, bu konuda bazı tedbirler alınabileceğini, tüm bunları konuştuklarını, ancak Kuzey’e geçecek kişilerin Güney ile hiçbir temasta bulunmadığının nasıl belirleneceğinin bilinmediğini ifade ederek, bu konuları Pile muhtarı ile de tartıştıklarını kaydetti.    

TATAR

Başbakan, UBP Genel Başkanı Başbakan Ersin Tatar da, hemşireler gününü kutlayarak, dün son korona virüs hastasını da uğurladıklarını ifade etti ve o riskli dönemde özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarını başarılarından ötürü kutladı.

Tatar, bu sürecin devam ettiğini ancak rehavete kapılmadıklarını ifade ederek, mücadeleye devam edecekelerini vurguladı.

Tatar, ekonomide bir küçülme yaşandığını, aldıkları tedbirlerle de ekonomiyi canlandırmaya ve bir yol haritası sürdürmek için çalıştıklarını kaydetti. Kötü bir senaryo görmediğini vurgulayan Tatar, hükümetin doğru zamanda doğru adımları sayesinde başarılı olduğunu ve başarıya imza attığını kaydetti.

Dünyada da bunun görülmesi gerektiğini ve tüm bu başarıların kayda geçmesi gerektiğini ifade eden Tatar, turizm ve yüksek eğitimde de koronaya karşı başarılı bir mücadele verilen Kuzey Kırbıs Türk Cumhuriyeti’nin ön planda yer alacağına inanç belirtti.

Ülkede refahın artırılması için çalışmaların üst düzeyde olduğunu kaydeden Tatar, muhalefetinde bu süreçte yaptığı eleştirilerle katkıda bulunduğunu ifade etti. Tatar, zor dönemde aldıkları kararname kararlarını meclisin açılmasıyla artık almayacaklarını, gizli bir karar alma gibi de bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. 

2020 bütçesi dışına çıkmak gibi bir çalışmaları olmadığını ifade eden Tatar, halka; “karamsar olmayalım, süreç iyi yönetilmiştir, bir kaç ay içinde tam olarak olmasa da eskiye döneceğiz. Herkes işine, yatırımına, ülkesine sahip çıkmaya devam etsin. Gelecek için hep birlikte çalışalım. Hedefe kilitlenelim, bir birimize sarılalım” çağrısında bulundu.

Bu süreç sonunda ülkenin turizmde aranan bir destinasyon olacağına inanç belirten Tatar, yeni dönemde ülkenin gelişeceğine ve korona sürecinde yaşanan özgüvenle çalışmaların sürdürüleceğine vurgu yaptı.

Tatar, Bilim Kurulu’ndan gelen verilere göre açılımı yaptıklarını ve bunun devam edeceğini ifade ederek, çalışmak isteyen insanların önünü açmak ve üretimi artırmak, ülkede insanların hak ettiği noktalara gelmesi ve ülkenin çok daha iyi noktaya gelmesi için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Editör: TE Bilisim