Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Asım Vehbi, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk oldu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Vehbi, Kuzey Kıbrıs’ta yükseköğrenimde devam eden haksız rekabete bir kez daha vurgu yaptı. Vehbi, sadece dıştan gelen üniversiteler değil içteki üniversiteler arasında da haksız bir rekabetin olduğunu savundu. Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve adayların vermiş olduğu mesajları da yorumlayan Vehbi, açıklamaların yetersiz olduğunu belirtti. Asım Vehbi, Ercan’da bulunan ağaçların bir yerden sökülüp başka bir yere taşınamayacağına da dikkati çekti.

“OLANAKLAR EŞİT ŞEKİLDE DAĞITILMALI”

Adada yükseköğrenimde devam eden haksız rekabetle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Asım Vehbi. sadece dıştan gelen üniversiteler değil, içteki üniversiteler arasında da haksız bir rekabetin olduğunu savundu. Vehbi, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir kere biz haksız rekabeti kendi içimizde önce dengeye getirmeliyiz. Bir devlet üniversitesinin buradaki kampüsüne, bir vakıf üniversitesinin buradaki kampüsüne veya bir özel üniversiteye hepsine eşit ayrıcalık ve teşvikler yapılmalı. Çünkü hepsi aynı hizmeti yapıyor, aynı programları sunuyorlar. Devlet ve hükümet hepsine eşit mesafede durmalı. Bir de arazi vermeler var esas haksız rekabet orada oluşuyor. Onun dışında iki üniversitemizin cari bütçelerine direk olarak para aktarılıyor, Türkiye’den kampüsü olan üniversitelerin bütçelerine direk olarak Türkiye Cumhuriyeti kaynak aktarıyor, halbuki özel üniversitelerde bu olanaklar yok. İşte bu olanakların eşit bir şekilde dağıtılması lazım diye düşünüyorum.”

“KİMSE POPÜLİZM YAPMASIN”

Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve adayların vermiş olduğu mesajları da yorumlayan Vehbi, açıklamaların yetersiz olduğunu belirtti. Adayların neler yapabilecekleri ile ilgili açıklamalarının havada kaldığını dile getiren Asım Vehbi, sistem değişikliği gerektiğini söyledi. Vehbi, bu değişikliğin başkanlık sistemi olduğuna şu sözlerle vurgu yaptı; “Bizim nüfusumuza, ülke yapımıza, politik yapımıza ve mevcut tıkanıklığa baktığınız zaman esasında başkanlık sistemi belli başlı şartlar ve kriterlerle olmalı. Bu ne bir diktatörle bizi götürecek bir sistem, ne de oynak bir zemin üzerinde. Bugün o parti, yarın öbür parti de olan insanlarla olmamalı. Başkanlık sistemi bana göre nasıl olmalı? Dışardan atama, uzman bürokratların, bakanlık, icraat yapacağı ve bu sürede hiçbir şeklide parlamentoya yönelik bir adaylığın söz konusu olmadığı bir model bence olmalı ki hiç kimse popülizm yapmasın. Ancak böyle köklü bir sistem değişikliği bizim önümüzü açar diye düşünüyorum.”

“AĞAÇLARIN NAKLİ MÜMKÜN DEĞİL”

Ercan Havalimanı’nda 20 bin ağacın zarar göreceğiyle ilgili başlayan tartışmaları da değerlendiren Asım Vehbi, Ercan’daki ağaçların bir yerden sökülüp diğer yere nakledilebilecek türde olmadığını şu sözlerle anlattı; “İğneli dediğimiz çam-selvi tipi ağaçların maalesef nakli mümkün değildir. Onların nakledildikten sonra yaşamaları yüzde 3-5’lere düşer. Dolayısıyla iğneli olmayan ağaçları nakledebilirsiniz o da herkesin bilmesi gereken bir gerçek.”

Asım Vehbi, Ercan ihalesini alacak olan firmanın sökülen ağaçların yerine Orman Dairesi’nden değil, kendi imkanlarıyla ağaç dikmesini de önerdi.

“KOLAYA KAÇTIKLARINA İNANIYORUM”

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in adaya ziyareti ve futbolda açılım konusunda verdiği mesajları değerlendiren Vehbi, Türkiye’nin kolayı seçtiğini savundu. Asım Vehbi, şunları kaydetti; “Esasında KTFF uzun süre önce girişimler yapmıştı, Güney ile görüşüldü. FIFA’ya gidildi, gelindi ancak hep Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu (KOP) çatısı altında bir yol gösterildi benim anlayabildiğim kadarıyla. Türkiye’de de benzer bir düşünce hakim. Ben aslında Sayın Demirören’in bazı yaklaşımlarının gereksiz bir katılık içerisinde olduğunu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’yi resmi olarak tanıyan bir ülke. Belli başlı konular içerisinde ara formüllerle bazı açılımların üzerine gidebilir diye düşünüyorum. Ancak kolaya kaçtıklarına inanıyorum.” 
(STAR KIBRIS)

Editör: TE Bilisim