Bugün, Yenidüzen Gazetesinde yer alan “Yeni Yurttaşın Adresi Otel Odası” başlıklı haber ile kamuoyu maalesef, yine aynı gazete tarafından yanlış bilgilendirilmeye çalışılmıştır.

Söz konusu haberde “İdil Erbaş” isimli şahsın Lefkoşa’daki bir otelin, 10. Kat ikametgahında yurttaş olduğu ifade edilmiştir. Oysa ki, Bergama-24.12.1969 doğumlu “İdil Erbaş” Golden Tulip Hotel’in ortaklarından olduğu için, Yurttaşlık Yasasının 9(1) maddesi altında, K(II)1657-2011 sayı ve 23.11.2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yurttaşlığı onaylanmıştır. Yani gazete haberinde manipülatif bir şekilde, siyasi amaç güdülerek yapılan ve ülkede turist olarak kalıyor izlenimi yaratmak maksadıyla sunulan bu haberde, ismi geçen şahıs KKTC’nin en büyük otellerinden birisinin sahibi olduğu için ikamet adresini, yine kendi oteli olarak göstermiştir.

Adı geçen şahısın vatandaşlık işlemlerinin 11.04.2012 tarihinde tamamlanmış olmasına rağmen seçim öncesi yurttaşlığa kabul edilmiş gibi haberin sunulması ise tamamen gazetenin siyasi çizgisi ile örtüşmektedir.

İdil Erbaş Golden Tulip Hotel’in sahiplerinden biridir. Dolayısıyla KKTC’de sahibi olduğu Golden Tulip Hotel’de ikamet etmektedir.

50 Milyon Dolardan fazla yatırım ile yapılan Golden Tulip Hotel’de yaklaşık 500 kişi çalışmaktadır. Ülke ekonomisine katkısı ise tartışılamayacak boyuttadır. Lefkoşa’nın kalbinde yer alan böylesi büyük bir yatırımı yapan iş insanlarının KKTC Yurttaşlığına alınması kadar doğal bir şey olamaz.

Basın Etik kurallarına uyduğunu iddia eden ve KKTC’de ilk kez “Okur hakları ve doğru haber için Okur Temsilciliğini” yayın hayatına geçirilmesi ile övünen bir yayın kuruluşunun böylesi yalan ve kamuoyunu yanıltıcı habere imza atması ise son derece düşündürücüdür. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda yine Yenidüzen gazetesi “bir günde 250 Taksi (T) izni verildiğini” iddia etmiş ve haberin yalan olduğunu bir gün sonraki Yenidüzen Gazetesinde, Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı kendi köşesindeki yazısında özür dileyerek açıklamıştı.


İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı olarak doğru bilgiye ulaşılması ve benzer durumların ortaya çıkmaması için haber hazırlayan değerli basın emekçilerine bir kez daha çağrı yapmak isteriz. Seçim sürecine girdiğimiz KKTC’de, siyasi maksatlı, tek taraflı ve yanlış yönlendirmelere maruz kalmamak adına bakanlığımız ile ilgili haberlerde, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için, sizlere her daim yardıma hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz. Aksi halde Kıbrıs Türk Basınının genelini ilgilendiren böylesi yanlış haberlerin deşifre edilmesi sonucu, Basın-yayın organlarımız kamu vicdanında güvenilirliğini artık kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Editör: TE Bilisim