Cemal Özyiğit, basın bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, KKTC Merkez Bankası Risk Merkezi’nin Kasım 2015 verilerinin; bireysel kredilerin 11 ayda yüzde 8,63 oranında, mahkemelik olan borçların ise yüzde 34 oranında arttığını, Aralık 2014 sonunda 208 milyon TL olan mahkemelik bireysel kredi oranının 11 aylık sürede 279 Milyona yükseldiğini gösterdiğini belirtti.

Bunların yanı sıra, borcunu borçla ödeyen ve çek yasağına giren kişi sayısında da artış yaşandığını savunan Özyiğit,”Gerek dövizdeki artış, gerekse de hükümetlerin karar ve uygulamaları nedeniyle toplum son bir yılda yüzde 30 oranında fakirleşti” dedi.

Özyiğit, bütçe açıkları nedeniyle sıkı mali politikalar uygulandığı, çalışan ve emekliye yeterli maaş artışı yapılmadığı, asgari ücretin de gerçek değerinde olmadığını; bunlardan dolayı gelir dağılımının günden güne bozulduğunu ileri sürdü.

“TERS İCRAATLAR YAPILIYOR”

Hükümetin refahı arttıracak icraatların tersini yaptığını da iddia eden Özyiğit, dünyada ham petrol fiyatlarının son 10 yılın en düşük seviyesine inmesine karşın, elektrik fiyatlarında halen indirime gidilmemesinin, akaryakıta ise üç kuruşluk indirime gidilmesinin bunun en son göstergeleri olduğunu; petrol fiyatlarının yüzde 70 oranında düşmesine rağmen, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumunun elektrik fiyatlarına en fazla 0.33 kuruş indirim yapabileceği açıklamasının da “vatandaşla dalga geçmek anlamına geldiğini” savundu.

“ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Hükümet’e, kurun bütçenin hazırlandığı kura göre sabitlenmesi, asgari ücretin günün koşullarına göre yükseltilmesi, “gerçek” hayat pahalılığının iki ayda bir maaşlara yansıtılması çağrısında bulundu.

“VERGİ KAÇAKÇILIĞININ ÜZERİNE GİDİLMELİ”

Özyiğit, vergi kaçakçılığının üzerine daha cesaretli gidilmesi, vergi affından vazgeçilmesi, ek mesainin kaldırılarak vardiyaya geçilmesi, kayıt dışı yaşamın üzerine daha çok kararlılıkla gidilmesi, mesai saatlerinin daha verimli bir şekilde düzenlenmesi, ülke kaynaklarının “peş keş” çekilmemesi gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim