“Öğretmen nakillerinin yapılamadığını, öğretmen münhallerinin açılamadığını,  okulların tamiratlarıyla ek bina inşaatlarının bitirilemediğini” vurgulayan KTÖS; üzerinde  uzlaşılan öğretmen nakil tüzüğünün  bile Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmediğini kaydetti.

KTÖS yetkilileri tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında eğitimdeki sorunlar sıralandı. Eğitimdeki olumsuzluklar nedeniyle devlet okulları kaosa sürüklenirken özel okulların tercih edilmesi doğrultusunda her türlü ayrıcalığın devleti yönetenler eliyle yaratıldığı görüşüne de yer verildi.

Sendika Genel Merkezi’nde yer alan toplantıda, KTÖS Başkanı Güven Varoğlu, Genel Sekreteri Şener Elcil ve Mali Sayman Yardımcısı Ersen Öndeş hazır bulundu.

Basın toplantısında, Varoğlu ve Elcil, sorunların çözümü için alınması gereken tedbirleri sıraladılar ve okulların inşaata dayalı altyapı eksikliklerini  liste halinde sundular.

VAROĞLU: “UYARDIK DİNLENMEDİK”

KTÖS Başkanı Güven Varoğlu konuşmasında, yeni öğretim yılının birçok sorunla başlıyor olduğunu belirterek, seçimlerin temmuz ayında yapılması nedeniyle bir çok sorunun çözümünün uzadığını anlattı.

Seçim tarihinin uygun olmadığı, okulların açılmasının gecikebileceği yönünde uyarılarda bulunduklarını ancak dinlenmediklerini kaydeden Varoğlu, “geçici hükümet döneminde olumlu şeyler yapıldı ancak örneğin nakil tüzüğü geçirilemedi”dedi.

Varoğlu, yeni Mili Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ile bu sorunların aşılabilmesi yönünde birlikte çalışmak istediklerini belirterek kensisiyle ivedi şekilde bir araya gelmeleri gerektiğini söyledi.

ELCİL: “KURAN KURSU HARCAMALARI BAKANLIK TARAFINDAN KARŞILANDI”

AKP hükümeti ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından, “asimilasyon ve entegrasyon politikaları çerçevesinde yürütülen tarikat ve sunni İslam öğretisine” her türlü katkının verildiğini ileri süren Elcil, bu yıl Kuran kurslarının her türlü harcaması Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanırken, tarikatlara yapılan maddi desteğin  eğitim bütcesini de aştığı iddialarında bulundu.

Elcil, “Bu yıl 60 okulun tamiri ve ek bina inşaatlarına 11 milyon TL harcanırken Haspolat’taki kulliyenin camisi için 22 milyon TL ayrılmış” diye konuştu.

Nakil işlemi bekleyen 120 öğretmen bulunduğunu, okullarda  49 öğretmene ihtiyaç olduğunu anlatan Elcil,  TC Yardım Heyeti’nin engellemeleri sonucunda birçok okulda tamirat ve ek bina ilavelerinin okulların açıldığı tarihe yetişmesinin  mümkün  olmadığını ileri sürdü.

“YÖNETİCİ EKSİKLİĞİ”

Elcil, okullarda yönetici eksiği bulunduğunu, okul öncesi eğitimde ihtiyaç olan öğretmen yardımcısı kadrolarının yıllardan beri açılmadığını, devlet okullarında sigortasız, kaçak çalışmaya göz yumulduğunu da iddia etti.

Özel eğitim öğretmenlerine ihtiyaç olmasına rağmen, öğretmen istihdamından kaçınan hükümetlerin, özel eğitim ihtiyacı olan bireyleri çaresiz durumda bıraktığını öne süren  Elcil, “Siyasi partilerin rant alanı haline gelen hademe istihdamı konusu ise tam bir keşmekeşe dönüşmüştür” dedi.

Bir yandan fazla hademesi olan okullar varken diğer taraftan birçok okulda hademe eksiğinin  devam ettiğini de anlatan Elcil, İngiltere Türk Dili ve Kültürü Okulları açılmış olmasına rağmen buraya atanan öğretmenlerin nakil ve vize işlemlerinin hala daha yapılmadığını söyledi.

“ÖZEL DERS ÇILGINLIĞI …”

Elcil, “Seviye Belirleme Sınavı”na dönüştürüldüğünü belirttiği  Kolej giriş sınavlarını “çocukları, öğretmenleri ve velileri baskı altına alan, çağdışı, çarpık bir uygulama” olarak değerlendirerek, özel ders “çılgınlığının” önünü alacak tedbirlerle, eğitim faaliyetlerinin okul çatıları altına çekilmesi,  “test ezberlemeye dayanan rant sisteminin” ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

“ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER...”

Yeni kurulan hükümete yardımcı olmak için her türlü çalışmayı yapmaya hazır  oldukları da ifade eden Elcil, sorunların çözümü için acilen alınmasını gerekli gördükleri tedbirleri şöyle sıraladı:

“Üzerinde uzlaşılan Öğretmenler  Nakil Tüzüğü acilen bakanlar kurulundan geçirilmelidir.Öğretmen nakilleri yeni tüzük kurallarına göre acilen yapılmalıdır.Tamiratı bitmeyen okullar, tamirat bitene kadar açılmamalı ve kapalı olduğu süre eğitim yılı sonuna ilave edilmelidir.Okul öncesi eğitimde yüzde 60 olan okullaşma oranını artırmak için kapanan köy okullarının okul öncesi eğitim okulları haline getirilmesi için sistematik çalışma yapılmalıdır.Müdür ve müdür muavini münhalleri derhal açılmalı. Öğretmenler Yükselme Tüzüğü acilen yeniden ele alınmalıdır. Müfredat ve kitapların ülkemize yönelik ve ülkemiz koşullarına göre düzenlemesiyle basımı yapılmalı, eğitimin parasız olduğu gerçeğinden hareketle öğrencilere parasız dağıtılmalıdır.Okullara cari bütçe ayrılmalı, özel okulların desteklenmesinden vazgeçilmelidir.  Okul öncesinde görev yapacak öğretmen yardımcısı kadroları derhal açılmalıdır. Eğitim bakanlığı bünyesinde partisel çıkarları öne çıkaran ve görevlendirme adı altında parti militanlığı yapanlar derhal görev yerlerine gönderilmelidir. AKP’nin baskısı sonucu TC elçiliğinin ve müşavirlerinin eğitim bakanlığının işlerine müdahale etmesine son verilmeli, Kuran kursları, cami inşaatları gibi tarikatlara destek verilmesi uygulamaları durdurulmalıdır.

“KOLEJ SINAVLARI KALDIRILMALI...AÖA’YA BU YIL ÖĞRENCİ ALINMALI”

Kolej giriş sınavları veya her ne adla olursa olsun yarışmacı sınavları kaldırılmalıdır. Öğretmen lojmanları tamir edilmeli ve yeni lojmanlar inşa edilmelidir.Göç yasası çerçevesinde yüzde 40 oranında azaltılan maaşların tekrardan eski haline getirilmesi sağlanmalıdır.Denetmenlerin çalışma koşulları iyileştirilmeli, yasal düzenlemeler yapılarak eğitimde değerlendirmeyi öne çıkaran anlayış hayata geçmelidir.Atatürk Öğretmen Akademisi’ne bu yıl öğrenci alınmalıdır. Ülkeye elini sallayarak giriş çıkışlar engellenmeli, bunun eğitime yansımaları ortadan kaldırılmalı  ve nüfus politikası ele alınmalıdır.”

Elcil konuşmasının ardından okulların inşaata dayalı altyapı eksiklikleri ile kadro ihtiyaçlarını da maddeler halinde sıraladı.

Editör: TE Bilisim