Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesinde, Kıbrıs’ta bir çözüm zamanının geldiğini hatta geçtiğini ifade ettiklerini; Kıbrıs Türk halkının çözüm çabalarını ve müzakere masasındaki tutumunu özlü şekilde izah ettiklerini söyledi.

50 yıl aşkın süredir BM Güvenlik Konseyi gündeminde bulunan Kıbrıs’ın artık çözümlenmeyen sorunlar listesinden çıkması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının artık tüm iyi niyetli çabalarına, barış için ortaya çıkan tüm fırsatlara olumlu yanıt vermesine rağmen cezalandırılmak, uluslararası hukukun dışında bırakılmak, insanlık dışı ambargolara maruz kalmak istemediğini ifade etti.

Eroğlu, adada var olan gerçekler dikkate alınarak bir antlaşma yapmanın mümkün olduğunu da belirterek, niyet varsa, empati yaparak, bazı takıntılardan kurtularak, pozitif yaklaşımlarla varılacak anlaşmanın faydalı olacağını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının, partileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla erken ve hakça bir çözüme odaklandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu yönde kendisine ve ekibine destek verildiğini, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideri olarak sorumluluklarının bilincini taşıdığını; her iki tarafın da yararına olacak bir antlaşmaya imza koymaya hazır olduğunu söyledi.

Eroğlu, Biden’la görüşmesinde Maraş konusunun gündeme gelmediğini; doğal gazın ise gündeme geldiğini açıkladı.

Eroğlu, Biden’a Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırılması için yardımını beklediklerini ifade ettiğini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesinin ardından görüşmenin yapıldığı Cumhurbaşkanlığı konutu önünde basına açıklama yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“SÜPER GÜÇ... KIBRIS KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ ROLE SAHİP”

Biden’la yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Eroğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan ABD’nin, süper bir güç ve Kıbrıs konusunda çok önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

“Her rolün aynı zamanda bir sorumluluk da yüklediği ise aşikardır” diyen Eroğlu, ziyareti için Biden’a teşekkür etti.

ABD Başkanı Obama yönetiminin Kıbrıs’a ilgisinin kendileri için olumlu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle konuştu:

“Kıbrıs meselesinin Sayın Başkan’ın çözümlenmesi için çaba gösterilecekler gündeminde en ön sıralarda olması bizim açımızdan iyi bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Bu ilginin iki toplumun eşitliği gözetildiği, taraflara eşit yakınlıkta durulduğu, iki toplumun çıkarları eşit oranda gözetildiği sürece yarar sağlayacağına inanıyoruz.”

“ÇÖZÜMLENMEYEN SORUNLAR LİSTESİNDEN ÇIKMALI”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusunun 50 yılı aşkın süredir BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminde bulunduğuna işaret ederek, “Bize göre bu konu artık Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin, Güvenlik Konseyi’nin çözümlenmeyen sorunlar listesinden çıkmalıdır” dedi.

Joe Biden’la görüşmelerinde, Biden’ın ülkesinin bakış açılarını, değerlendirme ve beklentilerini ifade ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kendilerinin de dünya, bölge ve Kıbrıs’la ilgili vizyonlarını anlattıklarını ifade etti.

“Kıbrıs Türk tarafının huzur, istikrar, refah, güvenlik, uluslararası işbirliğinden yana bir tutumu olduğunu net bir şekilde belirttik” diyen Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ÇÖZÜM ZAMANININ GELDİĞİNİ, HATTA GEÇTİĞİNİ İFADE ETTİK”

“Kıbrıs konusunda çözüm zamanının geldiğini, hatta geçtiğini ifade ettik. Kıbrıs Türk halkının çözüm çabalarını, masaya koyduğu tutumu çok özlü bir şekilde izah ettik.

Biz Kıbrıs’ta artık barışın hüküm sürmesini istiyoruz.

“İNSANLIK DIŞI AMBARGOLARA MARUZ KALMAK İSTEMİYORUZ”

Kıbrıs Türk halkı artık tüm iyi niyetli çabalarına, barış için ortaya çıkan tüm fırsatlara olumlu yanıt vermesine rağmen cezalandırılmak, uluslararası hukukun dışında bırakılmak, insanlık dışı ambargolara maruz kalmak istemiyor.

“VAR OLAN GERÇEKLER DİKKATE ALINARAK BİR ANLAŞMA MÜMKÜN”

Kıbrıs’ta var olan gerçekler dikkate alınarak bir antlaşma yapmak mümkündür. Bunca yıldır her şey konuşulmuştur. Esas olan niyettir, empati yapmaktır, bazı takıntılardan kurtulmaktır. Kıbrıs’ta varılacak antlaşma sadece bir tarafı değil iki tarafı da memnun etmelidir. İki taraf da maksimalist olmamalı, pozitif yaklaşımlarla bir antlaşmanın getireceği faydaları düşünmelidir.”

“ÇÖZÜME ODAKLANDIK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafı olarak çözüm odaklı görüşmelerin yoğunlaştırılmasını, mümkün olan en kısa sürede iki halkın, Kuzey ve Güney’de eş zamanlı yapılacak ayrı referandumlarla kararlarını vermesini istediklerini hatırlatarak, “Kıbrıs Türk tarafı, halkımızla, siyasi partilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla bir bütün olarak erken ve hakça bir çözüme odaklanmıştır” ifadelerini kullandı.

“SORUMLULUKLARIMIN BİLİNCİNDEYİM, ANLAŞMAYA İMZA KOYMAYA HAZIRIM”

Bu yönde kendisine ve ekibine destek verildiğini, güven ifade edildiğini kaydeden Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideri olarak sorumluluklarının bilincinde olduğunu; daha önce de ifade ettiği üzere her iki tarafın da yararına olacak bir antlaşmaya imza koymaya hazır olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın kendisini ve Rum lider Nikos Anastasiadis’i bu akşam yemekte bir araya getireceğine de işaret ederek, “Sayın Biden Ada’ya varışında cebinde bir çözüm formülü olmadığını, çözümü Kıbrıslıların bulacağını açıkça belirtti. Bunun için bizlerin daha sık buluşmamızda, daha yoğun çaba harcamamızda ve bir birimize karşı samimi davranmamızda fayda vardır. Bir birimizi suçlayarak, ya da köşeye sıkıştırarak bir yere varamayız” dedi.

Anastasiadis’le daha yoğun çalışma fırsatı olması dileğinde bulunan Eroğlu, bu akşamki yemekli toplantıya ümitle ve yapıcı bir anlayışla katılacağını vurguladı; yemeğin yararlı ve görüşme sürecine çözüm odaklı ivme kazandırması dileğinde bulundu.

ABD’YE TEŞEKKÜR

Biden’ın şahsında ABD’ye Kıbrıs Türk halkı adına, çabaları ve kendileriyle temasları dolayısıyla teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Umarım çabaları olumlu katkı sağlar ve kendilerini bir barış antlaşması için yeniden Kıbrıs’ta görürüz. İki Anavatanın, bölgemizin Dünya’nın, Kıbrıs’taki iki halkın buna ihtiyacı var” ifadelerine yer verdi.

SORULAR... “MARAŞ GÖRÜŞMEDE GÜNDEME GELMEDİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Maraş’ın görüşmede gündeme gelmediğini, güven yaratıcı önlemlerin genel olarak görüşüldüğünü; yaptıklarını anlattıklarını kaydeden Eroğlu, 2003’te kapıların açılmasını, Kuzey’deki kiliselerde Rumların ayin yapmasına müsaade etmelerini, kiliselerin restorasyonunu örnek verdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, güven yaratıcı önlemlerin her iki tarafa da katkı sağlaması gerektiğini vurgulayarak, Biden’ın Maraş’la ilgili herhangi bir kelime telaffuz etmediğini söyledi.

“Biden Rum tarafından herhangi bir talep getirdi mi?” sorusuna “hayır” yanıtı veren Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta yıllardır hazırlanan anlaşma metinleri bugüne dek kabul edilmediği için bir anlaşmaya varılamadığını; Orta Doğu’da ve Akdeniz’de bir anlaşma bulunması için bir diyalog başlatıldığını kaydetti.

“ÇOK SAMİMİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Joe Biden’la çok samimi bir görüşme yaptıklarını vurgulayarak, “Havaalanına indiği anda söylediği gibi herhangi bir anlaşma, paket getirmiş değildir. ‘Anlaşmayı siz bulacaksınız, bizden yardım istediğiniz sürece yardımcı olmaya çalışırız’” dedi.

“DOĞAL GAZ GÜNDEME GELDİ”

Doğal gaz konusunun ise gündeme geldiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu konuda Kıbrıs Türk tarafının haklılığını inkar eden bulunmadığını; Kıbrıs’ta çıkan doğal gazın her iki halkı da ilgilendirdiğini; gerek eski Rum lider Hristofyas’ın gerekse şimdiki Rum lider Anastaisadis’in Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu teslim ettiğini; bütün dünyanın da bunu söylediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Biden’ın, Türkiye’yle sık sık görüştüğünü ancak hangi konular olduğunu belirtmediğini kaydederek, AİHM’in Türkiye’yle ilgili son tazminat kararının ise bugünkü görüşmelerinde gündeme gelmediğini ifade etti.

Mayınların temizlenmesi konusunun zaten masada yer aldığını; BM’nin de geçmişten gelen bazı önerileri bulunduğunu ifade eden Eroğlu, “Tabi her şey karşılıklı” dedi.

“KERRY GELECEK AMA HANGİ AY SÖYLEMEYEYİM”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de adayı ziyaret edeceğini zaten daha önceden öğrendiklerini kaydeden Eroğlu, “Ama ayını söylemeyeyim” ifadesini kullandı.

Biden’ın, “ABD’nin Kıbrıs’ta sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığı” söylemiyle ilgili bir soruya karşılık Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu bilinen bir şey, bilinmeyen bir şey değil. Maalesef dünya Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bizi ortaklık devletinden atıp o devlete sahip çıkanları tanıyor” dedi.

ÇÖZÜME İVME

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biden’dan spesifik bir talebiniz oldu mu?” sorusuna karşılık, Biden’dan Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırılması için yardımlarını istediklerini ve bu konudaki düşüncelerini paylaştıklarını söyledi.

“İSTEĞİMİZ AKDENİZ’DE DOSTLUK”

Tarih boyunca Orta Doğu’da petrol yüzünden çok savaşlar yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu kaynakları elinde tutan ülkelerin anlaşma sağlamasını istediklerini vurguladı. Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Ürdün ve Mısır’ın kendi aralarında yapacakları görüşmelerle bir anlaşmaya varmalarının kendilerini de ilgilendirdiğini ifade eden Eroğlu, “Dolayısıyla bizim talebimiz Akdeniz’de petrol ve doğal gaz yüzünden savaş çıkması değil, dostluğun kurulmasıdır” diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim