Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, iyi idare ile hayır işlerine ayırdıkları kaynağın ve gelirlerinin arttığını ifade ederek, Vakıflar’ın özüne dönmeye başladığını söyledi.
“Karşılık beklemeden iyilik yap” düşüncesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Benter, “Güzel düşünceler toplum içinde canlandırılsa, toplumun içinde iyilik yapma düşüncesi zaten var. Herkes bir ucundan tutarsa, karşılık beklemeden iyilik yapma düşüncesiyle çalışırsak ortaya çok güzel işler çıkacak ” dedi.
Türk toplumunda vakıf geleneğinin yüzyıllar öncesine dayandığına işaret eden Benter, vakıf ruhunun yeniden canlandırılmaya çalışıldığını, toplumda iyilik yapma düşüncesini harekete geçirecek, bunu teşvik edici çalışma içinde olduklarını kaydetti.

İHALELER KKTC’DE YAPILDI

Yaptığı açıklamada, iyi idare ile kurumun gelirlerini artırdıklarını anlatan Benter, imar işleri için 2013-2014 yıllarında 17 milyon TL harcandığını kaydetti.
İmar işleri için ihalenin KKTC’de yapıldığını ve bu ihalelere sadece Kıbrıslı Türk müteahhitlerin katılabildiğini ifade eden Benter, imar, bakım işleri için kaynağın, Vakıflar ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı tarafından karşılandığını söyledi.
Çalışmalarla hayır işlerini artırdıklarını dile getiren Prof. Dr. Benter, şöyle devam etti:
“Vakıflar olarak, Kıbrıs’taki camilerden, kiliselerden, türbe ve tekkelerden sorumluyuz. Bunların tamir ve bakımı bizim sorumluluğumuzdadır, bunları yapıyoruz. Yeni cami yapımı da bizim sorumluluğumuzdadır. 2013-2014 yıllarında bu işler için 17 milyon TL harcandı. Bunlara ek olarak fakir ailelerin evlerinin tamiri, hayır işleri ile uğraşan vakıf ve derneklerin binalarının bakımını da yapıyoruz.”

70 BİNDEN 700 BİNE

Yardıma muhtaç ailelere ve öğrencilere yapılan yardımlarda da ciddi miktarda artış olduğunu aktaran Benter, daha önce 70 bin TL olan hayır işleri bütçesinin 700 bin TL’ye çıktığını, bu bu kaynağı sadece kendi bütçelerinden karşıladıklarını söyledi.


2014 YILINDA YAPILAN HAYIR İŞLERİNDEN BAZILARI

-Kalavaç Köyündeki Ayşe Cangül’e ait El Sanatları Kültür Merkezi olarak kullanılan tarihi Osmanlı Evi bina acil olarak tamir edildi. (Mart 2014)
-15 Nisan 2014 Vakıflar Haftası nedeniyle Sosyal Hizmetler Dairesi’nden bölgelere göre ihtiyaçlı ailelere 250 adet gıda yardımı yapıldı.
-23 Nisan 2014 Çocuk Bayramı çerçevesinde çeşitli okullarda okuyan ihtiyaçlı öğrencilere gösterilerde giyilecek dans elbiseleri alındı.
-Mayıs ayında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Lefkoşa Özel Eğitim Okulu’nda okumakta olan 15 zihinsel engelli çocuğun Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde Mavi Işıklar Eğitim ve -Dinlenme Rehabilitasyon Merkezi kampına eğitim amaçlı katılmaları için ulaşım bedelleri karşılandı.
-Özel Eğitim Vakfı bünyesindeki Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Okulu'nda okuyan 9 engelli ve farklı gelişen çocuğun eğitim giderlerinin karşılanmasının yanısıra yine aynı okulda okuyan çocuklar tarafından yapılan ve üzerinde Vakıflar’a ait logonun bulunduğu 80 adet ahşap tepsi satın alınarak ÖZEV'e maddi yardım sağlandı.
-Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından Ramazan Ayı'nın ruhuna uygun olarak Temmuz 2014 boyunca ihtiyaçlı kişilere Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 3000 koli gıda paketi yardımını dağıttı.
-Ramazan ayı olan Temmuz’da ülke çapında her bölgede dönüşümlü olarak her akşam ihtiyaçlı 150 kişiye iftar yemeği verildi. (1 ayda çeşitli yerlerde 5000 kişiye iftar verildi)
-Ramazan Bayramı nedeniyle muhtaç, ihtiyaçlı ve yetim 600 çocuğa bayramlık kıyafetler alındı. (Bu ihtiyaçlı çocuklar Sosyal Hizmetler Dairesi ve gönüllü hayırsever kişilerin çalışmaları sonucunda belirlendi.)
-Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Ağustos 2014’de Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne ait 3 ambulansa klima taktırdı.
-Ağustos ayında Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü ve Otistikler Derneği işbirliği ile Kıbrıs’ta ilk kez düzenlenen “Otistikler Yaşamla Bütünleşme” Kampına katkı sağlandı.
-Ağustos ayında Derince Köyü Muhtarlığı’nın mevcut Sosyal Aktivite Binası tamir edildi.
-Akdeniz köyünün kültürel ve tarihi geçmişini yansıtan sanatsal çalışmaları yürüten AKÇEV-DER’e katkı yapıldı.
-Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Gaziveren bölgesinde yaşamını sürdüren ihtiyaçlı bir ailenin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayarak, ayrıca Türkiye'de çocuklarını Üniversitede okutmaya çalışan ihtiyaçlı bir aileye de yardım yaptı.
-Vakıflar, Yakın Doğu Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesi'nde okuyna toplam 22 başarılı öğrenciye 2014-2015 eğitim yılı için burs imkanı sağladı.
-Eylül ayında ülke genelinde ailesi fakir ve ihtiyaçlı olan 200 çocuğa okul kıyafeti (üniforma), çanta ve ayakkabı alındı.
-Kurban Bayramı’nda 11 zihinsel engelli çocuğa spor kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye malzemesi alındı.
-Lefkoşa Atatürk İlkokulu’nun mutfak ve tuvaletleri tamir edildi.
-Yeni Erenköy’de sakin Sami Yanal’a ait “Yılanlı Ev” olarak bilinen ev tamir edildi. (Medyada defalarca kez yılan sokmasıyla tanınan kişi)
-Kanser Araştırma Vakfına ait ofis tamir edilerek yenilendi.
-Lefkoşa Surlariçi’ndeki Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nın bulunduğu tarihi bina tamir edildi.
-Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’ne 5 adet tekerlekli sandalye alındı.
 
Editör: TE Bilisim