Akim, “Bir çalışma yapılacaksa, bu çalışmayı Elektrik Kurumu bizzat kendisi yapacak ve günün sonunda mal sahibi yine Elektrik Kurumu yani Kıbrıs Türk toplumu olacak. Hedefimiz budur. Bugünkü şartlarda Türkiye’den elektrik getirmek mümkün değil” dedi.

Hem dar gelirli kesimleri, hem de üreten tüm kesimleri rahatlatacak ikinci bir çalışma başlattıklarını ve 1-2 ay içinde hükümete sunacaklarını kaydeden Akim, Kıb-Tek’in 2015 içinde özerkleşmesini beklediklerini ifade etti.

Sanayi Odası’ndan bir heyet bugün KIB-TEK’i ziyaret etti. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve beraberindeki heyet, Akim ile görüştü. Görüşmede KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan ile Yönetim Kurulu Asbaşkan Yılmaz Nasiboğlu da hazır bulundu.

ÇIRALI: “ÜRETİCİLERE SAĞLANAN İMTİYAZLAR GELİŞTİRİLMELİ”

Görüşmede ilk sözü Ali Çıralı, yapılan son indirimlerin beklentilerini karşılamadığını belirterek, “Üretici kesimlere sağlanan imtiyazların biraz daha geliştirilebilmesini istişare etmek istiyoruz” dedi.

Elektriğin üretimdeki en önemli girdilerden biri olduğuna dikkat çeken Çıralı, “Dünyada yaşanan petrol fiyatlarındaki indirimlerin bizlere de yansıması, üreticilerin ithal ürünlerle rekabet edilebilirliğinin artırılması için de önemlidir” ifadesine yer verdi.

“KALICI TEDBİRLERİN ALINMASINI TALEP EDİYORUZ”

“Bizim talebimiz enerjide hem arz güvenliğini, hem de fiyatların daha ucuzlamasını sağlayacak yeniden yapılanmadır. Bu konuda strateji oluşturulması ve kalıcı tedbirler alınması gerek” diyen Çıralı, şöyle devam etti:

“Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesi, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, belki de KIB-TEK’in yeniden yapılandırılması, özerk bir yapıya kavuşturulması bu tedbirler arasında olabilir. Şu anda petrol fiyatlarından dolayı elektrikte bir ucuzluk yaşıyoruz ama bu rehavete kapılmayalım ve köklü tedbirleri alalım.”

Elektrik Kurumu’nun çıktığı ihalelere işaret eden Çıralı, Türkiye’deki kamu alımlarındaki uygulamalara da dikkat çekti.

AKİM: “TALEPLERİNİZİ KARŞILAYACAK KURUM DEVLETTİR”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise görüşmede, sanayicilerin ve üreticilerin taleplerini karşılayacak kurumun devletin kendisi olduğunu kaydederek, “Eğer devlet bize sanayicilerin taleplerini giderecek şekilde katkı sağlayabilirse, biz her halükarda üreticinin yanındayız” şeklinde devam etti.

Konuşmasında kurumun devraldıkları dönemdeki durumuna işaret eden Akim, “Tarifelerin belirlenmesinde çarpık bir yapının oluştuğunu fark ettik. Bu çarpık yapıyı gidermek sadece Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’nun aldığı tedbirlerle mümkün değil, siyasetin de elini taşın altına koyması, bu sorunun ve sorumlulukların paylaşılması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Eğer biz sanayiciye 39 kuruşa elektrik verebiliyorsak ülkede yaşayan fakir kesime de 39 kuruşa elektrik verebilmemiz gerekir ama mevcut tarifemiz içinde bunu uygulamamız mümkün değil” diyen İsmet Akim şunları ekledi:

“2’nci etaptaki çalışmamızda hem dar gelirli kesimleri hem de üreten tüm kesimleri rahatlatacak bir düzenleme düşünüyoruz. Bu konuda çalışma başlattık. Belki 1–2 ay içinde bunu hükümete öneri olarak sunacağız.

“ELEKTRİK KURUMU 2015 YILI İÇİNDE ÖZERKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ”

İsmet Akim, KIB-TEK’in özerkleştirilmesi konusuna da değinerek, kurumun özerkleştirilmesi hedefiyle hükümete bir tasarı sunduklarını söyledi.

Tasarıda sunulan yönetim biçimi hakkında bilgi veren Akim, 9 kişilik tam bağımsız bir yönetim kurulu ve her kurumun temsilcisini kendinin seçeceği bir oluşumdan söz etti. Akim, “Eğer siyasetin kararı bu noktada bizimle örtüşürse bu mutlaka hayata geçecek. Elektrik Kurumu 2015 yılı içinde özerkleşmesini bekliyoruz. Özerkleştiği oranda da herkesin sıkıntısı olan tarifeler bu özerk yapıya ait olacak” dedi.

“HEDEF DAHA UCUZ ELEKTRİK ÜRETMEK”

Daha ucuz elektrik üretmenin temel hedefleri olduğunu da vurgulayan İsmet Akim, bu yönde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

İsmet Akim şöyle devam etti:

“Biz hem güneş enerjisinden yararlanmak, hem de daha ucuz elektrik elde edebilmek amacıyla sadece Türkiye hedefli değil, Türkiye’nin dışında başka ülkelerden de ucuz elektrik üretebileceğimiz düzeyde yatırım yapabilme adına uluslararası bir firmaya fizibilite çalışması yaptırmaktayız.

Çalışmaların sonuçları geldiğinde, maliyete bakarak ‘yatırım bizden, yatırım sahibi de biz’ hedefiyle böyle bir yatırıma girme düşüncesindeyiz. Mevcut yapı içinde bizden daha güçlü ülkelerin buraya yatırım yaparak bedelinin bizim tarafımızdan ödenmesi ve günün sonunda da yapılacak yatırımın mülkiyetinin başkasına ait olması yaklaşımını biz, Elektrik Kurumu olarak Kıbrıs Türk toplumuna adına kabul etmemiz mümkün değil. Ben ve bana destek veren yönetim kurulu üyeleri buna karşıyız.

Eğer böyle bir çalışma yapılacaksa bu çalışmayı Elektrik Kurumu bizzat kendisi yapacak ve günün sonunda mal sahibi yine Elektrik Kurumu yani Kıbrıs Türk toplumu olacak. Hedefimiz budur. Bugünkü şartlarda Türkiye’den elektrik getirmek mümkün değil. Bundan daha pahalıdır. Bizim öngördüğümüz hedefte bundan çok daha aşağıda elektrik tarifeleri vardır, biz bunu mutlaka hayata geçireceğiz.”

“ELEKTRİK FİYATLARI AKARYAKIT FİYATLARINA ENDEKSLENECEK”

İsmet Akim, Mart ya da Nisan ayından sonra elektrik fiyatlarının akaryakıt fiyatlarına endeksli olarak belirleneceğini söyledi. “Ancak fiyatlar, akaryakıt fiyatları düştüğü oranda düşecek. Sadece akaryakıt bağlamında düşecek. Tüm fiyat değil ” diyen Akim, bunun faturalarda yansıtılacağını kaydetti.

Akim, “Bugün itibarıyla bizim 40 Kuruş olan akaryakıt maliyetimiz 20 kuruşlara düşmüştür ve biz da bunu 19 kuruş üzerinden tüketiciye yansıtıyoruz. Maliyetler bunun üzerinden oluşmuştur” dedi.

“TEDBİRLER ALDIK”

Yönetim Kurulu olarak 4 ay önce bir takım tedbir aldıklarını kaydeden Akim, şöyle devam etti:

“Biz ocak ayının 1’inde elektrik fiyatlarını düşüreceğiz dedik. Bu kararı akaryakıt fiyatları düştüğü tarihte aldık. 15 Ocak’taki akaryakıt fiyatları bizim 4 ay önce aldığımız tedbirlerin çok altına düşmüş durumdaydı. Bakanlar Kurulu buna bakarak ‘bu indirimler azdır, biz daha çok vereceğiz’ dedi. Bakanlar Kurulu’nun bize iade ettiği karardan sonra üretilen karar 15 Ocak’tan sonra üretildi ve 1 Şubat hedeflidir. Bu karar 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek”

“AKARYAKIT DEĞİŞKEN MALİYET”

Biri sabit, diğer değişken 2 tür maliyetleri olduğunu anlatan Akim, bugün itibarıyla değişken maliyetlerinin akaryakıt olduğunu kaydetti.

İsmet Akim, sabit maliyetleri de düşürme hedeflerine dikkat çekerek, “Uluslararası standartlarda bu maliyetler yüzde 13–14 civarındadır. Bizde bu rakam yüzde 26-27’dir. Biz bunu oralara çekmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Editör: TE Bilisim