Kanserle ilgili politikaları çoğulcu katılımla oluşturma hedefiyle oluşturulan kurul, ilk toplantısını bugün Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana başkanlığında yaptı.

Kanseri yaşayan, tedavi eden ve araştıran kişilerle Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan 21 kişilik kurul, toplantısını Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Merkezi, Kanser İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde (KİDEM) gerçekleştirdi.

Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, kanserin dünyada giderek artan oranlarda görülen bir hastalık olduğunu kaydederek, “Kanser tamamen yok edilemese bile hastalığın kontrol alınması mümkün” dedi.

“KANSERLE İLGİLİ TÜM SÜREÇLERİN KONTROL ALTINA ALINMASI GEREK”

Kanser kontrolünün sadece hastaları tedavi etmekle mümkün olamayacağını vurgulayan Dana, kanserle ilgili tüm süreçlerin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Dana, “Kanserin önlenebilir türlerinin önlenmesi, önlenemeyenlerinin erken teşhis edilmesi, hastaların güncel tedavi imkânlarıyla tedavi edilmesi, tedavi olanların rehabilitasyonu, hayat kalitesinin yükseltilmesi gibi alanlarda başarılı olduğumuz takdirde kanser kontrolünde başarıdan bahsedebiliriz” ifadelerine yer verdi.

2013’te Sağlık Bakanlığı’na Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Tıp Fakültesi’nden kanser kayıtçılığında ortak projede çalışmak için teklif geldiğini söyleyen Kemal Deniz Dana, bu kapsamda birtakım çalışmaların başladığını dile getirdi.

Dana, söz konusu çalışmaların “gerekli yasal ve yapısal alt yapının oluşturulması”, “ulusal geçerliliği olan kanser kayıt sistemi kurulması”, “kanser taramalarının risk gruplarının çoğunluğunu kapsayacak şekilde yapılması” olarak özetlenebileceğini söyledi.

Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun bugün toplantısını Onkoloji Servisi’nde bulunan Kanser İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde yaptığına da işaret eden Dana, merkezin kanser kayıtçılığı projesi kapsamında kurulduğu aktardı.

Dana, Sağlık Bakanlığı’nın Dr. Figen Gülen İnce, Dr. Metin Morris ile Dr. Ece Sözen’i bu proje için görevlendirdiğini de söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, ülkedeki kanser kontrol politikalarının Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun üyeleri tarafından şekilleneceğini dile getirerek, “Tüm bu çalışmaların başlamasına vesile olan ve yılmadan bizleri motive eden Prof. Dr. Nahide Gökçora’ya ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Dana’nın konuşmasının ardından uzmanlar sunumlar gerçekleştirdi.

DR İNCE: “KANSERE YAKALANAN HASTALARLA İLGİLİ BİLDİRİM ZORUNLULUĞU YOK... BUNUNLA İLGİLİ YASA TASARISI HAZIRLANDI”

Bu arada, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen Dr. Figen Gülen İnce, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı açıklamada, kurulun çalışmalarıyla ilgili detay verdi.

Ülkede kansere yakalanan hastalarla ilgili bildirim zorunluluğu olmadığını belirten İnce, bu kapsamda “Kanser Hastaları Bildirim Yasa Tasarısı” hazırlandığını, tasarının Başbakanlık’a bağlı Merkezi Mevzuat Dairesi’nde olduğunu söyledi.

Ülkede kanserle ilgili yılda yaklaşık 4 bin kişinin tarandığı bilgisini de veren Dr. İnce, taramalarının risk gruplarının yüzde 70’ini kapsayacak şekilde düzenlenmesinin hedeflendiğini belirtti.

“NİHAİ AMAÇ, ULUSAL KANSER KONTROL PROGRAMINI OLUŞTURMAK, BUNU ÇOĞULCU KATILIMLA YAPMAK”

Kanser Hastaları Bildirim Yasa Tasarısı’nın yasallaşması, kanser tarama alanının genişletilerek, taranan kişi sayısının yılda 55-60 bine yükseltilmesi ve kanser kayıtçılığının uluslararası standartlarda olması için çalışılacağını vurgulayan Dr. Figen Gülen İnce, “Nihai amaç, ulusal kanser kontrol programını oluşturmak, bunu çoğulcu katılımla yapmak” dedi.

“KARARLAR, SAĞLIK BAKANLIĞI İÇİN TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIYACAK”

Sağlık Bakanlığı’nın ilgili dairelerinden temsilcilerin, kanserin tanı ve tedavisinde yer alan hekimlerin, ülkedeki üniversitelerde onkoloji alanında eğitim veren akademisyenlerin, kanserle mücadele misyonu taşıyan sivil toplum örgüt temsilcilerinin Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nda yer aldığını da anımsatan Dr. İnce, “Kurulda kanserle ilgili her görüşün ifade edilebileceği bir zemin olacak. Kararlar, Sağlık Bakanlığı için tavsiye niteliği taşıyacak” ifadesine yer verdi.

Kurulun yılda 3 kez toplanmasının öngörüldüğünü de dile getiren Dr. İnce, toplantıların daha sık da olabileceğini belirtti.
Editör: TE Bilisim