Senin, Bakanlar Kurulu’nun açıklamalarına bakıldığında yavaş yavaş ama temkini elden bırakmadan, belirlenen kurallara uyarak 4 Mayıs’ta ikinci etaba geçileceğini söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada, “Her ülke pandemiyle mücadele ederken kendi iç düzenine, kendi şartlarına göre kurallarını düzenliyor” diyen Senin, bugüne kadar KKTC’de başarılı bir yol izlendiğini düşündüğünü söyleyerek bunun hükümetin yanı sıra toplumun bir başarısı olduğunu belirtti.

“ÖNCELİĞİMİZ KAMU MENFAATİ, TOPLUM SAĞLIĞIDIR”

İkinci adımda açılacak özel sektörün yoğunluğun daha az görüldüğü yerler olacağını ifade eden Senin kişilerin birbirine daha yakın olabileceği okul, pastane, restoran gibi yerlerde herhangi bir açılıma gidilmediğini, doğru olanın da bu olduğunu kaydetti.

Bakanlar Kurulu’nun da hata yapabileceğini, öyle bir durumda da aldığı kararda değişikliğe gidebileceğini belirten Senin, “Önemli olan kamu menfaati, toplumun sağlığıdır. Gidişatı görüp 15 Mayıs’ta yeniden bir değerlendirme yapılacak.” dedi.

“HERKESİ DUYMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yenal Senin yapılan eleştirileri de doğal karşıladığını, başından beri parti olarak farklı kesimlerin sesini duymaya, eleştiri ve önerilerine kulak vermeye çalıştıklarını belirtti. 

Yapılan somut önerilerin mutlaka değerlendirildiğini anlatan Senin, şu an dünyada da artık ikinci aşamaya geçildiğini, atılan adımların doğru olduğunu ve son ana kadar kurallara uyulmasının gerektiğinin altını çizdi.

Paket servisi yapacak işletmelerin açılmasıyla ilgili duyulan endişeleri de değerlendiren Senin, bu işletmelerin ancak belirlenen kurallara uyduğu takdirde açılabileceğine dikkat çekti ve düzenli denetimlerin süreceğini ekledi. 

“İLK GÜNDEN İTİBAREN ÇOĞULCU BİR ANLAYIŞLA YOL ALINDI”

HP Genel Başkanı, diğer partilerin görüşlerinin alınmadığı yönündeki iddiaları da yanıtladı. Başbakan ve Başbakan Yardımcısı öncülüğünde parti başkanlarının iki kez bir araya geldiğini belirten Senin, ilk toplantının ekonomik paket açıklanmadan görüş alma amacıyla yapıldığını belirtti.

Senin, “Bu süreçte muhalefet yine muhalefet etme görevini yapmak isteyebilir. Ancak sürecin en başında partilerle görüşmeler yapıldı. Daha sonra hükümet ilgili sektör, sivil toplum örgütleriyle devam istişare ederek ilerledi. Bu bağlamda karar alınırken tek sese kulak verilmedi, çoğulcu bir anlayışla yol alındı. Eleştiri olmalıdır. Büyük özgüvenle hareket edilirse hata yapmak daha olasıdır.” ifadelerini kullandı.
 
“HÜKÜMETİN REEL SEKTÖR ÖZELİNDEKİ DESTEĞİ DEVAM EDECEKTİR”

Ekonomik krizle ilgili de görüşlerini paylaşan Senin, maaş ödemelerinde ve piyasada yaşanabilecek sıkıntıyı önlemek için üç yol olduğunu anlattı. 

Senin şöyle devam etti:
“Üç kaynak var; birincisi dış kaynak. Bu bağlamda çalışmalar devam ediyor. Dış kaynak bulunamadığı noktada iç borçlanma bir seçenektir. 

Üçüncü yol ise ekonomik pastayı küçültmeden tedbirleri artırmaktır. Maliye Bakanlığı’nın bir çalışması olacak, son karar Bakanlar Kurulu’nundur…

Maaş yardımı, kira ve kredi ötelemesi, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığında öteleme, vergi, elektrikte vb indirim gibi birçok adım atıldı. Kalkınma Bankası’nda da bir açılım yapıldı, başvurular devam ediyor. Reel sektörde çarkların dönmesini canı gönülden istiyoruz. Hükümetin reel sektör özelindeki desteği devam edecektir. 

Ülkenin iki lokomotif sektörü olan turizm ve yüksek öğrenim tamamen durmuş durumdadır. Bununla ilgili ne yapılacağı da önümüzdeki günlerde belli olacaktır.”

Editör: TE Bilisim