Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkında bir anlaşmaya yönelik büyük bir istek gördüklerini ancak bu isteğin uzun süre gerçekleşmemesi durumunda vatandaşların kaygı duyabileceğini ifade ederek, “İnşallah bir anlaşma olur. Ortaya çıkacak anlaşmadan her iki tarafın da faydalanması nihai hedeftir” dedi. 

“Her iki tarafın da bu anlaşmadan kazancı olması gerekir ki anlaşma yürüyebilsin” diyen Eroğlu, yabancı yetkililerin müzakerelerden beklentisinin olumlu sonuç alınması olduğunu ve kendilerinin de aynı düşünce içerisinde bulunduğunu gördüklerini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cafer Gürcafer başkanlığındaki Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’ni kabul etti. 

GÜRCAFER

Cumhurbaşkanlığında yer alan görüşmede konuşan Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çok ciddi ve hızlı ilerlemelerin olduğu günlerin yaşandığını söyledi. Gürcafer, kendilerinin de sivil toplum örgütü olarak hem yaşanan sürece katkı koymak, hem de toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek için bu süreci yakından takip ettiklerini vurguladı. 

Gürcafer, inşaat sektörünün bu gibi olaylarda en çok etkilenen sektör olduğunu, dolayısıyla toplumsal gelecek ve çıkarlar açısından değerlendirdikleri görüşmelere ekonomik çıkarlar açısından da önem verdiklerini kaydetti. 

Rum Müteahhitler Birliği ile de bu konuda görüşmeler yaptıklarını kaydeden Gürcafer, çözüm sürecinde ortaya çok ciddi bir inşaat potansiyeli olduğunu ve bu potansiyeli nasıl maksimum derecede kendi ülkelerinde tutabileceklerini düşündüklerini söyledi. Gürcafer, başka ülkelerin de beklentilerinin olabileceğine işaret ederek, bu konuda sadece birliğin girişimlerinin yeterli olmayacağını belirtti. Olayın diplomatik ve siyasi boyutu da olduğunu kaydeden Gürcafer, bunun da paralellik içerisinde gitmesinin önemine vurgu yaptı. 

Gürcafer, Rum Müteahhitler Birliği ile başlattıkları “birlikte neler yapabiliriz” girişimlerinin de Cumhurbaşkanlığı'nın yürüttüğü siyasetle çelişmemesi için bu ziyareti yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Ülke ekonomimiz gelişime ve kalkınmaya ihtiyaç duyar bir noktadadır. Ortada bir çözüm olma olasılığı varsa, burada doğacak inşaat potansiyelini maksimum derecede kendi ülkemize kanalize etmeyi hedeflemekteyiz. 90’a yakın yan sektör bizim sektörümüzden etkilenebilir. Bu noktada sizden yardım istiyoruz. Bu süreçte neler oluyor öğrenme arzusundayız. Sivil toplum örgütü olarak size destek olmak istiyoruz. Temennim bu sefer bu işi noktalarız. Çünkü sürdürülebilir bir ekonomiye ihtiyacımız vardır, bunun için de siyasi istikrara ihtiyacımız vardır.”

EROĞLU 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, birliğe teşekkür ederek, önemli olanın, Kıbrıs’ta anlaşmadan her iki halkın da çıkar sağlayabilmesi olduğunu kaydetti. 

Eroğlu, görüşmelerin yıllardan beridir sürdüğünü, müzakere masalarının çözüm için kurulduğunu ve dirsek çürütüldüğünü ifade ederek, önlerinde şu an 6 başlığın bulunduğunu söyledi. Büyük bir kısmının tamamlandığını ve yakınlaşmaların sağlandığını kaydeden Eroğlu, Güney Kıbrıs’taki yeni liderin geçmişte bulunan yakınlaşmaları yok saymasıyla müzakerelerin yeniden başladığını anlattı. 

Rum liderle 2 aydır görüşemediklerini ancak müzakerecilerin görüşmeleri sürdürdüğünü kaydeden Eroğlu, liderlerin 2 Haziran’da görüşeceğini ifade etti. Eroğlu, var olan görüşmelerin kabul edilmesi durumunda müzakerelerin kısa bir sürede tamamlanıp referanduma gidilebileceğini ve bu işin noktalanabileceğini, fakat bu isteklerin tek taraflı yerine getirilemeyeceğini kaydetti. 

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin bu yıl içinde çözüm bulmak olduğunu fakat Rum liderin açıklamalarında 2015 yılının sonunu hedef gördüğünün anlaşıldığını ifade ederek, bunun, ucu açık, ne zaman biteceği belli olmayan bir süreç anlamına geldiğini işaret etti. 

Müzakerecilerin görüşmelere devam ettiğini ama yıllarca görüşülen konuların yeniden görüşülmesinin zaman kaybından başka bir şey olmadığını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

“Biraz sıkıştırmaya çalışıyoruz. ‘Bu yıl içinde bir anlaşmaya varız’ diyorum ben ama benim inşallahımla olmaz bu iş. ‘Artık bu işi bitirme zamanı gelmiştir’ düşüncesi içerisinde müzakerelerde daha sık görüşme yapmalıyız, bu şekilde bir çözüm bulmak mümkündür. Bizim görüşümüz, uğraşımız bu yöndedir. 

Kıbrıs Türk halkında da bir anlaşmaya yönelik büyük bir istek görüyoruz. Bu isteğin uzun süre gerçekleşmediğini vatandaş görürse, ‘geçmiş müzakerelerden farkı yok, gene yıllarca müzakere masasında kalacaklar’ gibi bir düşünceye girebilirler. Ben halkımızın böyle bir düşünceye girmesini istemiyorum. 

Neticede bu da bir eziyettir. Yani ‘anlaşma olduydu olacaktı’ tartışmalarının ve düşüncelerinin içine vatandaşların girmesi bize çok büyük sıkıntı yaratır. Bir anlaşmayı hepimiz istiyoruz. Çözümden herkes umutlu, destek veriyorlar. Biz de müzakere masasına hep öneri sunuyoruz. 

İnşallah bir anlaşma olur, bu anlaşmadan her iki tarafın da faydalanması nihai hedeftir. Her iki tarafın da kazancı olması gerekir ki anlaşma yürüyebilsin. Ancak karşı tarafın da düşüncelerini dikkate alarak ve tabii ki halkımızın yıllarca süren mağduriyetlerini tekrar yaşatmayacak şekilde bir anlaşma yapmak için uğraşmaya devam edeceğiz. 

İnşallah yakın bir gelecekte olumlu adımlar atılır. Dıştan da gelip gidenler var, devletler var. ABD Başkan Yardımcısı geliyor. ABD Dışişleri Bakanı'nın gelme ihtimali var. Diğer ülke elçilikleriyle haftada bir iki görüşüyoruz. 

Herkesin beklentisi olumlu sonuç alınmasıdır. Bizim de aynı düşünce içerisinde olduğumuzu görüyorlar.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’nin ilgisi ve ziyaretine teşekkür ederek, sektörde bazı sıkıntıların olduğunu, küçük bir ülkede pastanın küçüldüğüne işaret ederek, iş adamlarının başarılı kazançlı olmasını temenni etti. 

Eroğlu, AB ile yapılan anlaşmalarda zaman zaman sorunların yaşandığını da bildiklerini ifade ederek, onları da takip ettiklerini belirtti.
Editör: TE Bilisim