Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin 14 aylık görevi süresince prensipli adımlar attığını vurguladı.

Yorgancıoğlu, “Halka verdiğimiz sözler çerçevesinde yasalar çıkardık, ancak daha yürünecek yolumuz ve halkımız adına yapmamız gereken işler var” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, BRT’de “Eko Finans” programına konuk oldu.

Hükümetin icraatları, ekonomi, ülkede son yaşanan gelişmelerle ilgili soruları yanıtlayan Başbakan Yorgancıoğlu, hükümetin 14 aylık görevi süresince prensipli adımlar attığını vurguladı. Yorgancıoğlu, “Halka verdiğimiz sözler çerçevesinde yasalar çıkardık, ama bu anlamda daha yürünecek yolumuz ve halkımız adına yapmamız gereken işler var” dedi.

YASA ÇALIŞMALARI

Yorgancıoğlu, Kamu Görevlileri Yasası’yla ilgili komitede yoğun çalışma yürütüldüğünü ve 3’üncü okunuşunun bir sonraki toplantıda yapılacağını anlattı.

Yorgancıoğlu, Anayasa’ya bağlı olarak Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile Siyasal Partiler Yasası’nın öncelikleri olduğunu ifade etti.

İyi İdare Yasası, Gıda Güvenliği, Sağlık’la ilgili yasaları hayata geçirdiklerini belirten Başbakan, “Bazı yasaları yapamadık ama gündemimizde olmayan yasaları geçirdik. 2014 yılı yasa açısından verimli geçti” dedi.

Siyasi Partiler Yasası’nın önümüzdeki günlerde finalinin yapılarak, Meclis’in gündemine getirileceğini de kaydeden Yorgancıoğlu, Kamu Görevlileri Değişiklik Yasasıyla ilgili çalışmalarda ise sona gelindiğini anlattı.

Cumhurbaşkanlığı seçim yasaklarının yasalara engel olmayacağını da vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, son güne kadar Meclis’i çalıştırmaya devam edeceklerini söyledi.

Yorgancıoğlu, ülkede geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bütçede öngörülmeyen giderler oluştuğunu, kuraklık paralarının reform paketinden karşılandığını; ayrıca oluşturulacak yeni sistemle, Cypfruvex ve Süt Endüstrisi Kurumu’nun kendi finansmanını karşılayacak duruma getirilmesi için çalışma yapıldığını anlattı.

Yorgancıoğlu, “Cypfruvex’in, narenciye üreticilerine devredilmesi, süt piyasasının serbest bırakılması ve sorumlu kişilerin söz sahibi olmasıyla ilgili model tartışılıyor. Bu görüşmeler devam ediyor. Böyle bir denge kurulsa daha iyi olur. Devletin daha asli yapması gereken işler vardır.” dedi.

CTP-BG grubunda faiz yasasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını ifade eden Başbakan, yasanın önümüzdeki günlerde Meclis’in gündemine geleceğini açıkladı.

ELEKTRİK

Başbakan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun durumuna da değindi.

Yorgancıoğlu, “Elektrik Kurumu bizim de onayımızla alacaklarını taksitlendirdi ve bunları tahsil ediyor. Borç geriledi. Elektrik Kurumu’na akaryakıt tedarikçilerinin ve bankaların güveni arttı” dedi.

Elektrikte yapılan indirime ilişkin eleştirilere de yanıt veren Yorgancıoğlu, geçen defa yoksullara artış yahut indirim yapılmadığını, bu sefer düzenlenen tarifelerden biri olan 0-250 kilovat diliminin de yoksulların tarifesi değil, yoğunlukla tüketilen bir tarife olduğunu kaydetti.

Başbakan, “Petrol fiyatlarındaki artış veya düşüşe göre tarifelerin otomatiğe bağlanması yönünde de karar aldık. Elektrik Kurumu’ndan yeni bir çalışma yapıldığı yönünde mesaj geldi. Bu düşüş ya istikrarlı olarak kalacak ya da biraz daha devam edecek” dedi.

“ÜLKE EKONOMİSİNDE İYİYE DOĞRU BİR GİDİŞ VAR”

Ülke ekonomisinde iyiye doğru bir gidiş olduğuna da işaret eden Yorgancıoğlu, ekonomide çarkların dönmeye başladığını ve halkın yakın zamanda bunu hissedeceğini belirtti.

İş çevrelerinin en çok şikayet ettiği konulardan birisinin elektrik ücretleri olduğunu belirten Başbakan Yorgancıoğlu, bu ücretlerin düşürüldüğünü; ihracata yönelik olarak da navlun desteği verdiklerini söyledi.

Yorgancıoğlu, en büyük ihracatın süt ürünleri, portakal ve patates olduğunu, bunların desteklendiğini; ayrıca esas olanın bu katkıların hangi noktada yapılacağının belirlenmesi olduğunu kaydetti.

HAYAT PAHALILIĞI...

Hayat pahalılığı konusuna da değinen Başbakan Yorgancıoğlu şunları söyledi:

“Devletin iki ayrı tablosu var. 2011’den sonra işe girenleri kapsayan ikinci barem tablosunda olanlara, birinci tablo ile aralarındaki farkı azaltmak için daha çok artış yapıldı. Bu sistem Temmuz ayında tekrarlanacak. Temmuz’da da bunu uygulayacağımızda bu tablolar biraz daha yaklaşacak.”

CTP Genel Başkanı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanlığı makamının daha çok Kıbrıs sorunu ile ilgili icraat yaptığını, partisinin de Kıbrıs sorununun çözümüne önem verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ortak açıklamaya yeterince sahip çıktığına inanmadığını da ifade eden Yorgancıoğlu, bu nedenle seçimlerin önemli olduğunu belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’in halkı kucaklayan birisi olduğunu, seçimi kazanması için parti olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 
Editör: TE Bilisim