Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından “Gelişimsel Geriliği Olan Çocuklarda Davranış Problemlerini Önleme” konulu konferans düzenlendi.

UKÜ’den yapılan açıklamaya göre, Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dilek Erbaş, problemli davranışın ne olduğunu, bunun neden ortaya çıktığını ve nasıl önlem alınabileceğini anlattı.

Çocukların problemli davranış sergilemelerindeki en önemli nedenlerin başında bir şeyleri “elde etme” isteği ve bir şeylerden “kaçmak” olduğunu aktaran Erbaş, problemli davranışlara zemin hazırlayan olayların ise açlık, hastalık ve uykusuzluk gibi durumlar olduğunu kaydetti.

Erbaş, bir çocuğun arkadaşlarıyla aynı ortamda oyun oynarken sürekli sorun çıkarttığı durumlarda ortamdan uzaklaşmak isteğinin ortaya çıktığını ve böylece problemli davranış sergilemedeki nedenlerden “kaçma” eylemini gerçekleştirmiş olduğunu anlattı.

Erbaş, bu tür durumlarda çocuğun ortamdan uzaklaşmaması için ebeveynlerin veya öğretmenin devreye girmesi, çocuğu o ortamda tutup “kaçmak” eyleminin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Problemli davranışın önlenmesi için olumlu davranışların artırılması gerektiğini de kaydeden Erbaş, “Çocuğa bir şeylere yasak getirmek yerine iyi olan şeyleri tercih etmesini sağlamalıyız.” diye konuştu.

Konferansın sonrasında Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karakartal tarafından Prof. Dr. Dilek Erbaş’a teşekkür plaketi ile UKÜ’nün logosunun da bulunduğu Kuzey Kıbrıs’a özgü Lefkara İşi çerçeve takdim edildi.
Editör: TE Bilisim