İskele İlçesi’nde Bafra arıtma tesisi, geçmiş hükümetle yaşadığı ödeme krizi nedeniyle su üretimini yaklaşık 3 ay önce durdurdu. Bu tesisten su verilen bölgedeki 12 köye günlerdir tankerlerle su taşınıyor. Ancak şimdi de tanker sahipleri paralarını alamadı. Böyle olunca da, geçtiğimiz Çarşamba’dan itibaren su taşımayı durdurdu.
İskele Kaymakamı, “Su İşleri Dairesi ödemeleri yapacaktı” dedi. Su İşleri’nden bir yetkili ise “para yok, hükümet biliyor” dedi.

İskele İlçesinde Bafra arıtma tesisindeki su sorunundan dolayı 12 köye su verilmesi için Kaymakamlık’ta üç ay önce kriz masası oluşturulmuştu.

Kriz masası dönemin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Alİ Çetin Amcaoğlu, su işleri dairesi müdürü, jeoloji dairesi müdürü ve kaymakamdan oluşmuştu. Bölgedeki 6 tanker işletmecisinden hizmet satın alınmasına karar verilmişti.
Tanker sahipleri, su işleri dairesi tarafından ödenecekti.
Ancak bu güne kadar sadece bir ödeme yapıldı.
Boğaz Tepe, Yarköy, Ergazi, Turnalar, Kurtuluş, Tuzluca, Zeybekköy, Sazlıköy, Çayırova, Pamuklu ve Bafra olmak üzere 12 köyde su sıkıntısı yaşanıyor.
Tanker sahipleri Çarşamba gününe kadar 12 köye her gün su taşıyordu.
Mazot masrafı, şoför ücreti, araç bakım masrafı ödeyen tanker sahipleri, devletten para alamayınca isyan etti ve taşımayı durdurdu.
Kaymakam: Tankercilere ödeme yapılmadı

İskele Kaymakamı Bünyamin Merhametsiz, KIBRIS’a yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Bafra arıtma tesisindeki su sıkıntısından dolayı burada bir kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında, su sıkıntısı yaşayabilecek köylere bölgemizde faaliyet gösteren tankerlerden arıtmadaki sıkıntının giderilmesine kadar hizmet satın alarak anlaşma yapıldı. Biz İskele Kaymakamlığı olarak bu işin koordinasyonunu üstlendik. Ödemeleri su işleri dairesi müdürlüğü yapacaktı. Söz konusu tankercilere bir ödeme yapılmıştı. Gelinen aşamada aylardır su taşınmasına rağmen tankercilere yapılması gereken diğer ödemeler yapılmadı. Kaymakamlığımızın yaptığı tüm gayretlere rağmen ödeme gerçekleşmedi. Bundan dolayı da tankercilerimizin ciddi mağduriyet yaşadığı bilgimize gelmiştir. Çarşamba gününden itibaren de tankercilerin ödeme yapılana kadar taşımayı durdurduğu bilgisi gelmiştir. Ümit ediyoruz ki en kısa zamanda su işleri dairesi bu sıkıntıyı giderir ve bu sorun ortadan kalkar.”

“Para yok ki!”

Su İşleri Dairesi’nden isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, “para yok ki!” dedi. KIBRIS’a konuşan yetkili, yeni hükümetin konudan haberi olduğunu da ekledi.

Tanker sahipleri ne diyor?

Ahmet Cevizli:

“Sadece bir kere ödendim. Bir miktar ödeme yapıldı. Günde 12 tanker su taşıyorum. Suyu İskele ve Kuzucuk’tan alıyoruz. Anlaşmaya göre su işleri dairesi ödeyecekti. Bizler sadece tankerlerle nakliye işini yapacaktık. Ancak bir müddet sonra kuyudan suyu alırken onun ödemesini de bize aktardılar. Para alamadığımız için kuyucuyu mazotçuyu ve yanımızda çalıştırdığımız adamları ödeyemez duruma geldik. Benim yanımda üç kişi çalışır, bu adamlar aile geçindirir. Ben bulup buluşturup bu adamları ödemek zorundayım. Bu yükü artık çekemez duruma geldik. Hizmet vermeyi bugünden itibaren kestik. Yapabileceğimiz bir şey yok. Halkın mağdur olmasını istemiyoruz. 12 köye altı işletmeci ve 12 tankerle su taşıyoruz. Ödemeler yapılana kadar su taşımayacağız.”

Emir Ali Hamit:

“Sazlıköy, Zeybekköy ve Tuzluca köylerinin ana depolarına tankerlere su taşıyoruz. Benim istediğim bu verdiğimiz hizmet karşılığı zamanında ödenip bu hizmeti sürdürebilmektir. Vatandaşı susuz bırakmayalım. Bakanlıkla yapılan protokole uyulması ve zamanında ödeme yapılmasını istiyoruz. Belediye adam ödeyip bizlere tanker karşılığı makbuz kesiyor. Bizler fatura KDV’sini bir ay sonra ödüyoruz ancak para almadan KDV veriyoruz. Bizler bu işe başlamadan önce her 15’de ödeme yapılmasını çünkü kimsenin gücü olmadığını söyledik. Pazartesi aradık ve paranın çıkacağını söylediler ancak bu gün bize ödemelerin durdurulduğu haberi geldi.”

Yaşar Kamyun:

“Benim bir tırım vardı. Bu işe başlarken bizlere yazın daha çok suya ihtiyaç olacağı söylendi. Borçlanıp bir de tanker aldım. Ancak ödeme yapılmıyor. Güç durumda kaldık. Mazotçu, kuyusundan su aldığımız şahıs ve yanımızda çalışan adamlar para ister. Biz ödenmeyince doğal olarak ödeme yapamıyoruz. Bizimle birlikte onlar da mağdur oluyor. Ödeme yapılana kadar su taşımayacağız. Bir an önce bu sorunun giderilmesi gerekiyor ki vatandaş mağdur olmasın.”

(KIBRIS GAZETESİ)
Editör: TE Bilisim