Haberal Kıbrıslı


UBP, bazı Batı demokrasilerinde ve özellikle İngiltere’de, ana muhale¬fet partilerinin hükümetteki bakanlıklara ko¬şut olarak oluşturduğu, hem hükümet politikalarını daha yakından ve uzmanca izleyip denetleyebilmek ve önerilerde bulunmak, hem de partiyi ve kadrolarını iktidar görevine daha iyi hazırlayabilmek amacıyla kurulan “gölge kabine” uygulaması KKTC’de ilk kez uygulanıyor.

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Gölge Kabine’de yer alan kuramsal bakanların, ilgili oldukları bakanlıklarda yapılan icraatları takip edeceklerini söyledi. Özgürgün açıklamasında, görevlendirilen milletvekillerinin bakanlıklarda yapılacak icraatları gözlem altında tutarak, yapılan icraatlarla ilgili eleştiri yapacaklarını, önerilerde bulunacaklarını, partinin o alandaki politikalarının belirlenmesi yönünde öncü olacaklarını dile getirdi.

Özgürgün’ün bahsettiği Gölge Kabine uygulaması Hükümet Programı’nın müzakere edildiği dünkü Meclis Genel Kurulu’nda fiilen uygulamaya geçti. Dünkü birleşimde sırasıyla söz alan UBP’nin Gölge Bakanları, görevlendirildikleri bakanlıklarla ilgili konularda söz alarak görüşlerini açıkladılar, eleştiri ve önerilerde bulundular.

“Gölge kabine klasik bir oluşumdur”


“Gölge kabine”nin klasik bir oluşum olduğuna dikkat çeken Özgürgün, gölge kabinenin bir nevi gölge bakanlıklar olduğunu ifade etti. Gölge Kabine’nin genel uygulamalarda ilgili bakanlıklara ait uzman veya o bakanlıklardan emekliye ayrılmış kişilerden oluştuğunu ifade eden Özgürgün’den aldığımız listeden, UBP’nin Gölge Kabine’sinin o alanda bakanlık yapmış milletvekillerinden oluşturulduğu gözlemlendi.

“Bu koalisyon uyumsuz… Çok fazla sürmeyecek”

Oluşturulan CTP/BG-DP/UG koalisyon hükümeti ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan UBP Genel Başkanı Özgürgün, oluşturulan koalisyon hükümetinin iyi başlamadığını söyledi. Özgürgün, koalisyonun kurulacağı günden itibaren tartışmaların başladığını, bu yüzden de kurulan koalisyon hükümetinin uzun sürmeyeceğini savundu. Çok iyi başlayan hükümetlerin bile uzun ömürlü olmadığını söyleyen Özgürgün, oluşturulan koalisyon hükümetinin uyumsuz bir görüntü yarattığını belirtti.

Gölge Kabine’de yer alacak kuramsal olarak Bakan görevi yapacak olan milletvekilleri şunlar:
Gölge Başbakan: Hüseyin Özgürgün
Gölge Dışişleri Bakanı: Tahsin Ertuğruloğlu
Gölge İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı: Nazım Çavuşoğlu
Gölge Maliye Bakanı: Ersin Tatar
Gölge Sağlık Bakanı: Faiz Sucuoğlu
Gölge Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı: Sunat Atun
Gölge Tarım Bakanı: Nazım Çavuşoğlu
Gölge Bayındırlık Ulaştırma Bakanı: Hamza Ersan Saner
Gölge Milli Eğitim Bakanı: Kemal Dürüst

Gölge Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı: İzlem Gürçağ
Gölge Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Erdal Özcenk  
Editör: TE Bilisim