Özyiğit yaptığı açıklamada, aralarında HDP Eş Başkanları’nın da bulunduğu 11 milletvekilinin dün akşam gözaltına alındığını, bazılarının tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiklerini, diğer yandan da bu sabah Diyarbakır’da bombalı araçla bir terör saldırısı yaşandığını anımsattı.

15 Temmuz akşamı Türkiye’de yaşanan darbe girişimini kınadıklarını ve tam demokrasiden asla ödün verilmeden, çağdaş hukuk kuralları çerçevesinde gerekli tedbirlerin alınmasını, insan hak ve özgürlüklerinin zedelenmemesini dilediklerini belirten Özyiğit, fakat yaşanan gelişmelerin maalesef bu yönde olmadığını söyledi.

Özyiğit, yapılan operasyonların, Türkiye’de farklı düşünceye, farklı kimliğe, farklı ideolojiye sahip tüm kesimlere yönelik bir tehdide dönüşmekte olduğunu üzülerek takip ettiklerini ifade ederek, seçimle gelen kişilerin ancak seçimle gitmeleri gerektiğini, bunun aksi olması halinde ise demokrasinin ciddi anlamda yara alacağını kaydetti.

Diyarbakır'da Emniyet Müdürlüğü'nün Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına gerçekleştirilen ve polis ve sivillerin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıya yönelik ise Özyiğit, nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü terör eylemine karşı olduklarını belirtti.

Demokrasi dışı karar ve uygulamalara karşı cevabın ancak hukuka ve demokrasiye uygun yapılması gerektiğini belirten Özyiğit, acının şiddeti getirdiği bir tablonun tüm insanlara daha büyük acılar yaşatacağını ifade etti.

Yaşanan gelişmelerin en fazla barış ortamı ile demokrasiye zarar verdiğini kaydeden Özyiğit, "Gelişmelerden ciddi anlamda endişe duymaktayız. Türkiye'de Türklere de Kürtlere de, her etnik gruba da kardeşçe yaşayacak yer vardır. Yakın coğrafyamızda görmeyi istediğimiz tablo da budur" dedi.

"ÇIKIŞ YOLU TAM DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye'deki tüm kesimleri sağduyuya ve barışa davet etti. Özyiğit, "Aslolan demokrasi, temsiliyet, barış, adalet ve özgürlüktür. Türkiye'nin geleceğini bu değerler üstüne kurmalı ve herkesin kendini demokratik ve özgür bir biçimde ifade edebildiği bir ülke yaratılmalıdır" dedi.

Özyiğit, çıkış yolunun ancak, Türkiye'de yaşayan tüm bireylerin evrensel insan hak ve değerlerinden eksiksiz bir biçimde yararlanacağı tam demokratik bir düzenin kurulması olacağını ifade ederek, yaşanan gelişmeler karşısında tekrar tekrar "inadına barış, bütün halklar kardeştir" diye haykırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim