Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde hedefin yoğun müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp, New York’ta 3’lü bir zirve gerçekleştirmek, daha sonra da garantörlerin de katılacağı bir 5’li biraraya gelişi sağlayabilmek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığı’ndaki bir açılış için gelen TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ağırlamaktan ve ana gündem maddesi olan Kıbrıs müzakere sürecinde hangi noktada olunduğunu bir kere daha değerlendirme fırsatı bulmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Akıncı, “Hedef, yoğun müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp, New York’ta 3’lü bir zirve gerçekleştirmek. Daha sonra da garantörlerin de katılacağı bir 5’li biraraya gelişi sağlayabilmektir” dedi.

Yapılacak çok şey olduğunu ve iyi gelişmeler olduğu gibi zorluklar da bulunduğunu belirten Akıncı, 2016’nın çözüm yılı olarak belirlendiğini ve bu yolda ilerlediklerini söyledi. Çözümün herkesin hedefi olduğunu ve Türkiye’nin de bunu desteklediğini kaydeden Akıncı, bu hedefe varmayı zorlayacak davranışlardan vazgeçmek gerektiğini belirtti.

“DOĞALGAZ KONUSU HEP BİRLİKTE PLANLANMALI”

Akıncı, ortak zenginliklerden doğalgaz konusunu makul bir zamanlamayla, hep birlikte planlamak ve herkesin bu zenginliği paylaşmasını sağlamak yerine, sürece zarar verecek adımlar atmanın doğru olmadığını söyledi. Akıncı, “Bu süreci düşünmek yerine gelecek seçimleri hesaplama anlayışının yanlış olduğunu değerlendiriyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, gönül rahatlığıyla her iki tarafca kabul edilecek, siyasal eşitlik içinde 2 kurucu devlete dayalı bir çözümün ancak halkın onayıyla sağlanacağına vurgu yaparak, “İki tarafın da kabul edeceği bir çözüm için çabalıyoruz. Güvenlik derken, her iki tarafın da güvenliğini, eşitlik derken, her iki tarafın da eşitliğini ve özgürlük derken her iki tarafın da özgürlüğünü kastediyoruz. Bu şartlar sağlandığı zaman, barış sağlanmış olacak” şeklinde devam etti.

Türkiye’nin müzakere sürecine büyük destek verdiğini ve bu desteğini içtenlikle sürdürdüğünü kaydeden Akıncı, bugün de yine buna tanıklık ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasını, “Sadece bizim için değil, Türkiye ve Yunanistan ilebölge için güzel bir örnek yaratmak için çabalıyoruz. Dileriz karşılığını görür, elbirliğiyle bunu sağlarız” sözleriyle tamamladı.
Editör: TE Bilisim