Bakan Atun, Enerji İşbirliği Antlaşması’nın Türkiye ile KKTC’nin elektrikte enterkonnekte olması, gaz ve petrol alanında işbirliğinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynakları alanında işbirliği, doğal gaz altyapısına ilişkin çalışmalar konusunda işbirliği gibi konuları kapsadığını ifade ederek, elektrik sistemlerinin enterkonnekte olmasının KKTC açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.

“ Enterkonnekte sisteme duyduğumuz ihtiyacın teknik, ekonomik ve stratejik zemini vardır. Pragmatik gerekçeler üzerinde temellendirilmiştir” diyen Bakan Atun, KKTC elektrik üretiminin %99’unun fuel oil çevrimli santrallerle gerçekleştirildiğini, bunun hem ekonomik olmadığını hem de çevreye zarar verdiğini dile getirdi.

Fosil katı yakıt türünün dünyanın en kirli ve sürdürülemez elektrik üretim sistemi olduğuna dikkat çeken Bakan Atun, “Küçük ve palyatif minyatür ölçek ortamları için imal edilmiş 17mw küçük üniteler halen KKTC’de kullanımda; eğitim ve turizm alanlarında hızla büyüyen, AB üyeliğini hedefleyen KKTC devletinin maalesef tek üretim şeklidir” dedi.

Söz konusu ünitelerin bakım ve onarım maliyetlerinin yıllık milyon dolarlarla ölçülen boyutlarda olduğuna işaret eden Atun, fuel-oil fiyat artışlarının faturalara yansıdığına dikkat çekti.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) düzenlediği “Elektrikte Yeni Enterkonnekte Sistemi Bilgilendirme” konulu toplantıya katılarak sunum gerçekleştirdi.

Türkiye’nin elektrik iletim hatları, petrol/gaz nakil boru hatları ile enerji koridoru ile nitelikli iç tüketim ve depolama kapasitesi ile enerji ticaret merkezi haline geldiğini anlatan Bakan Atun, Türkiye’nin enerji üssü olma yolunda hızla ilerlediğini ve bu hatlara ilaveten yeni hatların planlandığını söyledi.

Atun, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan enterkonnekte antlaşması ile birlikte sadece KKTC’nin değil Güney Kıbrıs’ın da AB enerji direktifine uygun olarak, AB elektrik iletim altyapısına enterkonnekte olma fırsatının da yakalanacağına dikkat çekti ve bu sayede hali hazırda devam eden fuel oil sisteminden kurtulma imkanının da yakalanacağını söyledi

Güney Kıbrıs - İsrail – Girit – Yunanistan elektrik hattına dikkat çeken Atun, Kıbrıs adası enerji geçişlerinde her geçen gün daha ileri stratejik önemlerle tanımlanırken; KKTC’nin bu denklemin dışında kalamayacağını belirtti.

Atun, “ Gaz boru hattı güney kuzey ekseninde İsrail – Güney Kıbrıs- KKTC- TC projesinin hayata geçmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Bu projenin hayata geçmesinin hayal olmadığını görebilmek lazım. Temenni ederim bu hat da Türk II Akımı projesi olur” dedi.

Bakan Atun, enerji politikaları oluşturulurken hem en yakın komşu ve bölgenin en önemli enerji üssü haline gelen Türkiye’nin duruşuna bakılması gerektiğine vurgu yaparak, Türkiye'nin enerji alış verişi yaptığı ülkeler arasında Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan ve İran’ın bulunduğuna işaret etti.
Editör: TE Bilisim