Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının Ada’da müzakere edilmiş kalıcı bir siyasi çözüm istediğini ve bunu tüm Doğu Akdeniz bölgesinde ortak refah, istikrar ve güvenlik vizyonunun bir gereği olarak gördüğünü ifade etti.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Akça, “Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının ortak hedefi ve önceliği, 50 yılı aşkın süredir devam eden Kıbrıs meselesinin, Ada’daki her iki halkın asli kurucu iradelerini, siyasi eşitliklerini ve Ada’nın ortak sahibi olmalarını temel alan müzakere edilmiş, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturmaktır” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın Bayrak Radyo Televizyonu’ndan saat 13.00’te yaptığı konuşma ve 21 pare top atışı ile başladı.

Türk milletinin kendi iradesi doğrultusunda yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetin kurulmasının, Türkiye’nin çağdaş uygarlık yönündeki istikametini belirleyen en önemli adımı teşkil ettiğini vurgulayan Akça, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehit ve gazileri andı.

AKÇA: “ÜLKEMİZİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK YÖNÜNDEKİ İSTİKAMETİNİ BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ ADIMI…”

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın konuşması şöyle:
“Değerli Kıbrıs Türk halkı ve sevgili vatandaşlarım,
Bugün, milli kurtuluş mücadelemizin başarıya ulaşmasının ardından kurulan Cumhuriyetimizin 91. yıldönümünü, sizlerle birlikte kutlamanın mutluluk ve kıvancını yaşamaktayım.

Milletimizin kendi iradesi doğrultusunda yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetimizin kurulması, ülkemizin çağdaş uygarlık yönündeki istikametini belirleyen en önemli adımı teşkil etmiştir.

Bu anlamlı günde, bağımsızlığımızın mimarı ve Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi milletçe sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.

“91 YIL ÖNCE…”

91 yıl önce kurulan Cumhuriyetimiz bugün, oluşturduğu demokrasisi, insan hakları müktesebatına bağlılığı, güçlü ekonomisi, genç ve dinamik nüfusuyla, Atatürk’ün belirlediği muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda çok önemli mesafeler kat ederek çağdaş dünyadaki saygın yerini almıştır.

91 yılda kaydedilen tüm bu atılımların zeminini yaratan Cumhuriyetimiz, hepimizin en değerli ortak paydasıdır. Milletimizin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde, Cumhuriyetimizi nitelikleri ve kazanımlarıyla daha da ileriye taşıyacağına olan inancımız tamdır.

“VERİLEN BÜYÜK MÜCADELE…”

Türk ulusunun ayrılmaz bir parçası olan sizler, Cumhuriyetimizin kuruluşuna kadar verilen büyük mücadeleyi en iyi anlayabilecek konumdasınız.

Yaklaşık dört buçuk asır önce Anadolu’dan Kıbrıs’a gelerek burayı vatan yapan Kıbrıs Türkü, Atatürk’ün Anadolu’ya geçerek başlattığı ve önderlik ettiği milli mücadeleyi yakından takip etmiş ve desteğini esirgememiştir. Atatürk’ün yaktığı özgürlük meşalesinden ilham alan Kıbrıs Türkü, Cumhuriyet ilkelerini içtenlikle benimsemiştir.

TC’NİN 91., KKTC’NİN 31. YILDÖNÜMÜ

Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. yıldönümünü idrak ederken yaşadığımız bu bayram coşkusu, önümüzdeki günlerde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31’inci kuruluş yıldönümü kutlamalarıyla artarak devam edecektir.

Uzun yıllar varlığını, özgürlüğünü, ulusal kimliğini korumak adına büyük fedakârlıklarla kahramanca mücadele eden Kıbrıs Türkü, bu mücadelesini 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurarak taçlandırmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, uzun yıllardır inanç ve gönül birliği içerisinde hak ve eşitlik mücadelesini sürdüren Kıbrıslı Türk kardeşlerine, tarihi ve ahdi vecibelerini yerine getirmeye hiç kuşkusuz devam edecektir.

Kıbrıs Türkü'nün 1974 öncesi sıkıntılı koşullara dönmesine müsamaha etmemekte kararlı olan ülkemiz, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabayı yapıcı bir tutumla desteklemektedir.

“TÜRKİYE VE KIBRIS TÜRK TARAFININ ORTAK HEDEFİ…”

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının ortak hedefi ve önceliği, 50 yılı aşkın süredir devam eden Kıbrıs meselesinin, Ada’daki her iki halkın asli kurucu iradelerini, siyasi eşitliklerini ve Ada’nın ortak sahibi olmalarını temel alan müzakere edilmiş, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturmaktır.

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, Ada’da müzakere edilmiş kalıcı bir siyasi çözüm istemekte ve bunu tüm Doğu Akdeniz bölgesinde ortak refah, istikrar ve güvenlik vizyonunun bir gereği olarak görmektedir.

“HER TÜRLÜ DESTEK SÜRECEK”

Devletimiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her alanda güçlenmesi ve kalkınması, Kıbrıs Türkü'nün hak ettiği refah seviyesine ulaşarak geleceğe güvenle bakabilmesi için her türlü desteği kararlılıkla sürdürecektir.

Artık son aşamalarına yaklaştığımız ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi’, bu desteğin en somut ve güncel örneği olup, Türkiye ile KKTC arasındaki kopmaz doğal bağın gelecekte de süreceğinin bir göstergesidir.

Cumhuriyet Bayramı’nın Türk ulusu için bir kez daha kutlu olmasını diler, hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunarım. “
Editör: TE Bilisim