Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Adalet ve Kalkınma Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ı kabul etti.

AKTAY

Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre, kabulde, gündemdeki konularla ilgili istişarelerde bulunmanın önemine dikkat çeken Aktay, Kıbrıs’ta ortaya çıkan yeni fırsatları değerlendirmenin tarihsel bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Türkiye’nin tutumunda baştan beri bir değişiklik bulunmadığını ifade eden Yasin Aktay, AK Parti iktidarı ile birlikte yeni bir çözüm iradesi ortaya konduğunu belirtti.

"TÜRKİYE ÇÖZÜMÜN SÜRÜKLEYİCİSİ"

Aktay şöyle devam etti:

“Bu irade Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin kendi müktesebatlarından, haklarından vazgeçtikleri anlamına gelmiyordu. Hiçbir zaman da gelmeyecek. Sadece dünyaya sorunun bir parçası değil, çözümün bir parçası olma konusunda bir iyi niyet gösterisiydi. Annan Planı referandumunda ortaya çıkan tablo da Kıbrıs Türklerinin ne kadar haklı olduğunu, müktesebatlarının vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Türkiye çözümün sürükleyicisi, insiyatif sahibi olma iradesini sergilemekle birlikte buradaki Türklerin kazanımlarından vazgeçilebileceğini asla düşünmedi, şimdi de düşünmüyor.”

"MÜZAKERELERDE DAHA HIZLI YOL ALINMASI GEREK"

Aktay, devam eden yeni müzakere sürecinde daha hızlı yol alınması gerektiğine de dikkat çekti.

Geçen zamanın her iki tarafın da kayıplarını arttırdığına işaret eden Aktay, alışverişin başlamasının, iki tarafa da çok şey kazandıracağını söyledi.

“İlişkilerin, yeni bir çerçeveye oturmak suretiyle başlatılması her iki tarafa çok şey katacaktır. Bu geciktikçe kaybımız artıyor, kazancımız değil. Türkiye olarak müzakere süreçlerinin bir an önce istenen istikamette devam etmesine büyük önem veriyoruz” diyen Aktay, ortaya çıkan yeni durumların da Rum tarafını işin ciddiyeti konusunda düşünmeye iteceğine inanç belirtti.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de, liderlerin ortak açıklama temelinde bir netice almak için yeniden müzakere masasına oturduğunu belirterek, müzakerelerin istenilen hızda gitmediğini söyledi.

“Özlenen tarih çerçevesinde bir sonuç vermesi için, zamana yayılıp çeşitli risklere tabii kalmaması için müzakere sürecinin çok daha etkin ve süratli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor” diyen Bakan Nami, “Rum tarafı bugüne kadar Türk tarafının yaptığı daha sık görüşme taleplerine olumlu yanıt vermedi. Keza bugüne kadar oluşmuş yakınlaşmaların da müzakere masasında maalesef etkin şekilde kullanılamadığını görüyoruz” dedi.

Bakan Nami, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun New York’ta BM Genel Sekreteri ile gerçekleştireceği görüşmede tüm bunları ele alacağını belirtti.
Editör: TE Bilisim