Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin, İhtiyat Sandığı’ndan aldığı borca ilişkin yasa dışı bir şekilde uygulamaya koymaya çalıştığı faiz oranlarına karşı Türk-Sen’in karşı duruşu ve kararlı tavrı sonuç getirdi. Türk-Sen’in eyleme gideriz açıklaması ve bu yönde hazırlıklara girişmesi karşısında, konunun görüşüleceği İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu toplantısı iptal edildi.

Geçtiğimiz yıl devletin borçlandığı paralar için % 11, işçi primlerine ise % 9 faiz uygulayan İhtiyat Sandığı, UBP Hükümeti’nin daha düşük faiz baskısı nedeniyle 2013 yılı için uygulanacak borç ve prim faizleri hakkında bugüne kadar herhangi bir karar üretememiştir.

Bakanlar Kurulu, İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun bu yönde kararı olmamasına rağmen, yasa dışı bir şekilde geçtiğimiz günlerde karar almış ve İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda işçi temsilcilerinin azınlıkta olmasından da yararlanarak borç kullanan taraf olarak baskı ile aldığı borcun faiz oranını % 7,5 oranına çekilmesi için İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’ndan karar çıkartmaya çalışmıştı. Bu yönde bir karar alınabilmiş olsa idi tamamen işçilere ait olan birikimler, 45 milyon TL (eski para ile 45 trilyon) zarara uğratılmış olacaktı.

Tamamen işçilerden kesilen primlerden oluşan İhtiyat Sandığı birikimlerinin kontrolü ve değerlendirilmesi, Türk-Sen’in de içinde yer aldığı işçi temsilcilerine rağmen işçi temsilcilerinin sayıca azınlıkta olduğu Yönetim Kurulu tarafından yönetiliyor. Mevcut yönetim yapısı nedeniyle hükümetler her sıkıştığında borçlanma yolu ile işçinin İhtiyat Sandığı’ndaki birikimlerine el atabiliyor. İhtiyat Sandığı birikimlerinin % 87’sine tekabül eden 1 milyon 300 bin TL tutarındaki kısmı halen devlete verilmiş kredi olarak duruyor.

Bu vesile ile bir kez daha altını çizerek hükümet edenlere hatırlatmak isteriz ki, Türk-Sen, her alanda olduğu gibi İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’ndaki mevcudiyeti ile de işçi haklarını sonuna kadar koruma kararlılığındadır. Bu amaçla meşru her yol ile mücadelesini sürdürecektir.
Editör: TE Bilisim