Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Emek-İş Sendikası’nın pazartesi gününden bu yana grev yaptığı Haspolat Arıtma Tesisi’nde, işveren temsilcisinin 56 saattir, 12 kişinin işini yerine getirmeye çalıştığını dile getirerek, bu durumun kendilerini kaygılandırdığını açıkladı. Bu arada sendikalar, greve destek belirtmeye devam ediyor. Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, süresiz grevi desteklediklerini, sorunun çözümlenmesi için bir an önce Çalışma Bakanlığı’nı göreve davet ettiklerini açıkladı.

Konuyla ilgili DEV-İŞ’ten yapılan yazılı açıklamada, işveren tarafının, grev başladığı andan itibaren çeşitli yöntemlerle gerginlik yarattığı iddia edildi.

“Bizler tüm provokasyon ve gerginlik girişimlerine rağmen soğukkanlı ve yapıcı tutumumuzu sürdürmekteyiz” denilen açıklama şöyle devam etti:
“Grev üçüncü gününe girerken bir noktaya dikkat çekmek istemekteyiz. Tesisin içerisinde işveren temsilcisi görevinde bulunan bir şahıs bulunmaktadır. Bu kişi pazar akşamından buyana tesis içerisinden çıkmamış ve 12 kişinin yapmakla mükellef olduğu işleri pazar akşamından beridir kesintisiz bir şekilde tek kişi olarak yapmaya çalışmaktadır. Kısacası bir kişi 56 saati aşkın bir süredir, 12 kişinin yaptığı işleri, hiç dinlenmeden, sosyal ihtiyaçlarını karşılamadan, tesisten çıkmaksızın yapmaya çalışmaktadır.

Biz sendika olarak her ne kadar işveren temsilcisi olsa da ortada büyük bir hak ihlali olduğundan dolayı, iş yerinin içindeki işveren temsilci adına gerek sağlık, gerek psikolojik gerekse de işçi güvenliği açısından kaygı ve endişe duymaktayız.”

“İŞ KAZASI YAŞANABİLİR”

Bu durumun hem iş yasasına, hem işçi sağlığı ve güvenliği kriterlerine, hem de en temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı bir durum teşkil ettiği ifade edilen açıklamada, “Gerek yoğun bir metan gazı deposunu barındıran, gerekse de çeşitli risk ve tehlikeleri içerisinde barındıran tesiste, 56 saattir neredeyse hiç dinlenmeden ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamadan 12 kişinin işini yapmaya çalışan işveren temsilcisinin, kuruma olduğu gibi kendisine de zarar verebilecek bir iş kazası yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu gözlemlemekteyiz” ifadelerine yer verildi.

“Hem işveren temsilcinin hem de iş yerinin ciddi bir hasara uğrayacağı bir iş kazasının an meselesi olduğu” ifade edilen açıklamada, Çalışma Bakanlığı’na, Çalışma Dairesi’ne ve işçi sağlığı-güvenliği uzmanlarına bu konuda gereğini yapmaları çağrısında bulunuldu.

TÜRK-SEN’DEN GREVE DESTEK…

Bu arada sendikalar, greve destek belirtmeye devam ediyor. Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı konuyla ilgili yazılı açıklamasında, süresiz grevi desteklediklerini, sorunun çözümlenmesi için bir an önce Çalışma Bakanlığı’nı göreve davet ettiklerini açıkladı.

“Özel sektörde yıllardır sendikasız işçi çalıştırmayı alışkanlık haline getiren ve günde 10-12 saat işçi çalıştıran ayrıca bir işçinin çalışmaya devam edip etmemesi işvereninin iki dudağı arasında olan bu süreçte sendikalaşmanın yasal zorunluluk haline getirilmesi bir kez daha ortaya çıkmıştır” denilen açıklamada, yetkililer göreve çağırıldı.
Editör: TE Bilisim