Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Türk Lirası’nın % 23 oranında değer kaybetmesinin Kuzey Kıbrıs’ta tüm çalışanlara ve emeklilere bir darbe daha vurduğunu kaydetti ve yeni kurulan CTP-BG/DP-UG hükümetinin çalışanlara ve emeklilere yönelik sosyal, ekonomik politikalar geliştirmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

KTOEÖS yeni hükümetin bütçe çalışmalarına başlamadan sendikalarla protokol görüşmelerini başlatması gerektiğini de ifade etti.

KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek son bir hafta içerisinde kaybın % 12 olduğunu belirtti.

“Türk lirasının değer yitirmesiyle çalışanların alım gücünde ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Alım gücünün günden güne azalması yetmezmiş gibi akaryakıt fiyatlarına peşpeşe zamlar yapılmakta, halka katmerli eziyet çektirilmektedir” diyen Tek, 2009 yılından beri çalışanlara sıfır (0) artış politikası uygulandığını ifade etti.

Yasada yer almasına rağmen sendikalarla UBP hükümeti döneminde ciddi anlamda hiçbir protokol görüşmesi gerçekleşmediğini, bu süreçte Türkiye’de çalışanlara defalarca artış verildiğini söyleyen Tek, “Bizde ise çalışanları esenlendirecek, alım gücünü koruyacak bir çalışma gerçekleşmezken, akaryakıt fiyatları 13 günde bir borsa fiyatları oranında artırılmaktadır. İthalata dayalı bir ekonomik alt yapıya sahip olan ülkemiz Türk lirasının değer kaybetmesi ile ve ardı ardına gelen fiyatlardaki artışlarla mal ve hizmetlerde yeni pahalılık dalgasını yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

Çalışanların yeni hükümetin ekonomik konularda ve çalışma hayatı ile ilgili sözlerinin takipçisi olacaklarını kaydeden Tek, “ Eğer sorun TL kullanımından kaynaklanıyorsa ya TL kullanımına son verilmeli, ya da çalışanların da maaşları dövize endekslenmelidir. Halkın dayanacak gücü kalmamıştır” dedi.

Editör: TE Bilisim