Geniş katılım oldu
KKTC’yi temsilen Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Hakan Yozcu’nun da katıldığı 2. Genel Kurul Toplantısında;Türksoy Genel Sekrer Yardımcısı Fırat Purtaş, Azerbaycan Akademik Milli Dram Tiyatrosu Müdürü Prof Dr İsrafil İsrafilov, TC Kültür Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Kazak Dram Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Dunay Espayev, Kırgız Milli Akademi Dram Tiyatrosu Müdürü Marat Alışpayev, Başkurdıstan Devlet Akademik Dram Tiyatrosu Müdürü Oleg Hanov, Tataristan Devlet Akademik Dram Tiyatrosu Müdürü İlfir Yakupov, Saha Akademik Tiyatrosu Müdürü Anaoliy Nikolayev, Tuva Milli Dram Tiyatrosu Müdürü Stanislav İril ve Sanat Danışmanı Aleksey Oorjak, Gagavuz Milli Tiyatrosu Müdürü Mihail Konstantinov, Dağıstan Kumık Müzik Drama Tiyatrosu Sanat Danışmanı Aygum Aygumov ve Türksoy Azerbaycan temsilcisi Elçin Gafarlı şeklinde oluştu.
Genel Kurulda yapılan konuşmalarda birlik ve beraberliğin önemi belirtilerek bu birlikteliğin devam etmesi ve ülkelerin birbirlerine destek vermesi düşüncesi benimsendi.

Yozcu: “Kültürümüzü ve sanatımızı daha yakından tanıtacağız”
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Hakan Yozcu yaptığı konuşmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kültür ve sanatını tanıtarak, Kıbrıs Türk Tiyatrosu’nun sorunlarını, nereden gelip nereye gittiğini, Tiyatronun ülkemizde çok sevildiğini, Türk Dünyası Devletlerinin de katılacağı bir Tiyatro Festivali düzenlemek istediklerini, projenin hazırlandığını ve bu projenin hayata geçmesiyle kendilerini Kuzey Kıbrıs’ta ağırlamaktan onur duyacağını belirtti.

Geçtiğimiz aylarda Azerbaycan ile bir İşbirliği Protokolu imzalandığını söyleyen Hakan Yozcu, bu protokol gereği bu yıl Azerbaycanlı yazar Elçin’in Katil isimli oyunun oynandığını ve bu oyunu yönetmek için Azerbaycan’dan bir yönetmenin KKTC’ye de geldiğini belirtti.

Bu tür etkinliklerin yapılması, gelişmesi ile ülkelerin birbirleriyle daha da yakınlaşacağını belirten Yozcu, farklı kültürden ülkelerin Kıbrıs Türk Kültürünü ve sanatını daha yakından tanıyabileceğini de ifade etti.

Toplantıda uzlaşıya varılan konular

12 hikayeden oluşan Dede Korkut Hikayeleri oyunlaştırılarak her ülke bir tanesini oynayacak ve seneye Tataristan’da düzenlenecek olan Tiyatro Festivali’ne katılacak.2014 yılında Nevruz Tiyatro Festivali Kazan’da düzenlenecek.
Türk Dünyası Tiyatro Birliği’nin 3. Genel Kurul Toplantısı’nın 2014 yılı Haziran Ayı içerisinde Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılması teklif edildi. Birliğin Dönem Başkanlığına’da Tataristan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü İlfir Yakupov oybirliği ile seçildi.


 
Editör: TE Bilisim