KKTC Merkez Bankası’nın, “Bankalarda İç Denetim, Risk Yönetimi, İç Kontrol ve Yönetim Sistemleri” kapsamında yayınladığı tebliğde, acil ve beklenmedik durum planlarının uygun sürelerle periyodik olarak gözden geçirilmesi ve test edilmesi gerekliliğini ortaya koyması üzerine, Türk Bankası kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek bir tatbikat düzenledi. Türk Bankası’nın Lefkoşa Genel Müdürlük Binası’nda öğle saatlerinde düzenlediği tahliye tatbikatında, Türk Bankası Genel Müdürlük Binası ile Bireysel ve Kurumsal şubelerin tahliyesi yapıldı.

Tatbikata Türk Bankası Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları, Genel Müdürlük Personeli, Şube Destek Bölümleri, Lefkoşa Merkez Bireysel Şube ve Lefkoşa Merkez Kurumsal Şube olarak toplamda 107 personel katıldı. Tatbikata katılan tüm personele, tatbikattan bir gün önce ve tatbikat günü gerekli bilgilendirme yapıldı. Tatbikat senaryosuna göre, Genel Müdürlük Binası’nın üçüncü katında Donanım ve Sistem Destek Bölümünde çıkan yangın nedeniyle binanın tahliye edilmesi uyarlandı. Tahliye, üst katlardan zemin katlara inilerek, bodrum katlardan zemin katlara çıkılarak aynı anda başlayacak şekilde planlandı ve tüm personel önceden anlaşıldığı üzere toplanma yeri olarak belirlenen Sarayönü Meydanı’nda bir araya geldi.

Türk Bankası müşteri ve çalışanlarının olası bir yangında can kaybının azaltılması, kargaşanın önlen-mesi ve binanın en kısa zamanda güvenli bir şekilde boşaltılması amacıyla gerçekleştirilen tatbikat, ortaya koyulan örnek takım çalışması sayesinde başarıyla sonuçlandı.

Gerçekleşen bu ilk tatbikata müşterilerin ve çalışanların can güvenliklerini en kısa sürede sağlamak ilkesi ile yola çıkıldığını belirten Türk Bankası yetkilileri, İş sürekliliği ile Acil ve Beklenmedik Durum Planı çalışmalarına 2013 yılı içinde başladıklarını belirterek, planın uygulanabilir olması konusunda oldukça titiz davrandıklarını ve uluslararası standart olan ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi’ni referans aldıklarını söylediler. Ayrıca, hizmet ağının kesintiye uğramaması için gerekli tüm tedbirlerin alındığı tatbikatın, ileriki dönemde de seri aralıklarla tekrarlanacağı ifade edildi.
 
Editör: TE Bilisim