Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı “Evimi Temizliyorum” adı altında büyük çaplı bir temizlik kampanyası başlatıyor.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in daveti ile bakanlık toplantı salonunda kaymakamlıkların, belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin ve çevre örgütleri temsilcilerinin katılımı ile geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıda çevrenin temizliği ve sürdürülebilir çözüm fikirleri tartışılırken tüm katılımcıların desteği ile yapılacak olan temizlik kampanyasında Bakan Ünal Üstel, Sivil Savunma Başkanı Fırat Alakuş, Bakanlık Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ve Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyerde hazır bulundu.
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel toplantıda projenin önemine dikkat çekti;
“Evimi Temizliyorum” adı altında bir proje hazırladık. Çevre Koruma Dairesi’nin yapmış olduğu çalışmalar sonunda 50 farklı bölgenin katı atık pislikleri ve vatandaşların gelişi güzel döktükleri çöpleri tespit ettik. İlk etapta önemli olan 25 bölgede bu kampanyayı başlatacağız. 14-15 Nisan tarihlerinde bu çalışmayı başlatma düşüncesindeyiz. Bu projemizi 1 yıl boyunca rütin bir şekilde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte bakanlık olarak böylesi büyük bir temizlik kampanyasına öncülük etmek istedik. Şehirler arasındaki yol ortalarında bulunan refüşler oldukça kirli. Belediyeler de bu bölgeleri üstlenmediği için insanların arabalarından attıkları çöpler çok kötü bir görüntü ortaya çıkarıyor.
Ülkemize gelen turistlerin sayısında 2012 yılına oranla %30’luk bir artış yaşanmıştır. Ülkemize gelen turistlerin çevreyi temiz bulmamaları kötü bir intiba oluşturuyor.
Sivil toplum örgütleri ve çevre örgütleri ile birlikte ülkemizi daha iyi bir noktaya getirmek için bir seferberlik başlatmak istiyoruz. Ve belirlenen noktaları temizleyerek ülkemize herkesin sahip çıkmasını bekliyoruz. Yapacağımız bu seferberlik ile adamızı büyük oranda temizlemiş olacağız. Sizlerin desteği ve vatandaşların da yardımı ile bu kampanyayı gerçekleştireceğiz.
Dözer ve kamyonu olan kişileri belirledik. Onlarda kampanyamıza destek verecekler. Mazot paralarını karşılamak için sponsor da bulduk. Kampanyaya yeni katılmak isteyen dozer ve kamyonu olan kişiler de bize başvurabilirler. Ülkemizdeki çevre bilincini herkese aşılamak için bu proje önemli bir adım olacak.
Haspolat Arıtma Tesisindeki kötü kokuyu ortadan kaldırdık. Vidanjörler sorununu büyük ölçüde çözdük, yeni kurulacak olan doğal artıma tesisleri için ise yakın bir zamanda ihaleye çıkacağız.Güngör’de 2013 yılı içerisinde çöpleri depolayıp bu sorununu da ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
Yaklaşık bir yıldır Çevre Yasasını yürürlüğe koyduk. Çöp dökenleri ve arabadan dışarı çöp atanlara yüksek cezalar uygulanmaktadır. Bir yıl içinde Alo 123 hattına yapılan ihbar telefonları sonucunda çok sayıda cezalar kestik. Gerekirese bu cezaları daha da ağırlaştıracağız.
Bu konuda kaymakamlıklara, belediyelere, sivil toplum örgütlerine, çevrecilere ve tüm insanımıza görevler düşüyor. Herkes çöp döken kişilere duyarsız kalmasın ve Alo 123 hattına çöp dökenleri bildirsin.
Uyduda bulunan televizyon kanallarımızda yayınlanmak üzere kamu spotları da hazırlıyoruz. Çevre bilincini kazandırmayı ve cezai uygulamalarında anlatıldığı bilgilendirci kamu spotları ile bu çalışmalarımızı desteklemeyi planlıyoruz.
Hepimiz bu adada yaşıyoruz ve adamızı seviyoruz. Gelecek nesillere güzel bir ada bırakmak için ülkemizi temiz tutalım” dedi.
Toplantıya katılan örgüt temsilcileri ise toplumun yeni geçen yasalardan haberlerinin olmadığını ve kesilen cezaların basında yer almasını istedi. Bugün temizleyip yarın baştan kirletilmemesi için bu cezai yaptırımların önemli olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca temizlik kampanyasının sadece çöp toplamak olmamasını denetimlerin de sıklıkla yapılmasını dile getiren örgüt temsilcileri. Özellike artıtma tesislerini sürekli denetlemek gerektiğini vurguladılar. Denize atılan çöpler konusunda da Çevre Koruma Dairesi’nin denetimleri yapıp gerekli cezai yaptırımları uygulamalarını da talep ettiler.  
Editör: TE Bilisim